Primele avioane F-16, cumpărate de România din Norvegia, au ajuns în țară. Vor fi sub „comanda” NATO

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.11.2023 - 19:54
Primele avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia au ajuns în țară. Vor fi sub comanda NATO - Foto: Facebook/ Forțele Aeriene Române

Primele avioane F-16, cumpărate de România din Norvegia, au ajuns în țară. Vor fi sub comanda NATO.

SHARE

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon, cumpărate de România din Norvegia, au ajuns în țară. Vor fi sub comanda NATO, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA).

Primele avioane F-16, cumpărate de România din Norvegia, au ajuns în țară. Vor fi sub comanda NATO

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat, miercuri, în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" de la Borcea, transmite MApN.

Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional sau NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO, arată sursa citată.

Citește și: Bugetarii de la Tarom spun că nu vor mai ridica niciun avion. Măsurile fiscale, „rușine națională”

Generalul de brigadă Valeriu Roşu, locţiitorul şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, a apreciat că această completare a înzestrării Forţelor Aeriene Române cu escadrilele a doua şi a treia de aeronave F-16 va întări şi mai mult parteneriatele internaţionale, "devenind un model de colaborare şi solidaritate între Aliaţi, în efortul consolidat de a contracara provocările din regiune".

"Guvernul norvegian apreciază importanţa acestui program pentru România şi rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacităţi în anii următori", a spus Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian.

Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Citește și: Un avion de luptă al SUA, prăbușit în Mediterana. Portavionul Gerald R. Ford, trimis să intervină

Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te