Primele aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat în România. Vor opera sub comanda NATO

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.11.2023 - 20:05
Primele aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat în România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Primele aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat în România - Foto: FB/Statul Major al Forțelor Aeriene/Marian CIOPEC și Bogdan PANTILIMON

Primele aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat în România. Vor opera sub comanda NATO. Aeronavele F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

SHARE

Primele aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat în România. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani. Avioanele vor opera sub comanda NATO.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin apărarea spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză.

Primele aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat în România. Vor opera sub comanda NATO

Aeronavele vor opera prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO, potrivit facebook.com/ForteleAerieneRomane.

Completarea înzestrării Forțelor Aeriene Române cu escadrilele a doua și a treia de aeronave F-16 va întări și mai mult parteneriatele internaționale, în efortul de a contracara provocările din regiune.          
      
Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, a apreciat că aceasta este o zi importantă pentru cooperarea norvegiano-română și pentru securitatea aliaților.

„Guvernul norvegian apreciază importanța acestui program pentru România și rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacități în  anii următori”, a spus secretarul de stat Petersson.
          
Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului “Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). 

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. 

Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Citește și: S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

NATO mulțumește României pentru ajutorul acordat Ucrainei

La întâlnirea miniștrilor de externe ai țărilor NATO de la Bruxelles din 28 noiembrie, secretarul general al Alianței a salutat anunțurile recente de ajutor pentru Ucraina de către statele membre NATO, în special Germania, Olanda și România, potrivit pravda.com.ua.

Citește și: Războiul dintre Rusia și NATO poate începe în Marea Neagră pe coridorul grânelor aproape de România

Jens Stoltenberg a declarat că este încrezător că aliații vor continua să ofere Ucrainei cantități semnificative de ajutor militar.

„Luna aceasta, Germania și Olanda au promis 10 miliarde de euro pentru Ucraina. România a deschis un centru de instruire F-16 pentru piloții ucraineni, iar aliații, inclusiv SUA și Finlanda, trimit mai multe apărări aeriene și muniție pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile rusești. Și 20 de aliați au format acum o coaliție de apărare aeriană pentru Ucraina.”

Stoltenberg consideră că avioanele de luptă F-16, pe care piloții ucraineni sunt pregătiți în prezent, vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei și vor ajuta la producerea de pierderi mai mari armatei de ocupație a Federației Ruse.

"F-16-urile vor face diferența. Vor întări capacitatea Ucrainei de a provoca pierderi forțelor invadatoare rusești. F-16-urile vor contribui, de asemenea, la întărirea în continuare a apărării aeriene a Ucrainei", a menționat Stoltenberg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te