Primăria Capitalei a păcălit-o pe urmașa Brătienilor să vină din Franța la o inaugurare amânată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.10.2019 - 10:02
Urmașa Brătienilor a fost umilită în România, de Primăria Capitalei. Sursa. Printscreen Digi 24

Urmașa familiei Brătianu, Marie Helene Fabra Brătianu, a fost chemată în România de la Paris de Primăria Capitalei, pentru dezvelirea ansamblului Ion I.C. Brătianu. Ceremonia a fost anulată, însă nimeni nu a anunțat-o și pe Marie Brătianu.

SHARE

„Am venit, da, efectiv, special, un pic în ultimul moment, pentru că am fost prevenită că mai sunt doar 10 zece zile și am ajuns miercuri pentru a fi sigură că sunt acolo joi, la ora 13:00. Un prieten m-a găzduit în familia lui, iar când am ajuns, joi, era adunată lume acolo, în fața statuii, în piață, oameni aşezați cam peste tot. M-am apropiat și mi s-a zis: S-a anulat", a declarat Marie Helene Fabra Brătianu, pentru Digi 24.

Jurnalista a spus că nimeni nu a anunțat-o nimic și nici nu și-a cerut nimeni scuze pentru situația creată. 

„Am zis: Nu! Dar nu e posibil așa ceva! Vă înșelați, poate oamenii sunt în partea cealaltă a pieței. Și atunci... mi s-a spus "Vă asigur că așa este." Și erau acolo toate drapelele și toate astea și am zis: Dar nu, nu e posibil. Și apoi am un prieten care m-a sunat și mi-a zis "Marie Helene, te așteptăm în partea cealaltă (a pieței - n.r.)" și am zis: „De acord, merg acolo". Și atunci am înțeles cu adevărat că s-a anulat. Este incredibil pentru că nu era nimeni, efectiv nu era nimeni acolo care să ne zică asta. Nu au fost scuze. Nimeni nu și-a cerut scuze, nu a fost nimic", a povestit Marie Brătianu. 

Administrația Monumentelor din Primăria Capitalei a anunțat inaugurarea ansamblului Ion I. C. Brătianu, în rondul de la Universitate, pentru joi, la ora 13:00, în ziua moțiunii de cenzură, iar Răzvan Theodorescu, care este și șeful Comisiei Centenar din Primăria Capitalei, a fost cel care a invitat-o pe urmașa Brătienilor la eveniment. 

Inaugurarea, însă, nu a mai avut loc, iar jurnalista a plecat înapoi la Paris duminică, fără să primească vreo explicație. Reprezentanţii Primăriei Generale nu au comentat în nici un fel incidentul până la această oră.

Statuia lui Brătianu, promisă pentru Centenar, costă circa 16,6 milioane lei și este o reproducere după monumentul public omagial construit în anii 1902-1903 de Ernest-Henri Dubois și Petre Antonescu.

În 1 octombrie, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a alocat peste 240.000 de lei fără TVA, pentru organizarea ceremoniei de inaugurare care nu a mai avut loc. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -