Prima reținere în urma tragediei de la Odorheiu Secuiesc. Care sunt acuzațiile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.12.2023 - 10:07
Peretele internatului unui liceu s-a prăbușit peste 4 copii Foto: ISU Harghita

Administratorul firmei care executa lucrări la fundația internatului Liceului Tamasi Aron de la Odorheiu Secuiesc a fost reținut marți seara. El va fi dus în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.

SHARE

A fost reținută prima persoană în cazul tragediei de la Odorheiu Secuiesc. Administratorul firmei care executa lucrări la fundația internatului Liceului Tamasi Aron de la Odorheiu Secuiesc este acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. 

Anchetatorii spun că acesta a dispus să se sape mai mult decât era prevăzut legal. 

Prima reținere în urma tragediei de la Odorheiu Secuiesc. Care sunt acuzațiile?

”La data de 19 decembrie 2023, în urma audierii mai multor persoane, față de administratorul firmei ce executa lucrări, la fundația internatului unui liceu din municipiul Odorheiu Secuiesc, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Bărbatul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă”, a transmis IPJ Harghita.

Citește și: Momente dramatice la Odorheiul Secuiesc. Patru elevi, prinși sub un perete căzut la un internat

Potrivit anchetatorilor, Laszlo Szilveszter Sandor, administrator și acționar unic al SC Lareno - Fa SRL, firma care făcea lucrările, este acuzat de ucidere din culpă și vătămare din culpă. El va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. 

Investigatorii spun că Sandor a coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavație și nu a respectat cotele prevăzute în proiect.

El le-a cerut muncitorilor să sape până în partea de jos a fundației, la peste 2 metri adâncime, deși adâncimea maximă prevăzută în proiect era de maxim 1,10 metri, față de cota terenului actual înaintea începerii lucrărilor, conform Digi 24.

Citește și: 1.800.000 € alocase guvernul maghiar pentru renovarea liceului - internat prăbușit în Odorhei

Patronul firmei a spus marți că a dat ordin pentru realizarea săpăturilor luni, iar acestea au fost făcute cu un excavator. Muncitorul care a săpat a povestit că a văzut cum de sus cade o bucată de tencuială, iar apoi, în doar câteva secunde, întreg zidul s-a prăbuşit.

 El a spus că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi. Lucrările de racordare la reţeaua de canalizare erau executate în baza unei autorizaţii emise în luna octombrie de către Primăria Odorheiu Secuiesc.

Citește și: Cine a fost Tamasi Aron, cel care dă numele liceului din Odorheiu Secuiesc? S-a născut în Lupeni

Clădirea internatului Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit parţial luni după-amiază, patru elevi fiind prinşi sub dărâmături.

Două eleve au fost scoase conştiente, o alta a fost resuscitată. Toate trei au fost transportate la spital, una dintre ele fiind intubată.
Al patrulea tânăr scos de sub dărâmături a murit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te