Prima reacție a Rovanei Plumb după ce a fost respinsă definitv de JURI

DE Adelina Sahlean | 30.09.2019 - 15:40
Rovana Plumb/Foto: Digi24

Rovana Plumb susține respingerea candidaturii sale de către Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) este o hotărîre "profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică".

SHARE

Rovana Plumb susține, într-un comunicat de presă, că decizia Comisiei JURI este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul său de a achita creditul.

"Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii. Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România", afirmă Rovana Plumb, în comunicatul postat pe site-ul PSD.

Ea susține că decizia Comisiei JURI s-ar situa și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), "Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități". "Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict - așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat".

Rovana Plumb susține că, în aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică și că "majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României".

Ea mai spune că va prezenta această situație președintelui Parlamentului European și președintei desemnate a Comisiei Europene.

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) i-a respins definitiv pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, propuși de România și Ungaria drept comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb a fost luată cu 13 voturi pentru la 7 împotrivă, iar în cazul lui Laszlo Trocsanyi cu 12-9.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te