Prima gaură neagră detectată vreodată este mai mare decât se credea, s-a descoperit

DE Miruna Moldoveanu | 19.02.2021 - 12:29
O nouă analiză a primei găuri negre detectate demonstrează că aceasta este mai mare decât se credea/FOTO: unsplash.com

O analiză recentă a dezvăluit noi detalii despre prima gaură neagră detectată vreodată, care a fost observată în 1964 şi a devenit subiectul unui rămăşag prietenesc între oameni de ştiinţă renumiţi, constatările indicând inclusiv faptul că este mai mare decât se cunoştea.

SHARE

Cercetătorii au anunţat joi că noi observaţii ale găurii negre Cygnus X-1, aflată într-un sistem binar cu o stea mare şi luminoasă, au demonstrat că masa acesteia este de 21 de ori mai mare decât cea a soarelui nostru, cu aproximativ 50% mai masivă decât se credea anterior.

Deşi este una dintre cele mai cunoscute găuri negre situate în apropierea noastră, cercetătorii au constatat că se află mai departe decât se calculase anterior, la 7.200 de ani-lumină de Pământ - într-un an, lumina parcurge circa 9,5 trilioane de kilometri.

Găurile negre sunt extrem de dense, cu forţe de atracţie gravitaţională feroce, astfel încât nici măcar lumina nu le scapă.

Unele dintre acestea - găurile negre supermasive - sunt imense, precum cea din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, de 4 milioane de ori mai mare decât masa soarelui. Găurile negre mai mici, de ''masă stelară'', au masa unei singure stele.

Cygnus X-1 este cea mai mare gaură neagră de masă stelară cunoscută din Calea Lactee şi printre cele mai puternice surse de raze X observate de pe Pământ, a declarat astronomul James Miller-Jones de la Universitatea Curtin din Australia şi Centrul Internaţional de Cercetări Radioastronomice din aceeaşi ţară, care a condus studiul publicat în jurnalul ştiinţific Science.

Această gaură neagră se roteşte atât de repede, aproape de viteza luminii, încât se apropie de rata maximă imaginată conform teoriei relativităţii generale a fizicianului Albert Einstein, a adăugat Miller-Jones.

Gaura neagră devorează materialul de la suprafaţa stelei care o însoţeşte, o ''supergigantă albastră'' cu masa de aproximativ 40 de ori mai mare decât cea a soarelui nostru. Şi-a început existenţa în urmă cu între 4 şi 5 milioane de ani ca stea cu masa de până la 75 de ori mai mare decât cea a soarelui şi a colapsat într-o gaură neagră în urmă cu câteva zeci de mii de ani.

Cercetarea s-a bazat pe date obţinute cu ajutorul sistemului Very Long Baseline Array, alcătuit din zece radiotelescoape amplasate în diverse zone din Statele Unite.

După ce Cygnus X-1 a fost declarată gaură neagră, un rămăşag a fost pus între fizicienii Stephen Hawking, care a pariat împotrivă, şi Kip Thorne, care a mers pe varianta că era într-adevăr vorba despre o gaură neagră. Hawking a recunoscut în cele din urmă înfrângerea, datorându-i lui Thorne un abonament la revista Penthouse.

''Eu nu am pus niciun pariu pe aceste descoperiri'', a precizat Miller-Jones, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te