Presa și politicienii care vor o Românie anti-occidentală

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.02.2019 - 02:34
Discursul lui Dan Andronic, colegul de dosar penal al lui Călin Popescu Tăriceanu, este profund antieuropean

Discursul care se opune valorilor democratice vestice, europene și americane, e din ce în ce mai viguros.

SHARE

Cuplul letal al manipulării anti-occidentale este, în România, același ca peste tot în lume: media și politicienii. De cele mai multe ori, acest binom este foarte strâns: o temă este lansată de către un politician (sau mai mulți) și rostogolită, întărită, completată de instituții de presă până când ocupă aproape integral spațiul public.

Până aici, nimic surprinzător. Noutatea este că politicieni din partide care revendică valori liberale (în accepțiunea europeană a termenului) și occidentale oferă mostre din ce în ce mai solide de aderare la un mod de gândire ceva mai estic: Justiția trebuie să respecte canoane locale (nu comun acceptat europene), resursele naționale trebuie naționalizate, orice idee din afara țării este un atac la suveranitate. O analiză a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), în perioada iulie – septembrie 2018 arată care au fost instituțiile de presă și politicienii care au promovat un astfel de discurs cu prioritate, dar și ce teme au fost folosite ca pretext pentru a anatemiza valorile vestice.

„Agenturili“ străine, naziștii și pesta de laborator

Temele abordate cu prioritate pentru a afirma superioritatea concepțiilor locale în fața celor europene și americane au fost cele referitoare la Justiție.

Astfel, în iulie 2018, demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA și emiterea unui raport preliminar al Comisiei de la Veneția pe schimbarea legilor Justiției au provocat afirmații precum: occidentalii sunt colonialiști, vor să controleze țara prin câțiva magistrați cu agendă politică, vor să se conecteze la resursele naționale. Tot în iulie, modificarea legislației referitoare la taxarea resurselor de petrol și gaze a provocat acuzații similare la adresa unor  țări din UE, dar și a SUA.

Liviu Dragnea s-a dat victima unei tentative de asasinat de care George Soros nu ar fi fost străin

În luna următoare, teza „agenturilor străine“ a fost reluată după protestul masiv de pe 10 august din fața Guvernului, reprimat brutal de Jandarmerie. Ipoteza Justiției manipulate a revenit o dată cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani către președintele Iohannis, în care avocatul american făcea apologia amnistiei și grațierii. În cel mai pur stil rusesc de intoxicare, pesta porcină a declanșat apariția unor articole delirante care invocau un complot americano-european. Septembrie 2018 a fost luna care a „cimentat“ discursul xenofob politic românesc: președintele Iohannis a fost catalogat drept „nazist“ iar parteneriatul româno-american – doar o afacere prin care USA îi vând României arme cu care să înfurie Rusia.

Propaganda de la capii PSD – ALDE se-mpute

Temele de mai sus au fost nu doar promovate generos de multe instituții de presă românești, dar multe dintre ele au fost create de către politicieni. Și nu este vorba de politicieni marginali, ci de parlamentari și miniștri, adică de politicieni aflați la putere. Premianții sunt, mai toți, din coaliția PSD – ALDE. Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și al Senatului, de exemplu, a afirmat că rolul Laurei Codruța Kovesi a fost să transforme România într-una din cele mai corupte țări din Europa și, astfel, s-o dezavantajeze.

Tot Tăriceanu, împreună cu parlamentarii Eugen Nicolicea și Florin Iordache, dar și cu secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, au șters pe jos cu Comisia de la Veneția (politizată, incompetentă, superficială).

Surprinzător, chiar un europarlamentar al PNL, Daniel Buda, a identificat un complot european al cărnii de porc menit să distrugă suinele noastre naționale. Alți europarlamentari (Norica Nicolai și Renate Weber, de la ALDE) au invocat dubla măsură a UE (în încercarea de a-și apăra votul în favoarea lui Viktor Orban). Cei mai inventivi au fost, însă, Liviu Dragnea (șeful PSD și al Camerei Deputaților) – care a pomenit o tentativă de asasinare împotriva sa, de care George Soros nu ar fi fost străin – și Darius Vâlcov, consilier al premierului, care a găsit nazism la Cotroceni. Mulți alți politicieni, însă, au mers în siajul celor de mai sus.

„Sputnik“, model pentru EVZ și RL

Când vine vorba de mass media, cele mai anti-occidentale instituții sunt televiziuni ca România TV (promotoare a unui grobianism naționalist pentru populație îmbătrânită și rurală) și Antena 3 (în special dacă este vorba de Justiție) și publicații electronice afiliate (dintre cele neafiliate, varianta românească a „Sputnik“ este cea mai activă).

Dar, în al treilea trimestru al anului trecut, presa scrisă a recuperat masiv teren. În iulie, ca urmare a demiterii șefei DNA, „Evenimentul zilei“ a publicat zeci de articole despre rolul „nociv“ al Laurei Codruța Kovesi și, astfel, a reușit să depășească chiar și „Sputnik“ la numărul de articole de dezinformare.

Și „Active News“ a bifat serios în iulie cu articole în rafală despre „pericolul“ furtului de resurse minerale din Marea Neagră de către străini. Campionii la dezinformare ai lunii august au fost „Sputnik“ (subiecte: Fifor – Deveselu, protestele de pe 10 august, pesta porcină), Antena 3, România TV, „Lumea justiției“, „Românialiberă“, „Active News“ (proteste). În septembrie, „Sputnik“, „România liberă“ și „Q Magazine“ au publicat cele mai multe articole de dezinformare în legătură cu protestele de pe 10 august.

Probabil cea mai șocantă schimbare de ton s-a înregistrat la „România liberă“, o publicație pro-europeană și pro-Justiție până la preluarea de către rusofilul Iulian Capsali.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te