Praful saharian rămâne deasupra României și în zilele următoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.05.2020 - 16:40

Praful saharian va continuă să fie prezent deasupra României în următoarele zile, cel mai probabil în jumătatea de nord a teritoriului și în intervalele în care va ploua, informează, miercuri, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) într-un comunicat de presă.

SHARE

"În perioada 14 - 15 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către Europa central - estică și de sud-est, inclusiv deasupra României.

Concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra acestor regiuni va fi în general redusă. Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil, în jumătatea de nord a teritoriului", arată estimările de specialitate.

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare Cod galben de vijelii, valabilă în 28 de județe, începând de joi dimineață, precum și o informare de instabilitate atmosferică ce vizează majoritatea regiunilor, din această seară.

Astfel, pe parcursul zilei de joi, între orele 6:00 - 23:00, pe fondul avertizării Cod galben, în sudul Banatului, nordul Crișanei, în Maramureș și Transilvania, precum și în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, local și temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăși în general 55 - 65 km/h. De asemenea, la munte vor fi rafale de 60 - 80 km/h, iar în zona înalta, vântul va suflă tare, cu peste 90 - 100 km.

Județele avertizate cu Cod galben sunt: Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Covasna, Vrancea, Bacău, Harghita, Neamț. Suceava, Brașov, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sibiu, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Albă, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș.

Potrivit sursei citate, în perioada 13 mai, ora 23:00 - 14 mai, ora 23:00, va fi în vigoare o informare de intensificări ale vântului și manifestări de instabilitate atmosferică. În intervalul menționat, vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi și în cele centrale, estice și sud-estice, unde rafalele vor depăși, în general, 50 - 55 km/h.

Totodată, pe parcursul zilei de joi (14 mai) și la începutul nopții, local și temporar vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala vijelii, averse ce pot avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat grindină. Punctiform, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.