Povestea unui colonel decorat pentru acte de vitejie în Al Doilea Război Mondial. A lucrat la TAROM

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.04.2023 - 13:15
Veteranul de război Dumitru Olaru a împlinit vârsta de 100 de ani Foto: Facebook/MApN

Veteranul de război Dumitru Olaru a împlinit vârsta de 100 de ani. el a luptat în Al Doilea Război Mondial și a fost decorat pentru acte de vitejie. Acum se bucură de bătrânețe și își povestește viața.

SHARE
Veteranul de război Dumitru Olaru a împlinit vârsta de 100 de ani. A fost decorat în Al Doilea Război Mondial pentru acte de vitejie.
 
După terminarea războiului, el a lucrat în Ministerul Agriculturii și la TAROM. 
 

Povestea unui colonel decorat pentru acte de vitejie în Al Doilea Război Mondial. A lucrat la TAROM

Dumitru Olaru s-a născut pe data de 9 aprilie 1923, în localitatea Ghidigeni, județul Galați. A urmat studiile în localitatea de domiciliu, având rezultate foarte bune la învățătură

 

 De mic copil a visat să zboare: „Și dragostea pentru pilotaj m-a ajutat să înfrunt toate obstacolele apărute, pentru a-mi împlini visul din copilărie”, a spus el.

„În perioada 1943-1945 am participat pe front în localitățile Câmpia Turzii și Cluj, fiind elev la Școala de Subofițeri Naviganți, având gradul de sergent.

Citește și: Un veteran de război din Alba Iulia, fost prizonier în Donbas, a murit la 100 de ani

La Câmpia Turzii eram într-o unitate de vânătoare și aveam misiuni de apărare, fiind dotați cu vestitele avioane IAR-80 și Messerschmitt-109.

Eu deja pilotam avioane. Am fost cu regretatul general Dobran Ion, era cu 2 ani mai mare decât mine, un pilot desăvârșit. Cu voia lui Dumnezeu am terminat războiul teafăr și nevătămat”, a relatat cu emoție distinsul veteran.

A fost decorat pentru faptele de vitejie

Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă, col.(rtr.) Olaru a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, iar în urma ordinelor de avansare în grad emise de Ministerul Apărării Naționale a ajuns la gradul de colonel.

Citește și: VIDEO 100 de ani și „de povești” pentru veteranul de război Vasile Filoti: Știai că te duci să mori

După război a lucrat pentru o perioadă de timp la Ministerul Agriculturii, în funcția de referent tehnic de specialitate. Ulterior a urmat cursurile Școlii de Transport Public Aerian, pe care a absolvit-o în anul 1952. S-a angajat în cadrul aviației civile, la TAROM, deținând pe rând funcțiile de pilot, comandant adjunct detașament și comandant detașament, de unde a ieșit la pensie.

 „Am pilotat un avion prevăzut cu 4 motoare, cvadrimotor, cu care am văzut toată lumea. Mi-a plăcut foarte mult meseria, am avut ocazia să văd multe țări și să întâlnesc multe personalități, printre care și șefi de state”, a povestit cu mândrie Olaru.

Acum se bucură de o sănătate bună, fiindu-i alături fiica și cei doi nepoți, de 28 și 26 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te