Povestea româncei Eveline, șefa hacker-ilor care au spart 123 de computere ale poliției americane

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 21.02.2024 - 14:45
Eveline Cismaru a fost șefa unei bande de hackeri români care au spart 123 de computere ale Poliției din New York Foto: Facebook/ Eveline Cismaru
Eveline Cismaru a fost șefa unei bande de hackeri români care au spart 123 de computere ale Poliției din New York Foto: Facebook/ Eveline Cismaru

Banda de hackeri condusă de românca Eveline Cismaru a făcut mii de victime în toată lumea, însă a devenit celebră după ce a compromis 123 de computere ale Poliției Metropolitane din New York, chiar la învestirea președintelui american Donald Trump.

SHARE

Închisă, dar pusă în libertate ulterior, după un an și jumătate, Eveline trăiește în prezent la Londra și se bucură de viață.

Agentul special al US Secret Service, James Graham, arată în rechizitoriu că Eveline Cismaru şi Alexandru Işvanca au coordonat un atac informatic în care compromiterea sistemului de supraveghere video din Washington era prima etapă.

Povestea româncei, șefa hacker-ilor care au spart 123 de computere ale poliției americane

Hackerii Eveline Cismaru şi Alexandru Işvanca au ajuns celebri în America pentru că au compromis 123 de computere ale Poliţiei metropolitane din Washington cu câteva zile înainte de învestirea preşedintelui Donald Trump, în scopul de a distribui mesaje de tip ransomware – un virus care blochează calculatoarele celor infectaţi şi cere bani pentru a le debloca. 

Citește și: Cum au dat Marinela și Rusalin, din clanul interlop Cârpaci, un tun de milioane din fonduri UE

A doua etapă consta în a trimite mesaje de tip ransomware în numele Poliţiei Metropolitane, de pe platforma informatică a autorităţilor.

Astfel, cei doi voiau să obţină bani de la persoanele a căror calculatoare le infectau, dacă posesorii voiau deblocarea acestora.

Victimele erau convinse că au făcut ceva ilegal

Pentru a-și convinge victimele, atacatorii se dădeau drept reprezentanţi ai unei autorităţi, de cele mai multe ori chiar ai unui serviciu secret.

Citește și: Cum l-a invitat un colonel SPP pe interlopul Fulger Gangal să-i fure 100.000 €. I-a arătat o geantă

Mesajele lor erau însoţite de imagini şi informaţii foarte convingătoare, despre care cel atacat credea că vin din partea anchetatorilor: capturi de ecran realizate cu scurt timp înainte de atac, poziţia reală pe GPS a victimei, date cu privire la adresa de IP, seria, numărul computerului – informaţii pe care de cele mai multe ori victima nu le stăpâneşte sau nu le înţelege suficient.

Astfel, victima era convinsă că a comis o faptă ilegală, că a accesat informaţii secrete, iar de aceea trebuie să plătească o „amendă” pentru a redobândi accesul la propriul computer.

Însă acțiunile lor nu s-au limitat la SUA. Hackerii români au făcut mii de victime și în Europa de Vest, multe dintre ele în Olanda.

Românca a fost convinsă să își spună întreaga poveste pentru prima dată în documentarul „Ik weet je wachtwoord" realizat de jurnalistul Daniël Verlaan de la RTL News. Din start, ea spune că duce o viață normală și că se ține departe de orice infracțiuni.

Cum a ajuns Eveline șefa bandei

Ea a povestit cum a ajuns hackeriță și cum a fost acceptată într-o bandă, prin intermediul iubitului ei de atunci. În scurt timp, ea a ajuns șefa bandei.

„Datorită lui știam multe despre criminalitatea informatică, pentru că el era de ceva vreme în lumea asta. Ransomware-ul devenea foarte popular atunci. Eram singura femeie din această lume și toți bărbații se arătau foarte fericiți să mă ajute. Am fost de acord cu asta”, a povestit românca.

Eveline le-a mai spus olandezilor că este foarte simplu să infecteze orice computer. „Este nevoie doar de un singur clic de mouse", a explicat ea.

Banii s-au dus pe lucruri stupide

Deși a câștigat o adevărată avere, tânăra a cheltuit banii pe „lucruri stupide”, așa cum s-a exprimat" „Cumpăram mașini și haine și mergeam des în vacanță”.

La ani buni de la faptele sale, românca le cere scuze victimelor sale, prin intermediul televiziunii olandeze. „Îmi pare rău, oameni buni", a spus ea și a încheiat cu un sfat: „Pentru data viitoare: folosiți parole mai puternice, nu vă împărtășiți datele private și nu dați click pe link!".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te