Povestea profesoarei care a predat în SUA, dar s-a întors să profeseze într-o comună din Iași

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.10.2023 - 21:55
Povestea profesoarei care a predat în SUA, dar s-a întors să profeseze într-o comună din Iași - Foto: Ziarul de Iași

Într-un colţ liniştit al comunei Dolheşti, satul Brădiceşti găzduieşte o şcoală care nu ar atrage atenţia cu uşurinţă. Însă, în acest loc se desfăşoară o poveste impresionantă despre pasiune şi dăruire: povestea profesoarei de matematică Doina Platon.

SHARE

Într-un colţ liniştit al comunei Dolheşti, satul Brădiceşti găzduieşte o şcoală care nu ar atrage atenţia cu uşurinţă. Însă, în acest loc se desfăşoară o poveste impresionantă despre pasiune şi dăruire: povestea profesoarei de matematică Doina Platon. A muncit ani de zile în poziţii de top în USA şi Marea Britanie, apoi a venit acasă la Iaşi.

Povestea profesoarei care a predat în SUA, dar s-a întors să profeseze într-o comună din Iași 

Ar fi avut şansa să predea la orice altă şcoală din oraş, însă a preferat Şcoala Brădiceşti din comuna Dolheşti, în urma examenului de Titularizare, pentru că visează la o schimbare şi vrea să îmbunătăţească traiectoria vieţii elevilor din mediul rural.

S-a decis când a văzut că majoritatea de aici au luat sub 2.00 la Evaluare. Vrea să-i ducă pe toţi peste 5, şi pare să reuşească. De unde vine toată această dăruire profesională? Care sunt planurile de viitor şi ce schimbări a produs până acum? „Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu profesoara de matematică pentru a afla mai multe informaţii. Povestea ei este de-a dreptul impresionantă.

Intersecţia dintre matematică, sociologie şi comunicare

Doina Platon a descoperit dragostea pentru matematică încă din clasa a VIII-a, sub îndrumarea profesoarei sale de matematică. Ajunsă în primul an de liceu, aceasta ştia deja care este visul său: să devină profesoară şi să-şi împărtăşească cunoştinţele şi pasiunea pentru matematică.

Cu încă alte două facultăţi finalizate - Sociologie şi Ştiinţele Comunicării – Doina Platon a găsit punţi între aceste domenii şi matematică. „În primii ani de carieră am fost repartizată la o şcoală din mediul rural, la Şcoala Aroneanu. Aveam multe cazuri sociale şi acolo am găsit intersecţia dintre matematică, sociologie şi ştiinţele comunicării. Am descoperit nevoia de a şti mai mult decât matematică pentru a putea practica acolo educaţia”, a explicat profesoara.

Profesorul de matematică ideal

Doina Platon spune că un profesor bun de matematică trebuie să poată transmite informaţia către orice copil.

„Trebuie să îşi poată gestiona modul de prezentare şi explicaţia în aşa fel încât fiecare elev să poată înţelege o anumită noţiune. 

Bineînţeles, trebuie să şi cunoască noţiunile respective din punct de vedere ştiinţific şi să aibă o relaţie strânsă cu elevii, pentru că aceştia trebuie să se simtă ca într-o echipă”, a menţionat aceasta.

Din România în Statele Unite şi Anglia: experienţe şi diferenţe

Experienţa didactică a Doinei Platon s-a extins dincolo de graniţele României. A fost plecată 5 ani în străinătate – 3 ani în Statele Unite ale Americii şi 2 ani în Marea Britanie. S-a întors din anul 2004, iar din 2005 până în 2022 a fost manager de proiect. Astăzi, a adunat 13 ani în învăţământul românesc şi 15-16 ani în managementul de proiecte.

Înainte de a pleca în străinătate, a predat 7 ani în învăţămânutul preuniversitar – a fost profesoară la Şcoala Aroneanu şi directoare la Şcoala Dorobanţi din comuna Aroneanu – şi 2 ani în învăţământul universitar.

În State a plecat din cauza salarizării precare din sistemul de învăţământ românesc.

„Acolo am întâlnit un alt sistem, am învăţat foarte multe, mult mai multe decât aici în ceea ce priveşte predarea şi relaţionarea cu elevii. În SUA este o cu totul altă viziune care este centrată pe elev, nu pe nişte standarde la care toţi copiii trebuie supuşi”, a declarat Doina Platon.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te