Povestea armei care a ucis cei mai mulți oameni din lume: 250.000 de morți pe an, împușcați cu AKM

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 04.08.2024 - 19:10
Povestea armei care a ucis cei mai mulți oameni din lume: 250.000 de morți pe an, împușcați cu AKM Foto: profimediaimages.ro
Povestea armei care a ucis cei mai mulți oameni din lume: 250.000 de morți pe an, împușcați cu AKM Foto: profimediaimages.ro

Renumita armă de asalt AK-47 a fost concepută de Mihail Kalaşnikov care a rămas în istoria industriei mondiale de armament drept inventatorul celei mai vândute astfel de arme din lume.

SHARE

Renumita armă de asalt AK-47 a fost concepută de Mihail Kalaşnikov care a rămas în istoria industriei mondiale de armament drept inventatorul celei mai vândute astfel de arme din lume.

Mihail Kalaşnikov a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind rănit în 1941 şi a rămas spitalizat până în 1942. În timp ce era spitalizat, i-a venit ideea construirii unei arme de asalt pentru armată în timp ce asculta discuţiile soldaţilor despre neajunsurile armelor folosite de aceştia.

Povestea armei care a ucis cei mai mulți oameni din lume: 250.000 de morți pe an, împușcați cu AKM

A proiectat mai întâi un model de armă, care însă a fost respins, dar acest demers l-a ajutat să fie observat ca un proiectant talentat de arme. În timpul carierei sale, a reuşit performanţa de a proiecta circa 150 de modele de arme de foc, însă printre cele mai cunoscute se numără AK-47, AK-74, AK-12 şi puşca semiautomată Saiga.

Citește și: VIDEO Ce armă performantă este dezvoltată în România. Se lucrează la ea de 10 ani. Standard NATO

Totul a început la şedinţa Comisariatului popular pentru înarmare din 15 iunie 1943. Cu această ocazie este prezentată o carabină automată, Sturmgewehr 44, captură de provenienţă germană, ce a provocat în cercurile militare şi politice sovietice un adevărat cataclism, conform historia ro. Întâlnirea s-a terminat cu un ordin ferm de a proiecta şi a introduce în cel mai scurt timp în producţia de serie o asemenea armă.

Fabricată în 30 de țări

Modelul AK-47, reprezentând acronimul de la Avtomat Kalashnikova model 1947, a fost introdusă în competiţia pentru desemnarea puştii de asalt în anii 1945-1946, astfel că varianta propusă de Mihail Kalaşnikov a fost câştigătoare în defavoarea unor modele mult mai vechi, care erau deja prezente pe piaţă. Ceilalţi producători au recunoscut concepţia net superioară a modelului lui Kalaşnikov.

Citește și: VIDEO România produce o nouă armă de asalt care trage 600 de gloanțe pe minut. Standard NATO

Astfel, AK-47 a devenit, din 1949, arma de asalt standard a armatei sovietice şi este fără îndoială cea mai importantă invenţie a lui Mihail Kalaşnikov, care a păstrat amprenta muncii sale peste tot în lume prin comercializare şi producţie pe scară largă. A fost folosită de forţe armate din peste o sută de ţări.

Peste 30 de ţări din toată lumea au copiat sau chiar au perfecţionat mult-lăudatul AK („Avtomat Kalaşnikov”). Însă, pornind de la acest tip, au fost realizate mai multe arme derivate, în diferite fabrici de pe mapamond, în Israel, Finlanda, Africa de Sud şi în alte state. Potrivit unor estimări de producţie, au fost produse la nivel mondial între 70 şi 100 de milioane de arme

250.000 de oameni mor anual de glonț de AK

În anii '50, a fost realizată o versiune mult mai uşoară şi cu un timp de producţie mult mai mic, cunoscută sub denumirea A.K.M. Acest tip de armă a stat la baza realizării modelului AK-74, care utiliza muniţie de calibru mai mic şi un încărcător mult mai rapid, similar cu modelul M-16 al armatei SUA. A rămas standardul folosit de armata rusă.

Recent, Ministerul Educaţiei de la Moscova a dat ordin tuturor şcolilor din Rusia să organizeze o lecţie tematică dedicată puştii de asalt Kalaşnikov (AK-47), apreciind că o astfel de oră va contribui la formarea „sentimentului de patriotism la copii”, conform digi24.ro. „În fiecare an, un sfert de milion de oameni mor din cauza unui glonţ tras dintr-un AK", menţionează Ministerul rus al Educaţiei, adăugând că „o puşcă de asalt Kalaşnikov face mai mulţi morţi decât tirurile de artilerie, bombardamentele aeriene sau atacurile cu rachete”.

Armata Română ar vrea să renunțe la AK

În plus, AKM a devenit arma automată standard a militarilor din ţările comuniste, RDG, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, China, Yugoslavia, Coreea de Nord, dar a fost și este folosită în egală măsură de trupe de gherilă sau de terorişti.

Și Armata Română a adoptat această armă și din păcate nu a renunțat la ea nici măcar până acum cu toate că în acest moment este depășită. Abia în prezent se vorbește despre o modificare a situației. ​După 70 de ani de utilizare, infanteriștii români ar putea renunța la bătrânele AK-uri de calibrul 7.62 și vor folosi arme automate moderne cu muniție de 5.56, mai ușoară și mult mai eficientă. Sigur, trecerea de la armele fabricate la Cugir cu liceanță la cele occidentale se va face treptat, în ani, dar militarii spun că este o veste bună.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te