Poți obține pașaport pentru copil în două zile. Ce trebuie să faci?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.07.2024 - 19:34
Poți obține pașaport pentru copil în două zile - Foto: Poliția de Frontieră

Copiii nu pot călători în străinătate în baza certificatului de naștere, însă pașaportul se eliberează în două zile. mai mult, pentru a nu sta la coadă, cei care vor astfel de documente de călătorie se pot programa online.

SHARE

În vacanța, copiii merg în străinătate cu părinții. Însă aceștia nu pot călători fără pașaport. Însă acest document poate fi eliberat în două zile. 

Pentru a nu sta la cozi, părinții pot face programare online.

Poți obține pașaport pentru copil în două zile. Ce trebuie să faci?

”Având în vedere faptul că ne aflăm în plin sezon estival, Direcția Generală de Pașapoarte dorește să vină în sprijinul cetățenilor cu informații utile în scopul obținerii pașaportului, document absolut necesar în cazul minorilor pentru efectuarea călătoriilor în străinătate:

În primul rând, pentru organizarea eficientă a vacanțelor în străinătate, este necesar ca cetățenii români să verifice din timp, atât valabilitatea documentelor de călătorie personale, cât și valabilitatea documentelor de călătorie ale minorilor. 

Citește și: Cum îi faci pașaport copilului în 2024? Documente necesare și taxe pentru o călătorie fără probleme

Atenție! Cetățenii români minori NU pot călători în străinătate în baza certificatului de naștere! 

De reținut este faptul că cererile de pașapoarte pot fi depuse, atât în baza unei programări prealabile (pentru următoarele 90 de zile, în prezent, gradul de ocupare al programărilor on-line fiind de doar 22,77%), cât și prin prezentare direct la orice serviciu public comunitar de pașapoarte din țară, indiferent de locul de domiciliu al solicitantului”, a transmis MAI.

În considerarea modificărilor legislative intrate în vigoare la data de 03.07.2024 cu privire la condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar ce vizează strict situații obiective și urgente dovedite cu documente justificative, recomandăm cetățenilor ca, pentru motive turistice, să opteze pentru obținerea pașaportului simplu electronic.

În context, precizăm că, în perioada 01.07.2024 – 24.07.2024, numărul pașapoartelor simple electronice emise pentru minori a fost mai mare cu 47% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce numărul pașapoartelor simple temporare emise pentru aceștia a scăzut cu 49%.

Totodată, deși în perioada sus-menționată a fost înregistrată o creștere considerabilă a numărului de pașapoarte simple electronice emise minorilor, încurajăm cetățenii să solicite eliberarea pașaportului simplu electronic cu cel puțin 2-3 zile înainte de efectuarea călătoriei.

Citește și: Cei trei oameni din lume care pot călători oriunde fără pașaport. Cine sunt și de ce nu au nevoie?

De precizat în acest sens este faptul că, în prezent, termenul mediu înregistrat la nivel național în cazul persoanelor care au solicitat ridicarea pașaportului simplu electronic din țară este de 1.76 zile lucrătoarefără să fie necesară dovedirea urgenței cu documente justificative.

Referitor la pașapoartele simple temporare aflate în uz, aducem în atenția cetățenilor faptul că aceste documente de călătorie pot fi utilizate pentru efectuarea călătoriilor în străinătate până la data expirării înscrisă în pagina informatizată a acestora (inclusiv ultima zi menționată).

Pentru informații suplimentare cu privire la condițiile de intrare, ieșire și de tranzit al unei țări, este necesară accesarea, în prealabil, a site-ului Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, secțiunea Condiții de călătorie.

Atenție! Anumite state precum Qatar, Mexic sau Emiratele Arabe Unite nu permit intrarea pe teritoriul lor cu pașaportul simplu temporar, în timp ce state precum Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Regatul Thailanda solicită ca valabilitatea pașapoartelor să fie de minim 6 luni de la intrarea pe teritoriul țării.

Pentru facilitarea planificării călătoriilor în străinătate, în luna iulie a anului curent, Direcția Generală de Pașapoarte a notificat prin SMS 9932 cetățeni români, care dețineau documente de călătorie valabile, cu privire la expirarea pașapoartelor în următoarele 6 luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te