Polițiștii au tras într-un tânăr care îi amenința cu toporul. Anterior, își măcelărise familia

DE Alin Crișan | 26.11.2022 - 17:10
Mașină de poliție - Foto: INQUAM Photos / George

Rudele bărbatului agresor spun că această tragedie putea fi evitată dacă polițiștii interveneau mai repede la caz.

SHARE

Polițiștii vasluieni au făcut uz de armă, miercuri noaptea, pentru a-l opri pe bărbatul din Protopopești să mai facă și alte victime. Potrivit surselor noastre, primii polițiști care au ajuns la caz sunt doi tineri, intrați de curând în sistem. 

Citește și: Ciolacu, numit vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei de Est: „Mă onorează”

În ciuda lipsei de experiență, aceștia au dat dovadă de foarte multă stăpânire de sine, reușind să gestioneze o situație deosebit de gravă, cu care alți polițiști nu s-au întâlnit în 30 de ani de carieră. Amenințați cu toporul de bărbatul care tocmai își lăsase părinții într-o baltă de sânge, cei doi agenți au apelat la armele din dotare, trăgând nu mai puțin de 10 gloanțe.

Șapte dintre ele au fost foc de avertisment în plan vertical, care însă nu au avut niciun efect asupra agresorului. Neintimidat de focurile trase, acesta s-a îndreaptat spre polițiști având un topor în mână, moment în care agenții au fost nevoiți să tragă spre el. Din cele trei gloanțe, două l-au nimenit pe Lică Homoranu, unul în picior, celălalt în zona toracică.

Rănit, bărbatul din Protopopești a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital, însă pe drum a făcut ravagii și în salvare, echipajul medical fiind nevoit să oprească autospeciala și să solicite sprijinul luptătorilor de la Serviciul de Acțiuni Speciale.

Șapte gloanțe trase în aer, degeaba

Redactorii ziarului Vremea Nouă au aflat și ce s-a întâmplat după ce cei doi polițiști au pornit pe urma agresorului. Urmați îndeaproape cei doi copii, agenții l-au localizat pe Lică Homoranu pe drumul public, la o distanță de câteva sute de metri de casa lui. Agenții l-au somat verbal, de mai multe ori, să se oprească, însă acesta nu s-a conformat. Ba mai mult, având un topor în mână, bărbatul a început să se îndrepte spre cei doi polițiști, moment în care agenții au tras nu mai puțin de șapte focuri în plan vertical.

Citește și: FOTO Primul român care a arbitrat la un Mondial a venit direct de pe front. A luptat la Mărășești

Cu cei doi copii în spatele lor și văzând că agresorul aleargă spre ei, cei doi polițiști au început să tragă în plan orizontal, în direcția lui. Trei focuri de armă au fost trase, dintre care două și-au atins țința. Un glonț s-a oprit în piciorul bărbatului, celălalt i-a străpuns zona toracică, punându-l la pământ. Unul dintre agenți a rămas lângă agresor, în timp ce colegul său a mers la echipajul medical care se afla în casa familiei Homoranu, pentru a-i solicita sprijinul.

Bărbatul a primit primele îngrijiri medicale, apoi a fost urcat în ambulanță și transportat la spital. Crezând că scandalagiul nu mai are putere să facă vreun rău, echipajul medical nu a mai solicitat escortă din partea poliției, însă pe drum, agresorul și-a revenit parcă din morți și a devastat tot ce era în interiorul ambulanței. De frică, șoferul salvării a tras autospeciala pe dreapta și a solicitat ajutorul Poliției, care a trimis la fața locului luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale. Pentru a nu pune în pericol și personalul Spitalului Județean, medicii unității sanitare au decis să îl sedeze pe Lică Homoranu, transferându-l apoi la un spital din Iași.

Posturile de poliție, închise după ora 16:00, satele rămân la mâna infractorilor și persoanelor cu probleme psihice

Acestea afirmă că din momentul când echipajul medical a fugit, speriat fiind de amenințările lui Lică, și până la sosirea polițiștilor, a trecut mai bine de jumătate de oră, perioadă în care bărbatul și-a lovit ambii părinți cu toporul în zona capului. Nemulțumirile acestor oameni sunt cât se poate de îndreptățite.

Citește și: Număr record de cazuri COVID în China: Peste 30.000 de infectări, zilnic

Cu siguranță această tragedie nu ar mai fi avut loc dacă posturile de poliție din mediul rural n-ar funcționa precum magazinele, cu program de la 8:00 la 16:00. Vremurile când la postul de poliție din comună găseai tot timpul pe cineva s-au dus, iar azi, satele par a fi lăsate de izbeliște. În prezent, s-a ajuns în situația ca polițiștii din Văleni să acționeze pe raza comunei Tăcuta, cei de la Pușcași să se deplaseze la Gârceni, iar agenții de la Zorleni să răspundă apelurilor de la Băcani.

Aceste distanțe pe care polițiștii sunt nevoiți să le parcurgă pentru a interveni la cazuri sunt ca o mană cerească pentru infractorii și persoanele cu probleme psihice, care astfel își pot duce planurile la bun sfârșit, așa cum s-a întâmplat la Tăcuta. Astfel, România plătește tribut scump deciziei de demilitarizare a Poliției, care s-a făcut în 2002, și care a fost una dintre condițiile obligatorii ale aderării țării noastre la Uniunea Europeană, potrivit vremeanouă.ro.  
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te