Plahotniuc face împrumuturi în Rusia pentru a prelua o companie din România

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.04.2019 - 10:51
Foto: Vladimir Plahotniuc

Banca Internațională de Investiții, fosta bancă a statelor comuniste, controlată de Rusia, a acordat un împrumut companiei moldovene Trans-Oil pentru a cumpăra fabrica de ulei de la Țăndărei (Ultex Țăndărei).

SHARE

Trans-Oil este o companie fondată în Republica Moldova și controlată în mod formal de Vazha Dzhashi, om de afaceri cu triplă cetățenie (rusă, americană și moldovenească), potrivit G4media. ro

O investigație Newseek România a dezvăluit că firma lui Vazha Dzhashi este sub influența lui Vlad Plahotniuc, conducătorul de facto al guvernului de la Chișinău.

Jhashi este membru al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri a lui Vlad Plahotniuc, dar și consilier al premierului Pavel Filip în probleme economice pentru regiunea țărilor arabe.

Șeful Trans-Oil a fost prim-vicepreședinte al Consiliului de Administrație al băncii Victoriabank, când președinte al Consiliului era Vlad Plahotniuc, dar și acționar la OTIV Prime Holding, companie care îi aparține tot lui Plahotniuc.

Holding-ul Trans Oil deține 16 silozuri (din 44 existente) pe teritoriul Republicii Moldova și încă unul în Portul Reni, Ucraina. Trans Oil deține active și în România, achiziționate o dată cu grupul Racova, aflat anterior în proprietatea lui Adrian Porumboiu.

Economistul Dragoș Cabat a avertizat că Rusia își crește influența în regiune prin intermediul Băncii Internaționale de Investiții.

„E posibil ca Banca de Investiții Internaționale să le ofere (companiilor, n.r.) mai rapid banii, din punct de vedere al documentației, față de alte instituții precum BERD, BEI sau Banca Mondială, dar nu sunt neapărat bani mai ieftini. Cu toate acestea, prin astfel de împrumuturi crește și influența Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”, a explicat analistul financiar Dragoș Cabat pentru Europa Liberă.

Banca Internațională de Investiții cu sediul la Moscova se mută la Budapesta. Parlamentul ungar a dezbătut în februarie acordul internațional de stabilire a noului sediu al băncii, act în care există o serie de detalii alarmante, potrivit publicației Index.hu, preluată de TransylvaniaFreePress.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.