Plăcuţele cu denumirile străzilor din Miercurea Ciuc vor fi inscripţionate mai întâi în română

DE Romulus Preda | Actualizat: 24.05.2022 - 15:44
Plăcuțele cu denumirile străzilor din Miercurea Ciuc vor fi înlocuite / FOTO: https://www.radiomures.ro

Plăcuţele cu denumirile străzilor din Miercurea-Ciuc vor fi înlocuite, după ce fosta administraţie locală, condusă de Raduly Robert Kalman, a pierdut definitiv, în 2020, un proces iniţiat de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa.

SHARE

Procesul a fost intentat întrucât denumirile străzilor erau trecute mai întâi în limba maghiară şi apoi în limba română, iar în urma unei sentinţe definitive primarul de atunci, Raduly Robert Kalman, a fost obligat să înlocuiască plăcuţele cu altele "în care denumirea străzii în limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limbii minorităţii", relatează Agerpres.

Fosta conducere a primăriei a hotărât atunci să taie în două plăcuţele şi să inverseze denumirile, iar în unele locuri plăcuţele au fost îndepărtate.

Actuala administraţie locală a hotărât să respecte decizia instanţei, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, precizând, marţi, pentru AGERPRES, că este "o problemă care trebuie rezolvată", motiv pentru care se intenţionează ca în acest an toate plăcuţele să fie înlocuite.

Citește și: VIDEO Boloș: România nu a cheltuit bani din prefinanțarea PNRR pentru că nu are structurile necesare

"Pentru acest an, în buget am alocat o sumă de 98.000 lei pentru acest proiect. Este în curs iniţierea procedurii de achiziţie a acestor plăcuţe cu numele străzilor. Vorbim de circa 686 de bucăţi care ar trebui montate", a spus Bors Bela.

Plăcuţele vor fi inscripţionate, aşa după cum prevede legea, mai întâi cu denumirea în limba română a străzii, după care cu denumirea în maghiară.

Citește și: BREAKING Premierul anunță noi măsuri sociale: bani pentru pensionari și bugetari, amânarea ratelor

De asemenea, mai ales pe străzile cu case, se intenţionează şi afişarea cu săgeată, sub aceste plăcuţe, a numerelor caselor din zonele respective.

Ca o noutate, plăcuţele vor conţine şi un material reflectorizant, pentru ca denumirile să poată fi vizibile şi dacă cineva caută o stradă pe timp de noapte.

Bors Bela şi-a exprimat speranţa că cele aproximativ 700 de plăcuţe din oraş vor fi înlocuite până la sfârşitul anului, totul depinzând de cât de repede se poate derula procedura de achiziţie.

Actualul primar al municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat, pentru AGERPRES, după preluarea mandatului în 2020, în legătură cu acest subiect, că "decizia instanţei este obligatorie", iar "oraşul trebuie să arate bine".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.