Vă amintiți de băieții Pic și Poc, desenele animate românești care concurau cu Miaunel și Bălănel ?

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.06.2023 - 16:32
Pic și Poc, băieți veseli și zglobii, desenele animate românești Foto: captură video Facebook/ Animafilm

"Pic și Poc", băieți veseli și zglobii, ne-au încântat copilăria, alături de alte desene animate românești, precum Bălănel și Miaunel sau Mihaela.

SHARE

Desenele animate românești Pic și Poc, au fost revoluționare la vremea lor, în anii 70, fiind realizate la studiourile Animafilm, de Florin Angelescu, în regia lui Olimp Vărășteanu.

Desenel erau realizate din cartoane animate și erau o concurență pentru Miaunel și Bălănel, un alt serial de succes produs în România, dar și pentru polonezii Lolek și Bolek.

Cine erau Pic și Poc, băieți veseli și zglobii, desene animate românești

„Știam demult că Olimp Vărășteanu construiește și animă cartoane decupate pline de farmec. Eroii săi de astă dată — doi ștrengari care par nou-născuți — sunt două surâsuri animate: unul cu ochi albaștri, celălalt cu ochi căprui. 

Citește și: A introdus desenele animate la televizor înainte de 1989. Copiii strigau după mine „Mama lui Donald”

Ceea ce ne-a luat însă prin surprindere în acest film este amploarea fabulației și mai ales verva parodică pe care o antrenează personajele. 

Pic și Poc pătrund într-un afiș intitulat «Capra cu trei iezi» și intervin în acțiunea cunoscutului basm tocmai când lupul le cerea iezilor să deschidă ușa. Basmul ia o turnură nebănuită, orice urmă de fatalism dispare, pentru că Pic sau Poc — nu ne-am dat bine seama, în iureșul evenimentelor — fuge și cheamă în ajutor niște apași, dintr-un afiș «Winnetou». 

Citește și: Înainte de Tom și Jerry ne uitam la Mihaela și Azorel. Cele 5 minute de fericire din „1001 de seri”

În final, cei trei iezi ai caprei sar... «capra» peste lupul legat fedeleș. Propunând reconsiderarea modernă, spirituală, a basmelor, a mitologiei, filmul poate fi văzut nu numai de copii, ci și de oameni mari, chiar de autori de filme «pentru cei mici».”, scria criticul Val. S. Deleanu în revista Cinema, din decembrie 1974.

Episodul Corbul și Vulpea poate fi urmărit aici. 

Cine i-a creat pe Pic și Poc

Absolvent al Institutului de Arte Plastice Bucureşti. La începutul anilor 50, la Studioul cinematografic "Bucureşti", Olimpiu Vărășteanu a lucrat alături de Bob Călinescu realizând animaţia filmelor acestuia Vulpea păcălită şi Veniţi mâine. 

În 1955 debutează ca regizor cu Păţania vulpoiului. Continuă colaborarea cu Bob Călinescu fie ca scenarist, fie ca regizor pe scenariile acestuia. Se specializează în tehnica cartoanelor decupate. Este creatorul personajului Pătrăţel. Lucrează frecvent în colaborare - scenariu și regie - cu Florin Anghelescu.

Olimp Vărăşteanu despre animaţie

"Îmi place în animaţie stilul gazetăresc. Mai toate filmele mele au o nuanţă de pamflet, pe teme sociale aflate la ordinea zilei. Şi în Cotidiene, şi în filmul pe care l-am pregătit pentru Festivalul Internaţional, Nasturele, pornesc de la fapte de viaţă banale, de la teme umane şi sociale care se dezbat zilnic în presă la rubricile de umor — un fel de «puncte pe i» cinematografice — căutând însă nu micile vicii profesionale, ci sensuri omeneşti mai largi: aventurile căsniciei, ale prieteniei, gelozia, egoismul — duse la paroxism.", spunea Olimp Vărăşteanu în revista Cinema din iunie 1966.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te