Pianul lui Freddie Mercury, vândut pentru o sumă record. La el a compus Bohemian Rhapsody

DE Adina Mutăr | 07.09.2023 - 19:31
Pianul lui Freddie Mercury, vândut pentru o sumă record la Sotheby - Foto: synthtopia.com

Pianul lui Freddie Mercury, vândut pentru o sumă record la Sotheby. La el a compus Bohemian Rhapsody. Sotheby's Londra a dezvăluit prima vânzare a seriei Freddie Mercury: A World of His Own, o colecție ce a depășit mult așteptările organizatorilor.

SHARE

Pianul lui Freddie Mercury, vândut pentru o sumă record la Sotheby. La el a compus Bohemian Rhapsody și l-a considerat întotdeauna o „extensie” a sa.

Fiecare piesă din obiectele personale ale legendarului solist al trupei Queen a fost vândută la prețuri mult peste estimări, de la bijuterii, artă și antichități până la versuri, instrumente și articole de scenă.

Pianul lui Freddie Mercury, vândut pentru o sumă record. La el a compus Bohemian Rhapsody

În fruntea vânzării a fost pianul Yamaha G2, la care legenda rock-ului a compus Bohemian Rhapsody, vândut pentru 1,74 milioane de lire sterline (2,2 milioane de dolari SUA) cu taxe unui ofertant online anonim. 

Rezultatul este un record de licitație pentru pianul unui compozitor, eclipsând 2,1 milioane de dolari plătiți pentru Steinway & Sons, pe care John Lennon a scris Imagine.

Prețul final al licitației pentru 59 de obiecte personale ale lui Freddie a ajuns la 12,2 milioane de lire sterline (15,4 milioane de dolari), dublându-și estimarea înainte de vânzare ce se ridica la 4,8 milioane de lire sterline și depășind deja estimarea ridicată pentru întreaga serie de vânzări online , ce include 1.000 de obiecte, în curs de desfășurare. 

Primul instrument al lui Freddie Mercury, pianul, a fost întotdeauna în centrul muzicii sale și a rămas principalul său instrument de compoziție.

L-a tratat cu respect absolut

La pian a improvizat melodii, a testat versuri și a cântat mai întâi noile sale melodii celor mai apropiați colaboratori ai săi.

Citește și: A lucrat electrician, a fost vocea de la Teleenciclopedia, rebelul cu plete. I s-a spus Moțul Pittiș

În 1975, cu sprijinul financiar al managerului muzical englez Don Arden, Mercury și-a căutat „pianul perfect”, care să rezoneze cu el și să se potrivească în sufrageria apartamentului pe care îl împărțea cu Mary Austin.

După ce a căutat săptămâni întregi în numeroase magazine, în cele din urmă s-a întors acasă cu Yamaha G2, un baby grand care a costat în jur de 1.000 de lire sterline.

Citește și: Actorul cu cea mai frumoasă voce a fost muncitor. Recita ore în șir din Eminescu. Moare la 60 de ani

Mary Austin a mărturisit că Freddie a tratat pianul Yamaha cu respect absolut.

„El a considerat că era mai mult decât un instrument, era o extensie a lui, vehiculul său de creativitate. Nu a fumat niciodată la pian sau nu a lăsat niciodată un pahar deasupra lui și s-ar asigura că nimeni altcineva nu va face așa ceva. Pianul a fost întotdeauna impecabil.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te