Persoanele cu handicap ireversibil nu vor mai fi nevoite să se prezinte la reevaluările periodice

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.06.2021 - 14:34
Foto: INQUAM Photos/ Virgil Simonescu

Amendamentul, propus de senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie, vizează "persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare".

SHARE

Nerespectarea acestei dispoziţii, care a fost introdusă şi admisă în lege la comisiile raportoare, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 30.000 şi 100.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Socrul lui Ponta o duce bine la Curtea de Conturi: lui Sârbu i-au crescut și pensiile, și salariul

Senatorul USR PLUS Claudiu Mureşan a declarat, în plen, că această iniţiativă legislativă este necesară în contextul în care, în practică, comisiile nu aplică în mod unitar cadrul legal care prevede, ca permanent, termenul de valabilitate al acestor certificate.

Citește și: Un agent de la Rutieră a dus un contravenient până la bancomat cu mașina poliției ca să-și ia șpaga

"Vom vota pentru ca aceste situaţii să nu se mai repete, să eliminăm această problemă în cazul unor persoane care şi aşa sunt greu încercate. E vorba de respectul pe care trebuie să-l avem unii faţă de alţii", a precizat Mureşan.

În context, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a spus că această iniţiativă legislativă este una "bună".

"E o lege bună, poate şi singura a USR-ului, este o lege care corectează ceva ce clasa politică nu a avut printre priorităţi. E foarte important să înţelegem că acei oameni care prezintă evidenţa unor probleme să nu fie târâţi pe drumuri. Grupul PSD din Senat va vota 'pentru'", a punctat Romaşcanu.

La rândul său, liderul grupului senatorilor liberali, Virgil Guran, a calificat iniţiativa drept "foarte bună".

"Se demonstrează că, în momentul în care iniţiativele sunt bune, tot Parlamentul se aliază şi trec aceste iniţiative. Cred că este un exemplu şi trebuie să continuăm aceste acţiuni. Grupul PNL votează iniţiativa USR PLUS", a conchis Guran.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va fi votată în şedinţa de plen de luni a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.