Marți dimineață a avut loc o amplă operațiune desfășurată în București, Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, în cadrul căreia au fost efectuate 31 de percheziții. Autoritățile au acționat pe baza a 26 de mandate de aducere, iar în același timp au fost citați 15 martori în legătură cu acest dosar sensibil.
Percheziții la 31 de adrese într-un dosar de „tratamente inumane”
Potrivit procurorilor, începând din noiembrie 2020, în județul Ilfov au fost identificate două grupuri infracționale care exploatau persoane cu dizabilități sau în situații vulnerabile.
Anchetatorii fac referire la "tratamente inumane sau degradante", precum și la "constrângere și exercitare de acte de violență fizică". La una dintre adrese, polițiștii au acționat în colaborare cu medici specialiști, psihologi și asistenți medicali.
Citește și: Ofițerii ruși dezertează la „Legiunea Libertății” anti-Putin. „Obosiți de războiul fără rezultate”
În paralel, au avut loc percheziții la sediile unor instituții publice și private din București, Ilfov și Ialomița, printre altele, în legătură cu acuzații de abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în perioada 2021-prezent, două instituții publice cu responsabilități în asistența socială și protecția copilului au atribuit unei asociații mai multe contracte pentru servicii sociale rezidențiale destinate adulților cu handicap.
Citește și: Liceu trucat. Elevi de la clasele de filologie au luat note de 2 și 3 la limba română la Bacalaureat
Investigațiile au relevat că, începând din noiembrie 2020, în județul Ilfov au fost formate două grupuri infracționale organizate, cu scopul de a exploata persoanele cu dizabilități sau în situații vulnerabile. Exploatarea victimelor s-a realizat prin supunerea lor la tratamente inumane sau degradante, exploatarea muncii fără remunerație, constrângere și violență fizică.
De asemenea, exploatarea a inclus privarea de hrană adecvată, neadministrarea tratamentului medical necesar și neglijarea igienei persoanelor care nu aveau capacitatea de autoîngrijire, în timp ce acestea erau menținute în stare de supunere față de membrii grupurilor infracționale, în vederea obținerii de beneficii patrimoniale nelegitime de către liderii și membrii acestor grupuri.
Prejudiciul total estimat se ridică la peste 5,2 milioane de lei.
15 martori au fost citați și vor fi audiați conform procedurilor legale la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române.
Investigațiile în acest caz complex au fost demarate în urma unei sesizări din oficiu a polițiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale, sub egida Inspectoratului General al Poliției Române, potrivit unui comunicat al Poliției Române.