Pele, legenda fotbalului brazilian, a murit la 82 de ani: „Meciul” vieții l-a jucat cu cancerul

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.12.2022 - 22:04
Pele e mort - Foto: Profimedia
Pele - Foto: Profimedia

Pe 3 decembrie 2022, Edson Arantes do Nascimento nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer și medicii au decis să-l mute în salonul pentru "îngrijire paliativă" al spitalului Albert Einstein din Sao Paulo.

SHARE

Pele a murit la vârsta de 82 de ani! Brazilianul se lupta de mai mult timp cu cancerul, iar corpul său a cedat pe 29 decembrie 2022.

Pele este considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Născut pe 23 octombrie 1940, legendarul brazilian a debutat la profesioniști la vârsta de 15 ani, în tricoul lui Santos, și, la 16 ani făcea parte deja din echipa națională a Braziliei. A câștigat 21 de trofee cu Santos și este în continuare singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares (1958, 1962, 1970).

Considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai mari jucători de fotbal, Pelé a petrecut aproape două decenii fermecându-și fanii și uimind adversarii ca cel mai prolific marcator al jocului la clubul brazilian Santos și la echipa națională a Braziliei.

Grația, atletismul și mișcările sale hipnotizante au fascinat jucătorii și fanii. A orchestrat un stil rapid și fluid care a revoluționat acest sport - un stil asemănător cu cel al samba care a personificat eleganța țării sale pe teren.

A dus Brazilia pe culmile fotbalului și a devenit un ambasador global al sportului său într-o călătorie care a început pe străzile din statul Sao Paulo, unde lovea cu piciorul o șosetă umplută cu ziare sau cârpe.

Doar regretatul Diego Maradona, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo sunt menționați alături de Pelé.

Diferite surse, numărând diferite seturi de meciuri, enumeră numărul total de goluri ale lui Pelé între 650 (meciuri de campionat) și 1.281 (toate meciurile de seniori, unele în competiții de nivel scăzut).

Jucătorul care avea să fie supranumit "Regele" a fost prezentat lumii la 17 ani, la Cupa Mondială din 1958 din Suedia, fiind cel mai tânăr jucător care a participat vreodată la acest turneu. El a fost scos de pe teren pe umerii coechipierilor după ce a marcat două goluri în victoria Braziliei cu 5-2 asupra țării gazdă în finală.

Faima lui Pelé a fost atât de mare încât, în 1967, facțiuni ale unui război civil din Nigeria au fost de acord cu o scurtă încetare a focului pentru ca Pelé să poată juca un meci demonstrativ în această țară.

A fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în 1997.

Când a vizitat Washingtonul pentru a ajuta la popularizarea jocului în America de Nord, președintele SUA a fost cel care i-a întins primul mâna.

"Numele meu este Ronald Reagan, sunt președintele Statelor Unite ale Americii", i-a spus gazda vizitatorului său.

"Dar nu este nevoie să vă prezentați, pentru că toată lumea știe cine este Pelé".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te