Pe cine găsește Sorina Pintea vinovat pentru masacrul de la Săpoca

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.08.2019 - 08:40
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății vorbește despre „un lung şir de erori umane" în cazul tragediei de la Săpoca, unde au fost omorâți patru pacienți, iar alți nouă au fost răniți de un bolnav. Sorina Pintea respinge declarațiile conducerii spitalului, care a vorbit despre lipsa personalului.

SHARE

Ministrul Sănătății a susținut că în fişa postului asistentei medicale de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, din Buzău, „scrie negru pe alb că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente", aşa cum era stativul de perfuzii, un obiect greu, "care n-ar fi trebuit să rămână niciodată într-un salon cu bolnavi internaţi cu probleme psihice".

De asemenea, Sorina Pintea a mai declarat și că un al doilea pacient ar fi fost pus în pat cu Ștefan Lungu, cel care a provocat tragedia. 

Al doilea lucru care m-a frapat este faptul că la ora 1.45, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost internat un pacient, internat tot cu etilism, şi care a fost pus în pat cu pacientul Lungu Ştefan, în pat, în condiţiile în care în acel salon mai existau paturi libere. Dar a fost decizia medicului de gardă, pentru că salonul 206, în care s-au petrecut crimele, era imediat la îndemână şi atunci probabil şi-au spus - e un comentariu personal - de ce să nu-l punem aici", a susținut Pintea.

Citește și: RAPORT. Spitalul Săpoca: pacienți legați de pat, represalii, camere neaerisite, personal nepregătit

Ministrul Sănătăţii a respins acuzațiile lansate de conducerea spitalului, spunând că „nu se pune problema lipsei de personal”, acesta fiind la nivelul minim prevăzut de lege, iar cele 45 de posturi aprobate în 2018 urmau să fie scoase la concurs. Motivul invocat de conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca pentru că nu au fost scoase la concurs până acum este că spitalul nu avea buget, acest lucru nefiind real, conform lui Pintea. Ea a mai susținut că reprezentanţii conducerii spitalului de la Săpoca nu au făcut nici o solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru aprobarea unei firme de pază, iar în statul de funcţii al acestui spital în 2016 erau 828 de posturi, iar acum sunt 873 de posturi.

Ministrul Sănătății a acuzat „un lung şir de erori umane” și a spus că „tragedia putea fi evitată”, dar și că „noi suntem sistemul şi trebuie fiecare dintre noi să respecte ceea ce are în fişa postului”. 

Pintea spune că angajații de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca care nu și-au respectat fișa postului vor fi cercetați de Comisia de discipină și li se vor face plângeri penale. 

Patru persoane au murit şi nouă au fost rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, judeţul Buzău.

Citește și: Tragedie la Spitalul de Psihiatrie Săpoca: un bolnav a ucis 4 pacienţi și a rănit 9

Sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, au spus că personalul este insuficient şi este „inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Sindicaliştii au afirmat că au avut numeroase discuţii pe această temă cu reprezentanţii conducerii şi au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii, fără a se lua măsuri. „A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au transmis sindicaliştii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te