Pe ce mai dau primarii banii: Poartă spre infinit pe un deal în loc de trecere de pietoni la școală

DE Adelina Sahlean | 30.09.2019 - 14:54
Fotografie a presei locale/Foto: Ziare.com

Acum două săptămâni, în zi de mare sărbătoare, Înălțarea Sfintei Cruci, un sobor de șase preoți, în frunte cu aleșii localității prahovene Breaza, se gaseau pe un deal la marginea orașului pentru a inaugura ceea ce Primăria a anunțat a fi cel mai nou obiectiv turistic: o poartă.

SHARE

Breaza este un oraș ce, la recensământul din 2011 număra aproximativ 15.000 de oameni. Situat la 100 de kilometri de București, a devenit cunoscut și drept "al 7-lea sector al Bucureștiului", pe vremea când era destinația principală de evadare a multor locuitori ai Capitalei, dintre care numeroși și-au și cumpărat sau construit case aici. În trecut, a fost stațiune balneo-climaterică, aerul de aici fiind considerat al doilea cel mai curat după celebra stațiune elvețiană Davos.

Orașul a început să se deterioreze în ultimii zece ani. De exemplu, călătorul care vine în oraș cu trenul s-ar putea răzgândi, crezând că nu a nimerit bine ruta. Gara e dărăpănată sși abia luminată, drumul ce urcă spre oraș e o râpă unde asfaltul s-a surpat, iar dacă ajunge noaptea e bine sa aibă la el o lanternă, pentru că iluminat public nu va găsi.

Cu toate acestea, una dintre achizițiile pe care Primăria le-a găsit esențiale a fost o poartă maramureșană. Anunțul a fost publicat pe 7 august anul acesta, pe SICAP. Astfel, Primăria anunța că vrea o poartă sculptată în stil maramureșan, cu motive tradiționale pe care e dispusă să dea 15.000 de lei, peste 3.000 de euro, din banii contribuabililor. În mai puțin de 30 de ore achiziția era finalizată.

Ca loc de amplasare a fost aleasă o zonă destul de îndepărtată de oraș, iar pentru a fi montată s-a turnat și ceva beton în zona denumită sugestiv "La pietriș".

"Monumentul de 3 metri din stejar stratificat este un nou simbol al orașului Breaza. Este inclus modelul creasta cocoșului de pe celebrele ii din această zonă. Fac mobilier bisericesc, sculptură în lemn dupa harul dat de Dumnezeu și tâmplărie universală și această lucrare a fost o bucurie pentru mine. Trebuie să recunosc că ideea aparține parimarului orasului", a spus meșterul, care a primit 15.000 de lei prin atribuire directă de la Primăria Breaza.

Continuarea articolului poate fi citită pe site-ul ziare.com

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.