Paznicii de pe insula Belina nu-și mai recunosc declarațiile de la DNA

DE Adelina Sahlean | 28.01.2020 - 17:30

"Nu știu", "nu cunosc", "nu am văzut", "efectiv nu-mi aduc aminte", "una am declarat la DNA, alta s-a consemnat", "au scris altceva decât am declarat eu", sunt o parte dintre declarațiile pe care opt agenți de pază ai firmei Europrotect Security le-au făcut marți la Tribunal.

SHARE

Timp de trei ore, cei opt au fost audiați ca martori în celebrul dosar Belina, în care sunt judecați fostul vicepremier Sevil Shhaideh, fostul președinte al CJ Teleorman și fost deputat PSD, Adrian Gadea (în prezent secretar de stat în Ministerul Dezvoltarii), și Ionela Stoian, fost director în cadrul Ministerului Dezvoltîrii, potrivit Ziare.com

A fost o ședință de judecată în care niciunul dintre martori, avocați sau procurorul DNA nu a rostit numele fostului lider PSD, Liviu Dragnea, pentru care insula Belina era locul favorit de pescuit. De asemenea, niciunul dintre martori nu a rostit numele invitaților lui Liviu Dragnea la aceste partide de pescuit: Victor Ponta, Sorin Grindeanu sau Vasile Dancu.

La termenul din 25 februarie, instanța a stabilit să fie audiați doi martori esențiali. Este vorba de doi angajați ai firmei Cobrex Trans, firma care deține elicopterul care a făcut mai multe zboruri pe insula Belina.

La termenul de marți, judecătorul Bogdan Alexandru Dari a audiat opt agenți de pază ai firmei Europrotect Security. Societatea avea un contract cu firma Tel Drum pentru paza mai multor obiective, printre care și pe insula Belina.

Întrebările magistratului au vizat imobilele care au fost edificate pe aceasta insula și cine le-a construit, dacă aceste imobile erau din beton sau lemn, dacă au fost văzute persoane străine pe insulă sau dacă existau platforme de ciment - despre care DNA susține că au fost folosite ca heliport.

Deși în acte firma Tel Drum era cea care închiriase insula Belina, procurorii DNA concluzionau că Liviu Dragnea se comporta "cel puțin ca un adevarat posesor" al insulei. Dupa ce au demarat ancheta, procurorii au fost surprinși când au ajuns pe insulă, să constate că aici au fost ridicate mai multe construcții: două pontoane acoperite, o clădire și un foișor, care se aflau într-o zonă care era parțial împrejmuită, și o platformă de beton și un pod suspendat.

Din declarația de martor a pilotului Constantin Apavaloaie, de la societatea Cobrex Trans SRL, firma deținătoare a elicopterului cu care se realizau zborurile, rezultă că heliportul a fost realizat după ce martorul și-a făcut cunoscută intenția, în fașa aghiotantului lui Dragnea, de a nu mai ateriza în zona Belina din cauza terenului accidentat și plin de bălării.

Agenții de pază au dat, marți, declarații evazive, au spus că nu-și amintesc multe lucruri și au acuzat că la DNA una au declarat și alta s-a consemnat. În plus, ei au precizat că își începeau serviciul seara la ora 17:00 și terminau la 7:00 dimineața, așa că nu știau ce se întampla peste zi pe insulă. Unii dintre agenți au admis că în unele weekenduri li s-a transmis să nu vină la post, alții au negat acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te