Părinții români încă își bat copiii cu nuiaua sau cureaua (raport)

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.12.2021 - 15:16
Părinții români încă își bat copiii cu nuiaua sau cureaua (raport)/FOTO: Unsplash

Unul din doi copii români a fost lovit cu palma în familie, iar unul din zece a fost bătut cu diverse obiecte. Totodată, un copil din cinci a fost expus, pe internet sau la televizor, la scene cu conținut sexual.

SHARE

Acestea sunt datele scoase în evidență de cel mai nou raport despre abuzul asupra minorilor în România, care nu pare să fi scăzut în ultimii opt ani. 

22% dintre părinți recunosc abuzurile fizice asupra copiilor în familie. Procentul este, însă, dublu dacă ne uităm la răspunsurile copiilor. Astfel, 46% dintre ei au spus că sunt bătuți cu palma de mamă sau tată.

Când vine vorba despre cum sunt loviți cei mici, părinții apelează pe lângă palmă, la băț sau nuia, curea sau lingură de lemn. Astfel, 41 la sută dintre copii mărturisesc că sunt bătuți acasă de către părinții lor cu diverse obiecte.

Citește și: SUA, gata să-și sporească prezența militară în Europa de Est. Depinde de „mutările” lui Putin

Gabriela Alexandru, președintele organizației Salvați Copiii România: „Avem în România părinți care folosesc pedeapsa cu cureaua, avem copii care ar vrea altă familie, avem abuzul fizic sexual, dar și abuzul care se vede mai puțin pe trup, dar care lasă urme, traume profunde în minte și în suflet”.

La fel de grav este că părinții nu-și dau seama de consecințe, iar mulți dintre ei apreciază bătaia ca mijloc de educație a copilului.

Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației: „Avem foarte multe situații în care părinții invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violență acolo unde copiii lor sunt indisciplinați. Cred că a crescut violența psihologică într-o măsură direct proporțională, iar actele de bullying sunt văzute și mai naturale... ca să constrângem la renunțarea violenței e necesară o educație mai largă la nivel de societate”.

Citește și: VIDEO Nou circ marca Diana Șoșoacă, în Parlament: a vorbit cu botniță pe față de la tribună

18% dintre minorii intervievați afirmă că s-au dus nemâncați la culcare, iar un procent asemănător spun că au fost lăsați mai multe zile în șir singuri acasă. Specialiștii atrag atenția că rădăcina multor traume cu care ne confruntăm la maturitate poate fi găsită în anii copilăriei, scrie Digi24.

Gabriel Diaconu, psihiatru: „Am avut în cabinet un pacient care a fost victima de abuz în copilărie și nu îi era foarte clar ce i se întâmplase din simplul fapt că revenim la folclor, e încetățenită ideea că abuzul obligă la comportament violent. Trebuie să deosebim formele de abuz prin comisiune de formele de abuz prin omisiune, aici vorbim de neglijare, abandon”.

Potrivit Autorității pentru Protecția Copiilor numai în  primele 9 luni ale anului trecut au fost înregistrate peste 10.000 de sesizări de violență și abuz asupra copiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.