Parchetul General, dosar penal după comunicatul AUR care susține că Holocaustul este „temă minoră”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 10.01.2022 - 17:05
Claudiu Târziu și George Simion, cei doi șefi ai AUR, au minimalizat Holocaustul, într-un comunicat de presă. Sursă imagine: Facebook

Parchetul General a anunțat că s-a autosesizat după ce Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a susținut, într-un comunicat de presă, că Holocaustul reprezintă o „temă minoră”.

SHARE

„La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia”, a anunțat, luni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). 

Reamintim că, săptămâna trecută, Alianța pentru Unirea Românilor a susținut, într-un comunicat de presă, că asupra copiilor din România au loc „experimente ideologice” și că există „o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de «materii» a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională”. 

Comunicatul AUR venea după ce olimpiadele la limba română, limba engleză și istorie nu apăreau pe lista olimpiadelor care se vor desfășura anul acesta, însă ministrul Educației a precizat că, de fapt, erau listate pe site-ul MEN doar competițiile care prevedeau etape internaționale, conform edupedu.ro. 

Acest derapaj al AUR a fost cel mai recent dintr-o lungă listă în ultimul an, de când formațiunea a intrat în Parlament. 

Citește și: Holocaustul, „temă minoră” pentru AUR. Peste 300.000 evrei, exterminați din ordinul lui Antonescu | Newsweek Romania

Alexandru Muraru, consilierul premierului pe probleme de combaterea antisemitismului și a xenofobiei, a cerut în mod repetat scoaterea AUR în afara legii, spunând despre aleșii Alianței pentru Unirea Românilor că sunt „promotori ai ideilor și concepțiilor neo-legionarismului și ai revizionismului naționalist”. 

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a condamnat noul derapaj al AUR, atrăgând atenția că „a nega Holocaustul este o expresie clară a negării democrației”. 

Ambasada Israelului la București a atras atenția că „astfel de afirmații constituie o dovadă fățișă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranței. Este important de menționat că acestea se încadrează în definiția negării Holocaustului emisă de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeași instituție care a adoptat definiția antisemitismului în timpul președinției române”. 

De cealaltă parte, AUR, prin vocea co-președintelui Claudiu Târziu, a susținut că ambasadorul Israelului în România a fost „indus în eroare” de Alexandru Muraru. El a susținut, în acest comunicat, că membrii AUR sunt „creștini, deci nu putem fi antisemiți”. 

Claudiu Târziu și-a manifestat „compasiunea pentru poporul evreu care a  suferit ororile sinistre ale regimului nazist”, nefăcând nici o referire la Holocaustul petrecut pe teritoriul românesc. 

Citește și: Cum s-a construit imaginea AUR, partidul parlamentar care a reinventat derapajele pe scena politică | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te