Panică globală după apariția variantei africane a covid-19: cercetătorii se tem că ar evita vaccinul

DE Valentin Mirică | Actualizat: 26.11.2021 - 12:26

Panică globală după apariția variantei africane a covid-19: Israelul și Marea Britanie au oprit deja zborurile spre un grup de țări din sudul Africii, Uniunea Europeană recomandă o măsură asemănătoare. Cercetătorii sud-africani încearcă să afle dacă ar putea evita vaccinurile.

SHARE

„O întrebare arzătoare este dacă reduce eficacitatea vaccinului, deoarece are atât de multe schimbări”, a spus Aris Katzourakis, care studiază evoluția virusului la Universitatea din Oxford, din Marea Britanie, citat de revista Nature. Moore a arătat că au fost raportate infecții în Africa de Sud în rândul persoanelor vaccinate cu oricare din cele trei tipuri de vaccinuri utilizate în această țară, Johnson & Johnson, Pfizer-BioNtech și Oxford-AstraZeneca. Doi călători din Hong Kong, vaccinați cu Pfizer, au fost testați pozitiv cu această variantă. O persoană a călătorit în Africa de Sud, iar cealaltă a fost infectată în timpul carantinei hoteliere.

Autoritățile din Israel au decis să blocheze intrarea în țară a călătorilor din șapte state din sudul continentului african, între care Africa de sud, din cauza noii variante de COVID, despre care specialiștii spun că este de patru ori mai contagioasă decât Delta.

Citește și: Avocata interlopilor, Laura Vicol, votată la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților

Decizia vine după ce Marea Britanie a impus o restricții similare călătorilor din șase țări.

Astfel, persoanele care nu au cetățenie israeliană și care vin din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini "nu mai sunt eligibile" pentru a intra în țară, potrivit unei declarații făcute de prim-ministrul Naftali Bennett.

Principalele burse europene au înregistrat scăderi ample, vineri dimineața, pe fondul știrilor privind descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 aparent mult mai contagioasă decât Delta.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale ţării.

Noua variantă a fost identificată după un val de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, se datorează unei creșteri a numărului de persoane care socializează.

Cu toate acestea, în această săptămână, varianta a fost identificată ca fiind, de fapt, cauza potențială a acestei creșteri. Circa 90% din cazurile din ultimele săptămâni prezentau această variantă.

„Ceea ce ne îngrijorează este faptul că această variantă ar putea să aibă nu doar o transmisibilitate sporită, deci să se răspândească mai eficient, dar ar putea, totodată, să fie capabilă să ocolească sistemul imunitar și protecția pe care o avem în sistemul nostru imunitar”, au arătat cercetătorii sud-africani.

Oamenii de știință spun că varianta are 50 de mutații în total și mai mult de 30 la nivelul proteinei spike, care este ținta majorității vaccinurilor și „cheia” pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele corpului nostru.

Acum câteva zile, colonelul Gheorghiță afirma: „Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal”. 

Citește și: EXCLUSIV Trei parlamentari, în dosare ale Parchetului General pentru zădărnicirea combaterii bolilor

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te