Palatul cu cinema și piscină al unui politician acuzat de corupție, transformat în grădiniță de fițe

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.05.2023 - 12:34
Vila de 600 de metri pătrați, cât un palat, cu cinema, piscină și curte de peste un hectar a fostului șef al CJ Bihor Alexandru Kiss - Foto: adevarul.ro

Vila de 600 de metri pătrați, cât un palat, cu cinema, piscină și curte de peste un hectar a fostului șef al CJ Bihor Alexandru Kiss, judecat aproape un deceniu pentru fapte de corupție, va fi transformată într-o grădiniță în stil american pentru copiii VIP-urilor din Oradea.

SHARE

Fostul baron al Bihorului Alexandru Kiss, judecat aproape un deceniu pentru fapte de corupție, dar recent scăpat de pușcărie mulțumită schimbării legilor și în special lentorii magistraților, își vede împlinit visul de a-și transforma conacul de pe deal într-un loc de pelerinaj pentru lumea bună a Oradiei. Ce-i drept, nu în felul cum își dorea, relatează ebihoreanul.ro.

„Palatul” lui Alexandru Kiss din strada Beldiceanu, cu garduri din beton înalte de peste 3 metri și suprafață de 600 de metri pătrați, casă de oaspeți cu cinematograf, sală de biliard și curte de peste un hectar, în care se află și o piscină, a fost vândută de fosta consoartă a fostului politician și a ajuns în mâna unor investitori care vor să amenajeze o grădiniță în stil american pentru copiii VIP-urilor din Oradea.

Citește și: Gabriel Sandu scapă de dosarul Microsoft. Acuzat că a luat 2.000.000 €, dar s-au prescris faptele

La începutul acestei luni, Comisia Municipală pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu propus de noii proprietari, dar a cerut ca aceștia să prezinte o soluție de trafic astfel încât accesul și ieșirea din conac să se facă separat, pentru a evita aglomerarea străzii înguste ce urcă pe deal.

Fostul șef al CJ Bihor Alexandru Kiss a scăpat de pușcărie, dar trebuie să plătească 1,1 milioane euro

Motivarea sentinței recente a Curții de Apel Oradea în cel mai mare dosar al DNA Oradea, în care inculpatul principal a fost, alături de cinci oameni de afaceri, fostul șef al Consiliului Județean și al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, lămurește de ce protagoniștii au scăpat de condamnările la închisoare, dar totuși fostul politician și un complice trebuie să dea statului în total peste 2 milioane euro.

Salvatoare au fost eliminarea interceptărilor telefonice și durata mare a anchetei și a procesului, plus o interpretare a legii în aprecierea acuzelor de spălare a banilor, singurele pentru care răspunderea penală încă nu a fost prescrisă.

Kiss a recunoscut că „nu sunt eu Albă ca Zăpada”, dar s-a declarat nemulțumit de sentință.

Citește și: Șefă antimafia în România, vânzătoare de pizza în Italia. Cum o duce Alina Bica în ”Raiul fugarilor”

DNA Oradea l-a trimis în judecată în 2014 pe fostul președinte al CJ Bihor Alexandru Kiss. Rechizitoriul a vizat fapte din perioada 2003 - 2008, iar procesul a durat 9 ani.

Alături de fostul politician, procurorii i-au inculpat pe oamenii de afaceri Miklossy Ferenc (proprietarul firmei ungare Keviep, pentru care în 2002-2003 Kiss ar fi rezolvat contractul de realizare a gropii de deșeuri din Oradea, în fotografia din stânga) și pe fiul acestuia, Miklossy Ferenc Laszlo, pe Beneamin Rus (proprietarul grupului de firme Selina, căruia Kiss i-ar fi aranjat în 2003-2004 contracte pentru reabilitări și deszăpeziri de drumuri județene, iar în 2005-2006 cumpărarea terenurilor fostelor unități militare din Calea Aradului și din strada Universității), precum și pe Gheorghe Roatiș (proprietarul firmei Martex Trans, căreia între 2003-2008 i-ar fi rezolvat contracte pentru aprovizionarea vechiului CET cu cărbune din Ungaria) și pe Bojtor Vilmos (un sătmărean stabilit în Ungaria care deținea firme offshore prin intermediul cărora afaceriștii îi plăteau șpăgi lui Kiss și amicului său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, decedat înainte de trimiterea în judecată).

Per total, potrivit DNA, din aceste afaceri, Kiss și Mudura ar fi primit 4,2 milioane euro. În prima fază a procesului, în 2018, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe fostul politician la 8 ani de închisoare, pe Rus la 4 ani, iar pe Bojtor la 6 ani, plus confiscarea a 10,2 milioane euro, în timp ce Miklossy sr și jr, precum și Roatiș au fost achitați sau procesul a încetat din motive de prescriere a răspunderii.

După doar câteva luni, însă, Curtea de Apel Oradea a decis rejudecarea dosarului pe motiv că judecătoarea Denisa Bîc nu ar fi respectat dreptul la apărare în cazul lui Rus și al lui Bojtor. După încă 4 ani, în aprilie 2022, o altă judecătoare a Tribunalului Bihor, Veronica Ioniță, i-a achitat pe toți inculpații, dar a decis confiscarea a 1,1 milioane euro de la Kiss și a 900.000 euro de la Bojtor.

Pe 23 martie 2023, Curtea de Apel Oradea a menținut această sentință ca definitivă.

Pe scurt, deși instanța a constatat că Kiss a încasat șpăgi și este vinovat de trafic de influență, la fel ca Bojtor, faptele sunt atât de vechi încât a intervenit prescrierea răspunderii penale.

Pentru alte fapte, cum ar fi abuzul în serviciu (în cazul lui Kiss) și spălarea de bani (Kiss și Bojtor), au apreciat că „fapta nu există”. Curtea de Apel a menținut sentința de achitare a Tribunalului și pentru că în apel DNA nu a administrat vreun nou „mijloc de probă care să poată întemeia o modificare a soluției primei instanțe”, relatează ebihoreanul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te