Ordinul lui Arafat, la secret. Doctorii Hurmuzache și Năstasă, la Newsweek LIVE

DE Newsweek România | Actualizat: 27.04.2020 - 20:12

Mihnea Hurmuzache și Eduard Năstase, medici în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, povestesc, duminică, la Newsweek LIVE, de la ora 19.00, cum au fost trimiși să trateze pacienții cu COVID-19 internați la Spitalul din Suceava, fără a avea niciun document la mână.  

SHARE

Newsweek România a prezentat, în urmă cum o săptămână, o situație tensionată care se petrece la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, cu acuzații de abuz și de ilegalități.

Trei medici de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” - Andrei Vâță, medic primar (șef lucrări), Mihnea Eudoxiu Hurmuzache (medic primar, șef lucrări) și Eduard Vasile Năstasă (medic speciali, asistent universitar) – sunt menționați într-un ordin semnat de Raed Arafat, în 14 aprilie 2020, pentru a fi „detașați/delegați”, „pentru o perioadă de 14 zile”,  la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

La Suceava, la fel ca la Iași, medicii trebuie să trateze pacienți cu COVID-19. Deși toți trei medicii sunt acum la Spitalul din Suceava, aceștia reclamă faptul că ordinul semnat de Raed Arafat le-a fost ținut ascuns de către conducerea spitalului din Iași și a DSP Iași, instituții care ar fi trebuit să facă demersuri pentru ca acel ordin să ajungă la doctorii vizați de el.

În plus, niciun document necesar pentru această „detașare/delegare” nu le-a fost emis de către Spitalul de Boli Infecțioase Iași, pentru a putea lucra, în condiții legale, la Spitalul din Suceava, mai arată medicii. Doctorii acuză că au fost sunați și amenințați să plece la Suceava, chiar și fără documente, de către șefii spitalului unde sunt angajați și de către cei ai DSP Iași.

În 19 aprilie, Newsweek România a prezentat pe larg aceast caz de la Iași, arătând cum sistemul medical este sabotat chiar de la vârful lui, în plină epidemie de COVID-19. Șefi de instituții care își pasează responsabilitățile de la unii la alții, în cazul de față șefa Spitalului de Boli Infecțioase Iași, doctorița Carmen Dorobăț, și șeful Direcției de Sănătate Publică Iași, doctorul Lucrian Indrei.

În urmă cu o săptămână, secretarul de stat Raed Arafat, Comandantul acțiunii și șeful DSU, declara, pentru Newsweek România, că este „mirat” că ordinul semnat de el nu a ajuns la cei trei medici, așa cum era legal, susținând că Spitalul de Boli Infecțioase Iași ar fi trebuit să se ocupe de acest demers.

Arafat mai spunea că se va interesa despre acest caz și că „o să vorbesc eu cu DSP să le trimită ordinul pe WhatsApp, pentru că nu este nicio problemă”.

După o săptămână, situați celor trei medici a rămas identică. Medicii au plecat la Suceava doar în baza unei adeverințe care să le folosească la drum, astfel încât să poată intra în zona carantinată. În rest, situația documentelor necesare transferului lor la Spitalul din Suceava a rămas tot „în aer”.

Întreaga dezvăluire Newsweek România: EXCLUSIV Bâlbâiala sistemului: Ordinul lui Arafat, ascuns medicilor trimiși de la Iași la Suceava  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te