EXCLUSIV Bâlbâiala sistemului: Ordinul lui Arafat, ascuns medicilor trimiși de la Iași la Suceava

DE Ramona Ursu | Actualizat: 20.04.2020 - 00:04
Raed Arafat, șeful DSU. FOTO: Octav Ganea / InquamPhotos

Tensiuni la Iași, după ce trei medici din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase au fost trimiși la Spitalul Județean de Urgență Suceava, în baza unui ordin emis, în 14 aprilie 2020, de către Raed Arafat.  

SHARE

Medicii spun că au fost trimiși fără actele necesare, doar în baza unei adeverințe „de transport”, în care nu se precizează nici măcar data la care trebuie să plece la Suceava, fiindu-le ascuns ordinul semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

Contactați de Newsweek România, șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) și șefa Spitalului de Boli Infecțioase din Iași se contrazic reciproc, fiecare susținând că celălalt era responsabil de punerea la dispoziția medicilor a ordinului semnat de Raed Arafat.

De partea cealaltă, secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru Newsweek România, că ordinul trebuia transmis de conducerea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași către medici și s-a arătat mirat „că medicii nu au primit ordinul meu”.

Doar doi dintre cei trei doctori care se află pe „lista lui Arafat” au ajuns până acum la Suceava, însă plecarea, spun medicii implicați în acest scandal, s-a făcut în urma unor presiuni pe care șefii DSP și ai spitalului în care lucrează la Iași le-au făcut asupra lor, nu pentru că au primit documentele legale necesare.

Un al treilea medic de pe „lista lui Arafat” a refuzat, în lipsa acestui ordin semnat de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, să plece, deocamdată, la spitalul din Suceava.

Totodată, doi dintre acești medici, contactați de Newsweek România, au declarat că, deși au solicitat conducerii Spitalului de Boli Infecțioase Iași să li se pună la dispoziție conținutul ordinului semnat de Raed Arafat, care făcea trimitere la plecarea lor la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, li s-a transmis să se adreseze direct DSP Iași, asta deși relația lor de muncă, conform contractului, este cu Spitalul de Boli Infecțioase Iași.  

Fără test la plecarea spre spital

Cei doi medici care au ajuns deja la Spitalul Județean de Urgență Suceava nu au fost testați pentru depistarea noului coronavirus, în momentul plecarii de la Iași. Au fost testați când au ajuns la spitalul din Suceava. Procedura este, însă, neclară pentru cei din sistem.

Șefa Spitalului de Boli Infecțioase Iași spune că testarea se face la Suceava, adică la spitalul la care au fost trimiși medicii. Aici apare întrebarea: ce ar fi făcut medicii la Suceava, dacă erau depistați cu COVID-19 (între timp, testatele au ieșit negative, conorm informațiilor deținute de Newsweek România – n.r.)?

În schimb, șeful DSP Iași susține că testarea medicilor se face la ieșirea din focar, adică atunci când medicii ar urma să plece de la Spitalul Județean Suceava, încheindu-și misiunea acolo.

Șeful Direcției de Sănătate Publică Iași nu poate explica ce s-ar întâmpla dacă medicii ar fi deja bolnavi când sunt trimiși la Suceava și cum ar putea niște doctori bolnavi de COVID-19 să intre într-un spital, pentru a trata pacienți?

Raed Arafat, pe de altă parte, recunoaște că nu cunoaște exact metoda acestei testări a medicilor, de care s-ar ocupa șefii DSP.

Cum au fost desemnați cei trei medici căre trebuie să plece de la Iași la Suceava?

Spitalul de Boli Infecțioase Iași a transmis către DSP Iași numele a trei medici de boli infecțioase. Managerul spitalului ne-a declarat că alegerea celor trei a avut la bază solicitarea spitalului din Suceava, venită la ei via DSP Iași, prin care se cere să fie medici/cadre didactice, iar criteriul suplimentar, stabilit la spitalul pe care-l conduce, a fost că erau singurii „trei medici bărbați” care corespundeau celorlalte criterii. Asta deși „bărbați” nu este un criteriu prevăzut nicăieri.

Nici despre necesitatea ca medicii să fie și cadre didactice nu se poate găsi o explicație.

Raed Arafat, în răspunsul oferit pentru Newsweek România, a explicat că nu se ține cont de acest lucru (care apare, însă, într-o adresă oficială făcută de Spitalul Județean de Urgență Suceava către DSP Iași), dar că ar putea fi de ajutor, pentru că este vorba despre medici care mai au și această experiență didactică.

Întreaga poveste a ajuns și în atenția ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, ca urmare a unei sesizări făcute de medici. Cei trei doctori vizați de ordinul lui Raed Arafat urmează să facă, marți, plângere penală pentru că șefii Spitalului de Boli Infecțioase nu le-au pus la dispoziție ordinul amintit, care să stea la baza plecării lor, ca să lucreze la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Pe de altă parte, unul dintre doctorii vizați spune că șefii spitalului ar fi decis, sâmbătă, 18 aprilie, să le facă plângere penală celor trei medici, pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Corespondența între instituții

În data de 11 aprilie 2020, conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, prin colonelul Ionuț Daniel Derioiu și lt. col. dr. Dinu Ștefan Chioralia, a transmis către Direcția de Sănătate Publică Iași o adresă (foto jos) în care roagă să fie ajutați cu doi medici infecționiști și cu un specialist în Terapie Intensivă:

„Avem onoarea de a vă aduce la cunoștință situația critică în care se află Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, prin imposibilitatea implementării măsurilor de contracarare a virusului COVID-19, fără a avea personalul de specialitate suficient.

Drept urmare, în scopul implementării acestor măsuri, vă rugăm să ne sprijiniți, în regim de urgență, cu repartiția/detașarea unui număr de doi medici infecționiști și a unui medic specialist ATI, cu experiență, cadre didactice, pentru coorodnarea activității, deoarece unitatea spitalicească nu are la această dată personal suficient”, se arată în documentul transmis de Spitalul Județean Suceava către DSP Iași.  

 

În data de 13 aprilie 2020, DSP Iași a trimis către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași o adresă (foto jos) în care este adusă la cunoștință solicitarea Spitalului Județean de Urgență Suceava, prin care se exprimă rugămintea de a li se „împrumuta” doi medici infecționiști și un medic ATI, solicitându-se instituției medicale să trimită acești medici „dacă există posibilitatea”:

„Vă înaintăm solicitarea Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel nou din Suceava, nr. 12549/11.04.2020, cu rugămintea de a analiza în cadrul unității dumneavoastră, și dacă există posibilitatea, de a ajuta Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, în regim de urgență, prin identificarea și nominalizarea a doi medici, cadre didactie, în specialitatea boli infecțioase, disponibili în vederea demarării procedurilor de detașare, în conformitate cu prevederile Ordinului Comandantului Acțiunii Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 75434/28.03.2020 privind stabilirea modului de detașare/delegare a personalului medical și auxiliar pe perioada stării de urgență. Menționăm că, în conformitate cu prezentul ordin, se asigură transport, cazare și hrană”.

Adresa transmisă de DSP Iași către Spitalul de Boli Infecțioase Iași este semnată de către șeful Direcției de Sănătate Publică Iași, doctorul Lucian Indrei, și de către economist Cătălina Benchea, șeful serviciului RUNOS. 

În data de 14 aprilie 2020, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași răspunde la adresa venită cu o zi înainte de la DSP Iași. În documentul semnat de managerul Spitalului de Boli Infefcțioase Iași, Carmen Dorobăț, transmis către DSP, se aduce la cunoștința Direcției de Sănătate Publică Iași că Spitalul de Boli Infecțioase nu are posibilitatea să detașeze personal medical la Suceava:

„Având în vedere adresa dvs. nr. 11440 din 13.04.2020, prin care ne solicitați să identificăm și să nominalizăm doi medici cadre didactice, în specialitatea de boli infecțioase, în vederea detașării la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, vă facem cunoscut că în urma analizei efectuate în cadrul Comisiei de urgență din cadrul spitalului și consultarea șefului de disciplină de profil – boli infecțioase, vă aducem la cunoștință că nu avem posibilutatea detașării de personal de specialitate”.

În paralel cu corespondența dintre Spitalul Județean de Urgență Suceava, DSP Iași și Spitalul de Boli Infecțioase Iași, tot în 14 aprilie 2020, secretarul de stat Raed Arafat, Comandantul Acțiunii, a semnat ordinul 74578, în care trei medici de boli infecțioase din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași – Andrei Vâță, medic primar (șef lucrări), Mihnea Eudoxiu Hurmuzache (medic primar, șef lucrări) și Eduard Vasile Năstasă (medic speciali, asistent universitar) – sunt nominalizați pentru a pleca prin „detașare/delegare”, „pentru o perioadă de 14 zile”, la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

În 15 aprilie 2020, DSP Iași transmite către Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava un document (foto jos) în care se arată că, ținând cont de ordinul transmis în 14 aprilie 2020 de către Raed Arafat, în care sunt prezentate numele celor trei medici de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași care erau pe lista de detașare/delegare către Spitalul Județean Suceava: Vâță Andrei, Hurmuzache Mihnea Eudoxiu și Năstasă Eduard Vasile. 

 

Cine le transmite medicilor ordinul lui Arafat? Spitalul, nu. DSP, nu.

În spatele corespondenței purtate între instituții – Spitalul Județean Suceava – DSP Iași și Spitalul de Boli Infecțioase din Iași -, cine îi informează pe medicii desemnați să plece să lucreze în focarul COVID-19 de la Suceava? Cine le dă actele? Cine le aduce la cunoștință ordinul semnat de secretarul de stat Raed Arafat?

Nimeni, spun medicii.

Ordinul secretarului de stat Raed Arafat nu a ajuns la ei nici de la conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Iași, nici de la DSP Iași, în urma solicitărilor, inclusiv scrise, ale lor de a li se transmite documentul.

De ce a fost ordinul ținut la secret? Cei trei medici au aflat că trebuie să plece la Spitalul Județean Suceava la o zi după ce Raed Arafat a emis ordinul din 14 aprilie 2020.

Astfel, în 15 aprilie 2020, medicii – doi dintre ei erau de gardă la Spitalul de Boli Infefcțioase Iași – au primit, printr-un angajat al Spitalului de Boli Infecțioase, o adeverință în care se preciza că sunt incluși în ordinul 74578/14.04.2020 semnat de secretarul de stat Raed Arafat, pentru a fi „detașați/delegați” la Spitalul Județean Suceava. Delegarea/detașarea ar fi trebuit să se facă pentru 14 zile.

Atât. Nimic despre când trebuie să plece la Suceava, nici exact ce conține ordinul semnat de Raed Arafat, nimic despre documentele legale pe care medicii să le ia la plecarea din spitalul din Iași, nimic despre documentele pe care ar fi trebuit să le prezinte când ajung la Suceava.

În adeverințele date celor trei medici, semnate de șeful DSP Iași, medicul Lucian Indrei, și de șeful serviciului RUNOS/Juridic, economist Cătălina Benchea, se precizează același lucruri, diferența fiind doar numele destinatarilor, precum și funcțiile lor universitare și cele din Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Adeverința în cauză, așa cum recunoaște inclusiv șeful DSP Iași, le servea medicilor doar pentru transportul efectiv la Suceava, pentru a putea intra în zona de carantină instituită acolo.

Documentul nu ținea loc de ordin de serviciu și nu putea fi folosit în acest sens, actul de bază fiind tocmai ordinul semnat de Raed Arafat, care, însă, nu le-a fost înmânat, și nici măcar arătat, la Iași, celor trei medici, așa cum susțin aceștia.

O simplă adeverință (foto jos) a ajuns la medici.

Ce conțineau adeverințele date celor trei medici, de către angajații Spitalului de Boli Infecțioase Iași, dar semnate de conducerea DSP?

De exemplu, în cea dată medicului Mihnea Hurmuzache, care cu excepția numelui și a funcției, este similară cu adeverințele date celorlalți doi medici, se arată:

„Se adeverește prin prezenta că domnul șef lucrări doctor Hurmuzache Mihnea Eudoxiu, medic primar boli infecțioase, încadrat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, este detașat/delegat, pe o perioadă de 14 zile, în cadrul Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, în conformitate cu prevederile Ordinului Comandantului Acțiunii Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74578/14.04.2020, privind detașarea/delegarea în alt județ a personalului medical și auxiliar pe perioada instituirii stării de urgență la nivel național, în contextul infecțiilor cu SARS-CoV-2”.

Medicii, fiind în relație contractuală de muncă cu Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, s-au adresat inclusiv în scris conducerii unității medicale pentru a li se pune la dispoziție ordinul semnat de Raed Arafat, astfel încât să poată pleca, cu forme legale, să muncească la spitalul din Suceava.  

În 15 aprilie 2020, doctorul Mihnea Hurmuzache s-a adresat în scris șefilor Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și a cerut să i se transmită conținutul Ordinului 74578/14.04.2020, semnat de Raed Arafat, „pentru a putea înțelege motivul transmiterii adeverinței. (…) Conținutul Ordinului despre care se face vorbire, al Comandantului Acțiunii Secretar de Stat Șef DSU, nu mi-a fost comunicat până în acest moment”.

 

În aceași zi de 15 aprilie, șefii Spitalului de Boli Infecțioase Iași îi răspund medicului Hurmuzache, spunându-i să se adreseze DSP Iași: „Având în vedere solicitarea dvs. prin care ne solicitați să vă transmitem conținutul Ordinului 74578/14.04.2020 al Comandantului Acțiunii Secretar de Stat Șef DSU, vă rugăm să vă adresați DSP Iași, serviciul RUNOS/Juridic”.

 

Același lucru se întâmplă și în cazul doctorului Andrei Vâță, care a solicitat, tot în scris, aceleași informații șefilor Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Astfel, în 16 aprilie 2020, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Iași, printr-un document semnat de managerul Carmen Dorobăț, trimite un răspuns la adresa făcută în aceeași zi de către doctorul Andrei Vâță:

„Urmare a adresei dumneavoastră înaintată spre managerul spitalului nr. 6222/16.04.2020, vă putem aduce la cunoștință că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași ca angajator al dvs. în funcția de Șef de secție, că nominalizarea pentru detașarea la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a fost hotărâtă de către DSP Iași, unitatea noastră nominalizând doar medicii – cadre didactice existente în spital cu consultarea și avizul șefului disciplinei de profil, din cadrul UMF Iași. Spitalul nostru nu este în posesia Ordinului nr. 74578/14.04.2020 al Comandantului Acțiunii Secretar de Stat Șef DSU, motiv pentru care vă rugăm să vă adresați DSP Iași, serviciul RUNOS/Juridic pentru a intra în posesia acestuia”.

 

 

Medicul Mihnea Hurmuzache: „Am cerut în mod repetat acest ordin semnat de domnul Raed Arafat și nu ni s-a dat de către conducerea spitalului”

Medicii Andrei Vâță și Eduard Vasile Năstasă au ajuns, vineri noaptea, la Suceava, au fost testați pentru depistarea COVID-19, iar de duminică, cum testele au ieșit negative, s-au prezentat la Spitalul Județean pentru a putea fi incluși în circuitul de muncă.

Doctorii au plecat doar în baza acelei adeverințe de transport și la „presiunile” și „amenințările” făcute de conducerea spitalului din Iași și a DSP Iași, așa cum susține doctorul Năstasă.

Medicul Mihnea Hurmuzache (foto jos) a refuzat, în lipsa primirii ordinului semnat de Raed Arafat, să plece la Suceava. El a povestit, pentru Newsweek România, ce s-a întâmplat în ultimele zile și în ce a constat comunicarea cu șefii Spitalului de Boli Infecțioase Iași și ai DSP Iași:

„Am cerut în mod repetat acest ordin semnat de domnul Raed Arafat și nu ni s-a dat de către conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Iași, unde lucrăm. Pe 15 aprilie, noi, cei trei medici vizați de ordinul domnului Raed Arafat, ordin pe care nimeni nu a vrut nici măcar să ni-l arate la Iași, am primit o adeverință în care se preciza că noi trei trebuie să mergem la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava.

Dar în această adeverință nu se spunea nici măcar de când trebuie să mergem. Această adeverință este singurul document de care am beneficiat, pe care noi l-am primit până la ora actuală, în ciuda numeroaselor corespondențe și rugăminți pe care le-am făcut managerului spitalului și șefului DSP Iași.

În adeverință scrie că vom fi detașați/delegați. Juridic, financiar, administrativ, este o mare diferență între detașare și delegare. Și nu avem nici până la ora asta un ordin de delegare. Nu poți pleca undeva fără să ai un ordin de delegare. Să știi de unde pleci, când pleci, unde te duci și în ce condiții”.

„Au început amenințările”

Medicul Hurmuzache mai spune și că a primit adeverința respectivă „în mjlocul unei zile în care eram de gardă. A venit cineva de la RUNOS, noi nici n-am semnat-o. Ne-a dat o copie și atât. Toți trei am făcut întâmpinări, înregistrate la registratura spitalului, să primim date concrete referitoare la data la care plecăm, să primim ordinul semnat de domnul Raed Arafat și toate celelate date necesare.

Răspunsul a fost să ne adresăm DSP Iași, însă adeverința ne-a fost dată de către conducerea spitalului la care lucrăm, cel de Boli Infecțioase din Iași. Deci, noi, medicii, nu comunicăm direct cu DSP, ci intermediarul nostru este conducerea spitalului în care lucrăm”.

Mihnea Hurmuzache a mai declarat, pentru Newsweek România, că de vineri, 17 aprilie, „au început amenințări, colegii mei au fost făcuți în fel și chip de managerul spitalului, de șeful DSP Iași. Colegii mei au plecat de vineri seară acolo, la Suceava. Nici nu au fost testați la plecare, pentru că nu poți pleca acolo dacă ești pozitiv. Știu că i-au testat cei de la Suceava.

Dar dacă unul dintre ei este pozitiv, ce se întâmplă, intră în izolare la domiciliu într-un minihotel din Suceava? Colegii mei au plecat la Suceava în baza acelei adeverințe, care nu este ordinul de detașare.

Ei nu au nici acum forme legale, adică semnătură de unde pleci, de la angajatorul tău, și semnătură de la capătul celălalt. Iar la capătul celălalt ce să semneze, dacă nu au acte? Este doar acea adeverință prin care se arată că suntem detațași/delegați, dar nu spune nici de când, nici nimic altceva”.

„O să trebuiască să plecați odată și odată”

Conform doctorului Mihnea Hurmuzache, acesta a avut o discuție cu managerul spitalului din Iași, Carmen Dorobăț, în cadrul unei ședințe mai ample purtate pe Skype, în care s-au discutat chestiuni ce țin de activitatea din spital și a fost atins doar tangențial subiectul plecării la Suceava a celor trei medici.

„Cu doamna Carmen Dorobăț am avut o discuție în dimineața zilei de joi, 16 aprilie, în cadrul unei ședințe de lucru, ședințe pe care acum le facem pe Skype.

Întâi s-au discutat probleme profesionale, iar referitoar la cazul nostru a spus: «O să trebuiască să plecați odată și odată», iar asta a fost tot.

Nu știu ce să înțeleg prin «odată și odată».

Însă nu înțeleg de ce nu ni s-a dat ordinul de detașare. I-am spus doamnei să ne dea acest ordin, iar doamna Dorobăț a început să ne amenințe cu plângere penală, cu răspundere civilă, adică nu ne-a răspuns concret în niciun fel. Iar la urmă ne-a spus că nu ea e responsabilă de ordinul de detașare. Atunci cine este responsabil, dacă nu angajatorul?

Nouă ne-a venit această adeverință în mijlocul zilei de gardă. Ce era să facem? Să lăsăm garda, să plecăm, în adeverință nu se scria de când plecăm, cum?”.

Doctorul Mihnea Hurmuzache a mai precizat că vineri, 17 aprilie, doi polițiști ar fi venit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, „înțeleg că s-au sesizat pe speța noastră. Sâmbătă, 18 aprilie, s-a întrunit Comisia de disciplină a Spitalului de Boli Infecțioase Iași, unde, cu patru voturi pentru și o abținere, s-a hotărât că noi trei am fi culpabili de zădărnicirea combaterii bolilor”.

Doctorul Hurmuzache mai spune că după ce miercuri a fost de gardă, plecând din spital joi după-amiază, până luni (20 aprilie – n.r.), inclusiv, este liber, conform legii, iar marți se va prezenta din nou la serviciu, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

„Toate aceste documente ne-au fost cerute la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Nu le-am avut”

Doctorul Eduard Năstasă, un alt medic inclus în Ordinul semnat în 14 aprilie 2020 de Raed Arafat, a ajuns vineri noapte la Suceava. Medicul spune că a plecat fără documentele legale de la Iași, documente care i-au fost cerute atunci când a ajuns la Spitalul Județean Suceava, dar că le-a comunicat șefilor acestui spital că nu i-au fost date în momentul plecării.

Doctorul Năstasă a povestit și el, pentru Newsweek România, cum s-au făcut, de la Iași, presiuni asupra lui să plece la Suceava, cum i s-a refuzat să i se dea ordinul semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

Doctorul a mai precizat că, având în vedere că și la Iași tot pacienți cu COVID-19 tratează, poate face același lucru și la Suceava și că nu are nimic împotrivă să trateze bolnavii de la Suceava, însă reproșează că procedura nu a fost respectată și a trebuit să plece fără documentele legale de la Iași.

„Le-am adus la cunoștință domnilor manager Daniel Derioiu și domnului general Ionel Oprea (conducerea Spitalului Județean Suceava – n.r.) că noi am ajuns aici doar cu o adeveirnță, că figurăm într-un ordin de transfer sau de detașare al domnului Arafat, că putem fi plătiți de spitalul nostru și să fim doar delegați aici sau să fim transferați, cu tot cu carte de muncă, aici.

Astăzi (duminică, 19 aprilie – n.r.), la Suceava, mi s-a arătat o copie a ordinului semnat de domnul Ared Arafat, ordin care ar fi trebuit să ni se dea la Iași, când am plecat. În ordinul care mi s-a arătat la Suceava scria că am fost detașați sau delegați și că acest ordin se va duce la îndeplinire de către comandamentele locale Iași și Suceava. Am primit o singură adeverință, în data de 15 aprilie, când eram de gardă cu domnul doctor Hurmuzache.

Am cerut lămuriri în scris doamnei manager Carmen Dorobăț, de când este valabil, în ce formă mergem, cu ce ne transportăm, lucruri obligatorii din punct de vedere legal. Eu am fost manager de calitate în Spitalul de Boli Infecțioase Iași, știu procedurile legale, pentru că m-am ocupat de procedurile spitalului timp de trei ani. Am primit ca răspuns de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași să contactăm juristul DSP Iași.

Ori noi nu lucrăm la DSP Iași, așa că vineri, pe 16 aprilie, în jurul prânzului, am mai făcut o altă hârtie, pe care, fiind zi liberă oficial, am trimis-o pe email doamnei profesor Dorobâț și i-am cerut să ne dea ordin de delegare sau de transfer sau de ce consideră dumneaei, cu dată de intrare în vigoare, cu mod de transport și cu ce mai prevede legea.

Toate aceste documente ne-au fost cerute la Spitalul Județean de Urgență Suceava, când am ajuns astăzi (duminică – n.r.) aici.

Noi am ajuns vineri seară la Suceava, ni s-a făcut testul COVID, astfel că a trebuit să așteptăm rezultatul (rezultatele au ieșit negative – n.r.), iar abia azi, duminică, am venit la spital, ca să ne preluăm activitatea.

Noi nu am avut documentele acestea pe care ni le-a cerut și conducerea Spitalului Județean Suceava, ci noi am avut doar acea adeverință simplă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în care scrie că sunt unul dintre medicii alocați, printr-un ordin semnat de doctorul Raed Arafat, pentru transfer la Suceava”, a declarat doctorul Eduard Năstasă, pentru Newsweek România

„Tratez pacienți cu COVID-19 la Iași. Nu e nicio problemă să tratez pacienți și la Suceava. Dar să avem acte”

Medicul Eduard Năstasă mai povestește și cum a fost sunat, vineri seară, de reprezentanții DSP Iași și i s-a ordonat să plece la Suceava, fără, însă, a i se răspunde la solicitarea sa scrisă, aceea prin care cerea să i se transmită Ordinul semnat de Raed Arafat.

„Vineri seară, 17 aprilie, am fost sunat de juristul Spitalului de Boli Infecțioase Iași și mi s-a ordonat telefonic să plec într-o oră la Suceava. Eu l-am întrebat pe domnul jurist când primesc răspuns la solicitarea mea, ca să mi se dea ordinul de deplasare, pentru că nu refuz să merg la Suceava.

Am și specificat că nu refuz să merg la Suceava. Eu lucrez la „COVID”, la Iași, sunt în secție cu doctorul Vâță, avem 30 de pacienți COVID-19 pozitiv, nu este nicio problemă să tratez pacienții COVID pozitiv de la Spitalul Suceava”, a declarat medicul Năstasă.

„Doamna manager și șeful DSP mi-au ordonat telefonic să mă deplasez, până la miezul nopții, la Suceava” Doctorul Eduard Năstasă a mai precizat că a fost sunat și de șefii Spitalului de Boli Infecțioase Iași și DSP Iași, care i-au ordonat să plece la Suceava.

„Am fost sunat apoi de doamna manager Carmen Dorobăț și de doctorul Indrei (șeful DSP Iași – n.r.), care mi-au ordonat telefonic să mă deplasez, până la miezul nopții, la Suceava. Am întrebat când mi se dau documente și plec și ce să spun la Suceava, când ajung fără documente.

Am decis cu doctorul Vâță să mergem, dintr-un motiv foarte simplu: noi suntem medici, eu îmi iubesc profesia, nu am nicio problemă să tratez pacienți cu COVID, ceea ce deja fac deja din luna martie la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. În plus, colegii de la Suceava au și o situație specială, pe care am constatat-o aici, când am ajuns, și m-aș fi oferit și voluntar să vin.

Am fost foarte supărat, pentru că eu eram de gardă în ziua de 15 aprilie, când am primit acea adeverință, și nu văd cum aș fi putut părăsi Spitalul de Boli Infecțioase Iași, centru regional COVID, și să mă deplasez în altă localitate, la un alt spital”, mai spune doctorul Năstasă.

„Toți colegii detașați la Suceava, care au venit de la alte spitale din țară, au ordin de serviciu, numai eu și colegul meu nu avem”

Medicul Eduard Năstasă mai povestește că a ajuns la Suceava vineri noaptea, în jurul orei 23.30, „sâmbătă dimineață ne-am întâlnit cu domnul general Oprea, care a spus să fim testați pentru COVID-19. Eu nu am nicio problemă să lucrez la Suceava, dar aș vrea să știu de ce nu se respectă legislația în vigoare. Toți colegii detașați la Suceava, care au venit de la alte spitale din țară, au ordin de serviciu, numai eu și colegul meu nu avem.

Domnul care se ocupă de RUNOS (serviciul juridic – n.r.), de la Suceava, așa cum a spus domnul general Oprea, va face cerere către Iași, ca să știe cum suntem plătiți, pontați, cum suntem alocați aici, pentru că este o întreagă nebuloasă.

La Suceava mi s-au cerut ordinul de detașare sau de transfer, adeverința de salariat, copii după cartea de muncă, eu sunt și asistent universitar la UMF Iași, unde am norma întreagă, țin ore online, iar aici, la Suceava, nu am cum să țin și aceste ore”.

„Nu de muncă ne ferim, ci de tratamentul profund jignitor la care am fost supuși”

Doctorul Eduard Năstasă a mai arătat și că a văzut abia la Suceava ce conține ordinul lui Raed Arafat, fiindu-i arătat documentul de către conducerea spitalului de acolo. „Din ceea ce mi s-a arătat mie la Suceava în ordinul semnat de domnul Raed Arafat, trebuia să ni se emită de către DSP Iași un ordin de transfer sau de delegare, ar fi trebuit să ne dea o metodă de transport.

De exemplu, unui coleg medic cu care m-am întâlnit la Suceava, venit de la Mircurea Ciuc, i s-a alocat transport de la MAI, nu a fost lăsat să vină cu mașina personală. Noi am venit cu mașinile personale, din proprie inițiativă, tocmai ca să arătăm că nu de muncă ne ferim, ci de tratamentul profund jignitor la care am fost supuși.

Am fost profund impresionat de calitatea umană și profesională a domnului general Oprea, ni s-a explicat care e situația în spital, în rest chiar nu avem niciun fel de problemă, putem să muncim și să tratăm pacienții cu COVID-19”, a mai spubliniat medicul.

Doctorul Năstasă mai arată că el și colegul său cu care a plecat la Suceava nu au fost testați pentru noul coronavirus, la momentul plecării de la Iași:

„Noi am fost trimiși netestați din centrul regional de tratatre a pacienților cu COVID-19, după ce la Iași am lucrat o lună cu pacienți cu coronavirus pozitiv. Am fost testați la Suceava, când am ajuns. Din ceea ce am văzut în ordinul semnat de domnul Raed Arafat, care, repet, mi-a fost arătat de conducerea Spitalului Județean Suceava, când am ajuns aici, nu mi s-a dat nimic de la Iași, scrie că se aprobă detașarea/delegarea celor trei doctori de la Iași, adică a noastră, către Spitalul Județean de Urgență Suceava”.

„Trebuie să avem forme legale. Nu pot lucra ilegal cu pacienții”

Medicul Eduard Năstasă mai susține că „în Ordinul semnat de Raed Arafat, document care mi s-a arătat la Suceava, scrie că se transmite centrului de comandă Iași, centrului de comandă Suceava, pentru diseminare și ducerea la îndeplinire.

Ducerea la îndeplinire ar fi însemnat ca noi să primim documentele necesare în care să se specifice că într-o anume zi să ne prezentăm la Spitalul din Suceava, cu un ordin în care să se spună care e forma în care suntem trimiși, de când suntem trimiși și toate celelate lucruri.

Trebuie să avem forme legale. Nu pot lucra ilegal cu pacienții cu coronavirus. Problema este de la Iași, nu din altă parte. L-am anunțat și pe domnul general Oprera, când am ajuns aici, că nu avem decât o adeverință simplă, nu alte documente.

Aștept ca dumnealui să facă demersurile necesare către domnul Arafat, să aflăm și noi de ce am fost amenințați de șeful DSP Iași și de managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, care ne-au spus să plecăm la Suceava și că am supărat pe nu știu cine, în loc să ni se dea documente, singurul lucru pe care l-am cerut”.  

Carmen Dorobăț, șefa Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Vă rog să discutați cu DSP”

Contactată de Newsweek România pentru a preciza de ce celor trei medici trimiși să lucreze la Spitalul Județean Suceava nu le-a fost dat de către Spitalul de Boli Infecțioase Iași și ordinul semnat de Raed Arafat, Carmen Dorobăț (foto jos), managerul unității medicale, ne-a declarat că transmiterea acestor documente nu ține de instituția pe care o conduce, ci de DSP Iași:

„Nu eu am dat acel ordin (cel semnat de Raed Arafat – n.r). Hârtia de detașare a celor trei medici a fost dată de directorul DSP (Lucian Indrei – n.r.), deci am să vă rog să discutați peste ceea ce înseamnă spital, pentru că nu eu am făcut adresele.

Eu doar le-am adus la cunoștința acelor persoane (cei trei medici trimiși de la Iași la Suceava – n.r.), deci vorbiți cu DSP. Eu am spus, inițial, că nu am doctori de dat. Apoi, insistându-se și fiind vorba despre cadre didactice, m-am consultat cu șefa Comisiei de disciplină și am hotărât noi să meargă bărbați. Erau trei bărbați, trei bărbați au mers pe acea listă la DSP Iași ca să se aleagă doi. S-a primit ordin (cel semnat de Raed Arafat – n.r.) pentru toți trei.

Le-am înmânat ordinul și ăsta a fost mersul lucrurilor. Acelea (adeverințele care au ajuns la medici – n.r.) au fost adresele de la DSP Iași, vă rog să luați legătura cu DSP. Nu am făcut eu nimic în plus, eu am transmis adeverințele DSP. În înscrisurile pe care medicii mi le-au trimis, le-am răspuns că pentru orice informații de natură juridică să se adreseze la DSP.

Am să vă rog să îi consultați pe cei de la DSP, eu doar am înmânat acele adeverințe. Era vorba de o plecare pe o perioadă de 14 zile. Au primit hârtiile când au ieșit din gardă, dar vă rog să se analizeze situația la nivel de DSP și foruri superioare, pentru că, din momentul în care s-au eliberat astfel de adeverințe, nu directorul spitalului mai are treabă cu mersul acestor hârtii”.

Cât privește testarea mediclor care au plecat deja de la Iași la Suceva, Carmen Dorobăț susține că „testele COVID se fac acolo unde medicii merg, adică la Suceava”.  

Lucian Indrei, șeful DSP Iași: „Nu este treaba DSP, ci a unității angajatoare”

În timp ce șefa Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Carmen Dorobăț, susține că nu ea și instituția pe care o conduce ar fi trebuit să le comunice celor trei medici ordinul semnat de Raed Arafat și nici să se ocupe de alte documente care le-ar fi fost necesare delegării sau detașării doctorilor la unitatea medicală din Suceava, șeful DSP Iași, Lucian Indrei (foto jos), a răspuns, pentru Newsweek România, că această sarcină nu-i revine nici instituției lui, ci „angajatorului”, adică spitalului condus de Dorobăț:

„Comunicarea a fost făcută către Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Acea adeverință pe care am emis-o noi era pentru ca să justiice (medicii – n.r.) deplasarea. După cum foarte bine știți, zona Sucevei este în carantină, închisă, iar întrarea în zonă și ieșirea se fac în baza unui document justificativ. Ordinul (semnat de Raed Arafat – n.r.) a fost transmis către unitatea sanitară.

Vă spun că ordinul a fost trimis la spital, ordinul comandantului acțiunii, al lui Raed Arafat. Ordinul comandantului acțiunii este cu cele trei nume. Pe ordinul respectiv, în afară de cele trei persoane, mai erau și alte persoane, de la alte unități sanitare.

În data de 15 aprilie, noi am făcut o corespondență cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, prin care li s-a adus la cunoștință faptul că s-a emis un ordin al comandantului acțiunii privind detașarea/delegarea personalului medical și după aceea am atașat...

Se spune că e vorba despre o perioadă de 14 zile. Conform prevederilor legale, ordinele militare se pun în aplicare imediat, sunt cu acțiune imediată, atât. Nu mai este treaba mea (dacă ordinul semnat de Raed Arafat a ajuns și la cei trei medici de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași – n.r.) și nu am cum să verific asta, nu am cum să mă duc să înmânez personal aceste ordine, iar DSP nu se ocupă cu înmânarea personală a acestor ordine.

Este treaba unității medicale (a Spitalului de Boli Infecțioase Iași – n.r.) care primește comunicarea. Nu este treaba DSP, ci a unității angajatoare, care trebuie să transmită Spitalului Județean Suceava toate documentele legate de statutul acestor medici, în ceea ce privește salarizarea, funcția pe care o ocupă, acestea sunt date care există la nivelul spitalului, nu la nivelul DSP.

A fost obțiunea lor (a medicilor - n.r.) să meargă cu mașinile personale. S-a discutat cu ei și asta a fost alegerea lor, să meargă la Suceava cu autovehiculul propriu. Era discutat cu ISU, care le asigura transportul, deci nu au fost trimiși cu mașina lor, ci ei au decis să plece cu mașinile personale”.

Cât privește testarea COVID-19 care se face medicilor trimiși să lucreze la Suceava, șeful DSP Iași are o „procedură” cel puțin neclară. Acesta susține că testarea medicilor se face „la ieșirea din focar”, adică abia când vor termina perioada de 14 zile de muncă la Spitalul Județean Suceava.

„Ar trebui să testăm tot personalul medical?”

Întrebat de Newsweek România dacă medicii ar fi fost bolnavi acum, la plecarea la Spitalul din Suceava, șeful DSP Iași a spus:

„Domnișoară, nu vă supărați, pentru asta ar terbui să testăm tot personalul medical?”

Chiar și așa, însă, dacă s-ar respecta testarea medicilor la „ieșirea din focar”, cei doi doctori ieșeni care au plecat la Suceava nu au fost testați la „ieșirea din focarul” de la Iași, unde au lucrat deja, din luna martie, cu pacienți infectați cu noul coronavirus.

Șeful DSP Iași a mai fost întrebat de jurnaliștii Newsweek România dacă nu există, în acest caz în care medicii nu sunt testați la plecarea într-un sptal ca cel de la Suceava, posibilitatea să fie trimise la Suceava cadre medicale bolnave, care să ajungă acolo și să fie nevoite să stea în carantină, medicul Indrei a răspuns:

„Sunt medici din spital de boli infecțioase. Cum au lucrat aici, așa lucrează și acolo. Vă mulțumesc, am un alt apel telefonic”.  

Raed Arafat: „Mă miră că nu au primit ordinul. Spitalul trebuia să le dea ordinul”

Newsweek România l-a contactat și pe secretarul de stat Raed Arafat pentru a discuta despre situația de la Iași. Acesta s-a arătat uimit că ordinul său din 14 aprilie 2020 nu le-a fost prezentat celor trei medici trimiși la Suceava. „Este ordinul comandantului acțiunii (al lui Raed Arafat – n.r.), atât.

Nu se poate (ca medicii să nu fi primit ordinul semnat de Arafat – nr.), ordinul este la DSP, poate să le fie dat oricând. Îl au și șefii lor, ordinul poate să li se dea medicilor. Ordinul există. Mă miră că nu l-au primit, pentru că ordinul este semnat și este trimis la Prefectură și la toată lumnea. O să vorbesc eu cu DSP să le trimită ordinul pe WhatsApp, pentru că nu este nicio problemă.

Ordinul se transmite, nu cred că nu s-a transmis ordinul, nu cred că nu s-a făcut asta. Nu cred că nu s-a transmis de la DSP la spital (Spitalul de Boli Infecțioase Iași – n.r.), iar spitalul trebuia să le dea medicilor ordinul. Vă dați seama, noi când trimitem ordinele de detașare, la solicitarea DSP, pentru că așa se face, se trimit ordinele de detașare sau de delegare, atunci aceste ordine trebuie să ajungă la cei menționați în ele. Dacă cineva nu le-a dat, nu pot controla asta. Voi verifica de ce nu au medicii ordinele”.

Despre felul în care s-a făcut solicitarea scrisă către DSP Iași de către Spitalul Județean Suceava, dar și selecția, la Iași, a celor trei medici, ținându-se cont de criteriul „cadre didactice”, Arafat a subliniat că „nu există, în astfel de situații, cadre universitare sau cadre mai puțin universitare. Există medici specialiști care lucrează și în sectorul public.

Cadrele didactice pot să aibă și cunoștințe mai multe, în mod normal, ca să sprijine colegii lor de acolo, nu e nicio problemă”.

Cât privește testarea pentru depistarea noului coronavirus care li se face medicilor trimiși să lucreze la Spitalul Județean Suceava, Raed Arafat a declarat că nu știe această procedură, care este cunoscută de către șefii DSP: „Nu știu, întrebați DSP care este regula lor despre când sunt testați medicii care sunt trimiși să lucreze în secții COVID din alte spitale. Dacă v-a confirmat șeful DSP (că sunt testați la ieșirea din focar – n.r.)...

Oricum, ei intră acolo într-un focar COVID, deci e normal ca testul să se facă la ieșire decât la intrare, dar mecanismul testelor îl știu colegii de la DSP”.

Newsweek România a încercat să ia legătura și cu generalul Ionel Oprea, cel care coordonează activitatea Spitalului Județean de Urgență din Suceava, însă acesta nu a putut fi, duminică, de găsit.  

Plângeri la Parchet și la ministrul Justiției

Așa cum susține medicul Mihnea Hurmuzache, pe numele lor, a celor trei medici incluși în Ordinul lui Raed Arafat, s-ar fi decis, sâmbătă, 18 aprilie, în cadrul Comisiei de disciplină a Spitalului de Boli Infecțioase Iași, formularea unei plângeri penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Doctorul Hurmuzache a precizat, pentru publicația noastră, că marți, 21 aprilie, toți trei vor face plângere penală la parchet, pentru că șefii Spitalului de Boli Infecțioase Iași, acolo unde lucrează, au refuzat să le pună la dispoziție ordinul semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

Totodată, medicul Mihnea Hurmuzache a trimis, duminică, către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, o sesizare în care prezintă felul în care el și ceilalți colegi ai săi trimiși la Suceava au fost tratați de către conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Iași și de DSP Iași, nepunându-li-se la dispoziție documentele din Ordinul semnat de Raed Arafat.

Partea a II a dezvăluirii Newsweek România poate fi citită integral aici:

Bâlbâiala sistemului în criza COVID la Iași. Plângeri penale și sesizarea ministrului Justiției (II)

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te