Omul lui Dragnea, care a plătit întâlnirea cu Trump. Gheorghe Dimitrescu, consul la Bonn, rechemat

DE Elena Andrei | 15.01.2021 - 22:18
sursă Facebook

Guvernul a decis rechemarea lui Gheorghe Dimitrescu din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Bonn, Republica Federală Germania.

SHARE

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de Executiv de vineri, deoarece acesta apare într-un nou dosar al fostului președinte PSD Liviu Dragnea.


Joi, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

Conform unui comunicat de presă al DNA, în perioada mai - octombrie 2017, Liviu Dragnea şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al unui partid politic faţă de Gheorghe Dimitrescu, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 dolari. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalţi oficiali americani.

„În scopul ascunderii adevăraţilor beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Nicolae-Liviu Dragnea şi partidul politic, plata sumei de 100.000 de dolari ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deţinută de un cetăţean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi şi întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Gheorghe Dimitrescu, respectiv 45.000 euro", menţionează procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, în schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie - iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influenţa reală pe care o avea asupra ministrului Afacerilor Externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat.

Gheorghe Dimitrescu a fost numit consul general al României la Bonn în ultima şedinţă de Guvern din 2017, în locul lui Mihai Botorog care ocupa această funcţie din 2012. Dimitrescu pleca în Germania din postura de consilier personal al lui Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.


Anterior, Gheorghe Dimitrescu, diplomat lansat de Adrian Năstase a mai fost consul la New York şi Strasbourg.

În 2003, Gheorghe Dimitrescu a oficiat căsătoria dintre Elena Udrea şi Dorin Cocoş la New York, pe când era consul general al României în metropola americană.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.