O nouă victimă a masacrului de la Săpoca a murit. Pintea are consultări cu ONG-urile din psihiatrie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.08.2019 - 12:41
Spitalul de Psihiatrie Săpoca

O a șasea victimă a masacrului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a murit, iar alți șapte pacienți răniți în incident sunt în continuare internați în stare gravă la spitalele din București, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.

SHARE

Sorina Pintea va avea, în cursul zilei de astăzi, consultări cu organizațiile neguvernamentale și asociațiile de psihiatrie, pentru a modifica Legea sănătății mintale. Săptămâna trecută, Pintea a declarat că vor fi controale la toate spitalele de psihiatrie din țară, dar și că vrea eliminarea instanței judecătorești din procesul internării nevoluntare, fapt care a stârnit un val de critici în societatea civilă. 

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Asociația Tonal, care fac vizite de monitorizare în spitale de psihiatrie și centre pentru persoane cu dizabilități de circa 15 ani, au anunțat, pe Facebook, că vor participa luni la consultări. ONG-urile cer din nou acces în spitale și adoptarea planului în psihiatria comunitară.

Amintim că, în această primăvară, Sorina Pintea a retras, după o săptămână, acreditarea CRJ pentru efectuarea vizitelor de monitorizare, iar, în 2017, ex-ministra Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a retras acreditarea pentru vizite de monitorizare în centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, motivând că a fost înființar Consiliul de Monitorizare. 

Totuși, până la această oră, Consiliul de Monitorizare nu a suflat un cuvânt despre tragedia de la Săpoca. 

Citește și: Consiliul de Monitorizare, o palmă peste obrazul oamenilor cu dizabilități

Acuzații grave: Copiii din centrele de plasament, „exterminați chimic”

Cum se simt ceilalți șapte pacienți răniți 

Pacienta care a decedat luni avea 79 de ani și, de la internare, fusese intubată și ventilată mecanic. 

Starea de sănătate a pacienţilor transferaţi la celelalte unităţi sanitare este următoarea: „Spitalul Sf. Pantelimon - pacienta internată aici a fost transferată în cursul zilei de vineri la Spitalul Judeţean Buzău - secţia Neurologie, pacientul care suferise intervenţia chirurgicală este în continuare intubat, în comă profundă, grav; Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar - pacientă de 62 ani - este programată astăzi pentru intervenţie chirurgicală; pacientă 83 ani - evoluţie pozitivă, anemia corectată, în cursul săptămânii e posibil să fie transferată înapoi la Buzău; pacient 60 ani - evoluţie pozitivă, în tratament convenţional, e încă deschisă opţiunea pentru soluţia chirurgicală; Spitalul Floreasca - starea pacientului se menţine gravă, cu toate că sedarea a fost oprită, coma nu s-a superficializat, prezintă pusee severe de hipertensiune arterială şi stări febrile, iar prin lipsa de progres clinic, şansele pacientului scad progresiv”, a precizat Ministerul Sănătății. 

Acum o săptămână, șase persoane au murit şi şapte sunt rănite, după ce un pacient de 38 de ani, în sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca. Bărbatul a declarat, după producerea incidentului, că i s-a părut că pacienții pe care i-a atacat erau păpuși. 

Săptămâna trecută, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău au anunțat că pacientul este urmărit penal pentru omor, iar în cazul angajaților a fost începută urmărirea penală in rem (pentru fapte), pentru neglijență în serviciu și ucidere din culpă.

Citește și: RAPORT. Spitalul Săpoca: pacienți legați de pat, represalii, camere neaerisite, personal nepregătit 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te