O nouă lovitură pentru TAROM. Are sume uriașe de plătit. Cine a dat în judecată compania aeriană

DE Alin Crișan | 13.10.2023 - 21:39
O nouă lovitură pentru TAROM. Are sume uriașe de plătit. Cine a dat în judecată compania aeriană - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

O nouă lovitură pentru TAROM. Are sume uriașe de plătit. Chiar dacă operatorul aerian de transport şi-a plătit datoriile de anul trecut după ce a fost dat în judecată, instanţa a impus achitarea unor penalităţi semnificative, pe lângă ajustarea sumelor restante cu rata inflaţiei.

SHARE

Chiar dacă operatorul aerian de transport şi-a plătit datoriile de anul trecut după ce a fost dat în judecată, instanţa a impus achitarea unor penalităţi semnificative, pe lângă ajustarea sumelor restante cu rata inflaţiei.

O nouă lovitură pentru TAROM. Are sume uriașe de plătit. Cine a dat în judecată compania aeriană

Aeroportul Iaşi nu a mai avut răbdare şi a chemat în instanţă Transporturile Aeriene Române SA, societate pe care o cunoaştem mai ales sub numele TAROM, pentru neplata facturilor din ultimele patru luni ale anului trecut. Procesul deschis în martie a avut patru termene, dintre care unul – cel mai lung, la interval de trei luni – a fost dispus pe fondul protestului magistraţilor.

Până să se pronunţe instanţa, TAROM şi-a achitat datoriile care depăşeau 1,1 milioane de lei. Dar judecătorii Tribunalului Iaşi au ordonat debitoarei „să plătească creditoarei, în 30 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţe, penalităţi de întârziere de 0,04 la sută/zi de întârziere, calculate la debitul principal de 1.132.047,76 lei reprezentând contravaloare restantă” pentru cele zece facturi reclamate de Aeroportul Iaşi.

Minuta afişată pe Portalul instanţelor de judecată mai precizează că „penalităţile (sunt) calculate de la data scadenţei fiecărei facturi până la data plăţii efective”. Mai mult decât atât, pe lângă banii plătiţi cu întârziere, fiecare sumă de pe cele zece facturi trebuie ajustată cu rata inflaţiei.

Decizia este executorie, dar instanţa a lăsat societăţii TAROM dreptul să formuleze cerere în anulare în termen de zece zile de la comunicarea sentinţei pronunţate pe 5 octombrie.

Nu am putut să aflăm când şi-a stins TAROM datoriile de anul trecut către regia ieşeană. Un calcul simplu arată că, la cele peste 1,1 milioane de lei, penalitatea pentru o singură zi ajung la aproape 450 lei. Este de aşteptat ca TAROM să conteste impunerea penalităţilor.

Este de notorietate că Transporturile Aeriene Române SA întâmpină dificultăţi financiare de mai multă vreme, având datorii deopotrivă către aeroporturi şi către stat, peste 80 de milioane de lei la sfârşitul anului trecut, potrivit unor surse. După Iaşi, şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a ales calea instanţei ca să-şi recupereze banii.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te