O nouă dezinsecţie în București împotriva țânțarilor purtători de West Nile. Simptomele bolii

DE Elena Andrei | Actualizat: 10.08.2021 - 21:55
O nouă dezinsecţie în București împotriva țânțarilor purtători de West Nile/Foto: whatsapp

Primăria Capitalei a anunțat că de marți seară intensifică tratamentele de combatere a ţânţarilor în cartierul Brâncuşi - zona bulevardului Timişoara din Sectorul 6, unde au fost identificaţi ţânţari purtători ai virusului West Nile.

SHARE

De asemenea, se vor intensifica tratamentele de combatere a ţânţarilor şi în toate spaţiile verzi adiacente acestei zone, a comunicat municipalitatea.

Infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită.

Conform sursei citate, concomitent, Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti (CMEIB S.A.), începe, de marți, şi cel de-al şaptelea tratament de combatere a ţânţarilor. Tratamentul precedent s-a desfăşurat pe durata a şapte zile, în perioada 1- 8 august.

Primăria condusă de Nicușor Dan mai spune că activitatea de dezinsecţie în Bucureşti se desfăşoară zilnic, în intervalul orar 21.30-05.30, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Tratamentele de combatere a ţânţarilor se aplică în următoarele zone:

Sectorul 1 - 1.264 de străzi, 27 de parcuri, 9 baze sportive, 21 de unităţi militare, 10 cimitire, 17 spitale, 3 complexuri studenţeşti, 2 locaţii ale TVR, Grădina Zoologică;

Sectorul 2 - 1.026 de străzi, 38 de parcuri, 2 baze sportive, 3 unităţi militare, 7 cimitire, 13 spitale;

Sectorul 3 - 768 de străzi, 8 parcuri, 6 baze sportive, 3 cimitire, 3 spitale, 1 complec studenţesc, 1 unitate militară;

Sectorul 4 - 643 de străzi, 6 parcuri, 1 bază sportivă, 8 unităţi militare, 7 cimitire, 9 spitale;

Sectorul 5 - 1.002 de străzi, 11 parcuri, 5 baze sportive, 20 de unităţi militare, 9 cimitire, 3 spitale;

Sectorul 6 - 657 de străzi, 16 parcuri, 1 bază sportivă, 20 de unităţi militare, 10 cimitire, 1 spital.

Citește și

Primul caz de West Nile din acest sezon în România

Raport ONU. Vor mai fi pandemii cu viruși de la animale

 

Tratamentele de combatere a ţânţarilor se realizează de la periferia Capitalei către interiorul oraşului şi se aplică pe spaţiile verzi de pe aliniamentele stradale, pe spaţiile verzi din zonele rezidenţiale, în parcuri, precum şi pe spaţiile verzi ale instituţiilor subordonate Primăriei Municipiului Bucureşti (spitale, cimitire, cămine de elevi, locuinţe sociale, parcări de reşedinţe, etc.)

Substanţa folosită pentru combaterea ţânţarilor adulţi este insecticidul MICROSIN, avizat de Ministerul Sănătăţii, prin Comisia Naţională de Biocide, pentru utilizarea la exterior, în zone rezidenţiale şi recreaţionale, fără efecte adverse asupra organismului uman şi mediului înconjurător, precizează Primăria Capitalei. În cazul contactului direct poate provoca iritaţii ale căilor respiratorii, motiv pentru care tratamentele se desfăşoară pe durata nopţii.

În cazul țânțarilor, riscul în România este mai mic raportat la zonele tropicale și subtropicale, cel puțin teoretic, afirmă Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș, potrivit HotNews.

Dintre persoanele care au infecția cu virusul West Nile, 80% sunt asimptomatice, spune Adrian Marinescu. Restul de 20% fac o anumită formă de boală.

Statistic, dintre cei care au virusul, unul din 150 face encefalită, care este o boală gravă.

„În momentul în care ai fost mușcat și ai mai multe mușcături - se spune că o singură mușcătură de țânțar are un risc foarte mic - în termen de o săptămână, dacă se întâmplă să apară simptomatologie de tipul stare generală brusc modificată, febră importantă, durere de cap, vărsături foarte intense sau te deranjează lumina, atunci poți să te gândești, printre altele, și la encefalită. Nu vorbim aici despre reacțiile alergice la înțepătura de țânțar, am vorbit doar despre lucrurile grave", a spus medicul.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te