Corpul de Control, la Stadionul Arcul de Triumf. Directorul i-a dat numele unei case de pariuri

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.07.2025 - 16:26
Directorul CSN Arcul de Triumf, Radu Popa, a schimbat numele stadionului fără nicio aprobare Foto: Facebook
Directorul CSN Arcul de Triumf, Radu Popa, a schimbat numele stadionului fără nicio aprobare Foto: Facebook
Bogdan Matei, președintele Agenției Naționale pentru Sport Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
Bogdan Matei, președintele Agenției Naționale pentru Sport Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Directorul Complexului Național Sportiv Arcul de Triumf, Radu Popa, a schimbat peste nopate numele stadionului punând pe frontispiciu logo-ul unei case de pariuri. Președintele Agenției Naționale a Sportului a aflat acest lucru de pe Facebook.

SHARE

Schimbarea denumirii unui stadion aflat în subordinea Agenției Naționale a Sportului nu poate fi făcută decât cu aprobarea acestei instituții. 

Directorul Complexului Național Sportiv Arcul de Triumf, Radu Popa, fost condamnat penal cu suspendare, nu a cerut nicio aprobare și, peste noapte, numele stadionului a fost schimbat cu cel al unei case de pariuri.

Președintele ANS: Nu ne asociem imaginea cu case de pariuri

“𝘾𝙤𝙣𝙙𝙖𝙢𝙣 𝙘𝙪 𝙛𝙚𝙧𝙢𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚 𝙖𝙘𝙚𝙖𝙨𝙩𝙖̆ 𝙖𝙨𝙤𝙘𝙞𝙚𝙧𝙚 𝙨̦𝙞 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙥𝙧𝙤𝙛𝙪𝙣𝙙 𝙢𝙖̂𝙝𝙣𝙞𝙩 𝙘𝙖̆ 𝙣𝙞𝙘𝙞 𝙢𝙖̆𝙘𝙖𝙧 𝙣𝙪 𝙖𝙢 𝙛𝙤𝙨𝙩 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙪𝙡𝙩𝙖𝙩. 𝙀𝙨𝙩𝙚 𝙤 𝙙𝙚𝙘𝙞𝙯𝙞𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙣𝙪 𝙧𝙚𝙛𝙡𝙚𝙘𝙩𝙖̆ 𝙫𝙖𝙡𝙤𝙧𝙞𝙡𝙚 𝙨𝙥𝙤𝙧𝙩𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙧𝙤𝙢𝙖̂𝙣𝙚𝙨𝙘 𝙨̦𝙞 𝙣𝙞𝙘𝙞 𝙙𝙞𝙧𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙖 𝙞̂𝙣 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙙𝙤𝙧𝙞𝙢 𝙨𝙖̆ 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙩𝙧𝙪𝙞𝙢 𝙤 𝙘𝙪𝙡𝙩𝙪𝙧𝙖̆ 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙣𝙩̦𝙚𝙞 𝙨̦𝙞 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙤𝙣𝙨𝙖𝙗𝙞𝙡𝙞𝙩𝙖̆𝙩̦𝙞𝙞 𝙞̂𝙣 𝙙𝙤𝙢𝙚𝙣𝙞𝙪𝙡 𝙨𝙥𝙤𝙧𝙩𝙪𝙡𝙪𝙞.

𝘼𝙜𝙚𝙣𝙩̦𝙞𝙖 𝙉𝙖𝙩̦𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡𝙖̆ 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙎𝙥𝙤𝙧𝙩 𝙣𝙪 𝙨𝙪𝙨𝙩̦𝙞𝙣𝙚, 𝙣𝙪 𝙥𝙧𝙤𝙢𝙤𝙫𝙚𝙖𝙯𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙣𝙪 𝙫𝙖 𝙩𝙤𝙡𝙚𝙧𝙖 𝙘𝙤𝙡𝙖𝙗𝙤𝙧𝙖̆𝙧𝙞 𝙘𝙪 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙖𝙣𝙚 𝙛𝙞𝙯𝙞𝙘𝙚 𝙨𝙖𝙪 𝙟𝙪𝙧𝙞𝙙𝙞𝙘𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙣𝙪 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙚𝙘𝙩𝙖̆ 𝙫𝙖𝙡𝙤𝙧𝙞𝙡𝙚 𝙨𝙥𝙤𝙧𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙨𝙖𝙪 𝙡𝙞𝙩𝙚𝙧𝙖 𝙡𝙚𝙜𝙞𝙞. 𝙎𝙥𝙤𝙧𝙩𝙪𝙡 𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙙𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙚𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩̦𝙞𝙚, 𝙙𝙞𝙨𝙘𝙞𝙥𝙡𝙞𝙣𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙢𝙤𝙙𝙚𝙡𝙚 𝙙𝙚𝙢𝙣𝙚 𝙙𝙚 𝙪𝙧𝙢𝙖𝙩𝙣𝙪 𝙙𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙥𝙧𝙤𝙢𝙞𝙨𝙪𝙧𝙞 𝙨̦𝙞 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙚𝙧𝙘𝙞𝙖𝙡𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙡𝙖̆𝙗𝙚𝙨𝙘 𝙘𝙧𝙚𝙙𝙞𝙗𝙞𝙡𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 𝙞𝙣𝙨𝙩𝙞𝙩𝙪𝙩̦𝙞𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙨̦𝙞 𝙖 𝙤𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙞𝙣 𝙨𝙥𝙤𝙧𝙩”, a declarat Bogdan Matei, președintele ANS.

Citește și: Fost condamnat pentru delapidare, directorul Stadionului Național Arcul de Triumf mai are un dosar

Corpul de Control, trimis la Complexul Arcul de Triumf

“ Radu Popa (directotul CSN Arcul de Triumf) nu are mandatul, autoritatea sau cadrul legal pentru a încheia, în numele unei instituții a statului român, un astfel de acord. Este regretabil că o asemenea decizie a fost luată unilateral și fără nicio consultare prealabilă cu instituția coordonatoare.

Agenția Națională pentru Sport susține și apreciază orice inițiativă, colaborare sau parteneriat – atât la nivel individual, cât și la nivelul structurilor din subordine – atâta timp cât acestea respectă litera legii, valorile sportului și standardele de etică instituțională.

Agenția se delimitează categoric de acest parteneriat și va trimite săptămâna viitoare corpul de control la CSN Arcul de Triumf pentru a analiza circumstanțele în care a fost încheiat acordul și pentru a dispune măsurile administrative și legale care se impun”, se arată într-un comunicat al ANS.

Complexul Arcul de Triumf are conturile poprite

Un executor judecătoresc a dispus recent poprirea conturilor Complexului Sportiv Național “Arcul de Triumf”, la cererea firmei SPORTS FIELDS S.R.L., într-un litigiu pierdut definitiv în instanță, conform Rugby Mania 🟥 Editorial RugbyMania/ Exploziv | Rugby Mania.

Datorie totală pe care trebuie să o plătească CSN Arcul de Triumf este de 1.612.675,23 lei.

Executorul a decis poprirea sumelor datorate Complexului, inclusiv veniturile provenite din închirieri și activități economice, până la acoperirea integrală a sumei.

Executarea silită este făcută în urma sentinței definitive a Curții de Apel București din 30.10.2024, în dosarul 30761/2023.

Practic, decizia arată că CSN Arcul de Triumf a acționat ilegal atunci când a decis să desființeze contractul pentru întreținerea terenului cu Sports Field SRL.

Pe de altă parte CSN Arcul de Triumf a fost dat în judecată pentru întârzierea plății unor servicii furnizate de Compania Stingeri și Intervenții S.A.

Conform Portalului Instanțelor, Judecătoria Sector 1 a decis la 27.09.2024: "Admite cererea formulată de creditoarea Compania Stingeri și Intervenții S.A. în contradictoriu cu debitoarea S.C. Complex Sportiv Național „Arcul de Triumf” București. Ordonă debitoarei să plătească creditoarei, în termen de 30 de zile de la comunicarea ordonanței, suma de 141.435,40 lei, reprezentând debit principal, şi penalități de întârziere conform art. 6.2. din contractul de servicii nr. 91 din 29.03.2023 de la data scadenței fiecărei facturi și până la data plății efective.

Obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie de drept. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la data comunicării, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 27.09.2024"

Dosarele directorului Radu Popa

Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf, fost condamnat pentru delapidare, mai are un dosar penal de pe vremea când conducea Complexul Sportiv Național Nicolae Navasart Snagov. 

Procesul a început în 2017, iar Radu Popa a avut parte de zeci de amânări, ceea ce s-a întâmplat și la ultimul termen, pe 15 ianuarie. Următorul termen în acest dosar aflat la Tribunalul Ilfov va fi la 15 octombrie 2025.

Motivul amânărilor unei pronunțări definitive în acest dosar este, din 2001, adică de 4 ani, lipsa unui raport de expertiză. În acest ritm, dacă raportul de expertiză nu va fi făcut în curând, dosarul s-ar putea prescrie.

Vezi detalii aici:

https://portal.just.ro/93/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9400000000172110&id_inst=93

În primă instanță, la 10 octombrie 2019, Judecătoria Buftea a decis că Radu Popa trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 185.704,59 de lei, plus dobânda penalizatoare către Complexul Sportiv Național  Nicolae Navasart Snagov.  

Apoi a făcut apel, iar dosarul se judecă din 2020 la Tribunalul Ilfov.

Interesant este că, în 2024, s-a judecat doar un termen al acestui dosar, iar soluția a fost “amână cauza”, conform Portalului Instanțelor https://portal.just.ro/93/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9400000000172110&id_inst=93

În 2023 și 2022 s-au judecat câte două termene, iar soluțile a fost aceleași: “amână cauza”

În 2021 au fost patru termene, soluțiile fiind “amână cauza”, la trei dintre ele, iar la unul s-a respins o cere de preschimbare a termenului.

La Judecătoria Buftea, procesul a avut peste 20 de amânări ale cauzei sau ale pronunțării.

Promovat în funcții de conducere

Popa Dan Septimiu Radu  a ocupat numeroase funcții de conducere în instituții publice: director al Administrației Lacuri Parcuri București (ALPAB), șef al Administrației Fondului pentru Mediu, consilier personal la Electrocentrale București (ELCEN), membru în Consiliul de Administrație al Bursei Română de Mărfuri București, director al Complexului Sportiv Național „Nicolae Navasart” și poate continua.

Citește și: Guvernul i-a dat Stadionul de Rugby Arcul de Triumf lui Novak, deși există un litigiu în instanță

Condamnat la închisoare cu suspendare

"O problema majoră apare în numirea lui Popa Dan Septimiu Radu în postul de director adjunct la CCSS Tei: pe 1 februarie 2018, Curtea de Apel București a decis, definitiv, să fie condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri.

Inițial, instanța de fond, Judecătoria Sectorului 5, l-a condamnat pe Popa, la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și o muncă neremunerata în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul DGASPC Sector 4. Conform motivării instanței, pe când acesta ocupă funcția de director al Bursei de Mărfuri București ”folosindu-se de înscrisuri false, și-a însușit și traficat pentru sine și pentru altul, bani și bunuri pe care le administra, creând un prejudiciu în dauna societăților BRM S.A. în valoare totală de 219.539,80 lei din care s-a recuperat suma de 24.800 lei”.

Conform deciziei Curții de Apel în Dosarul 25468/299/2015, în baza art.71 C. pen. interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 lit.a teza a ÎI-a şi lit.b C. pen. din 1969, adică dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, precum și dreptul de a ocupă o funcție implicând exercițiul autorității de stat", a arătat Sindicatul Național Sport și Tineret atunci când Popa Dan Septimiu Radu a fost numit director adjunct la CSS Tei. 

Dosarul în care a fost pronunțată această hotărâre de către Curtea de Apel București are numărul 25468/299/2015, însă fișa sa, pe Portalul Instanțelor de Judecată, este complet anonimizată, inclusiv părțile și minutele pe scurt ale ședințelor de judecată.

" În dosarele în care a fost cercetat, se regăsesc caracterizările și expresiile: delapidare în formă continuată, înscrisuri false, închisoare cu suspendare, dauna, condamnat, însușire necuvenita, traficat pentru sine și pentru altul, inculpat, prejudiciu, interzicerea ocupării unei funcții publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, sentința penală, 2 ani de închisoare", a mai arătat  Sindicatul Național Sport și Tineret.

Între timp, Popa Dan Septimiu Radu a făcut o cerere de reabilitare acceptată de instanță și cazierul i-a fost șters. 

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te