Novavax afirmă că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate de peste 90%

DE Valentin Mirică | Actualizat: 16.06.2021 - 10:32

Compania americană Novavax a afirmat luni că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva variantelor, în urma unui studiu realizat pe circa 30.000 de persoane din Statele Unite şi Mexic.

SHARE

Vaccinul ''a demonstrat o protecţie de 100% împotriva formelor moderate şi severe ale bolii şi de 90,4% per ansamblu'', a indicat compania americană din domeniul biotehnologiei într-un comunicat.

Citește și: VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

Vaccinul utilizează o tehnologie diferită de cele ale serurilor autorizate deja pe scară largă în lume: este un vaccin aşa-zis ''subunitar'', pe baza unor proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Citește și: VIDEO Novak Djokovic i-a dat racheta sa unui copil din tribună: M-a încurajat şi mi-a dat sfaturi

Vaccinul Novavax funcționează învățând sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva proteinei spike a coronavirusului. Cercetătorii care au creat vaccinul Novavax au folosit o genă spike modificată. Ei au introdus gena într-un virus diferit, numit baculovirus, și i-au permis să infecteze celulele.

Citește și: VIDEO Ce drone militare vrea MApN să facă în România. Au fost în Irak și Afganistan

Vaccinul folosește o metodă similară celei care se folosește pentru producerea de vaccinuri împotriva altor boli precum gripa și HPV. 

Compania Novavax intenționează să producă 150 de milioane de doze de vaccin pe lună în a doua jumătate a anului, potrivit Reuters.

Deocamdată însă, nu este sigur cât de repede va putea produce compania dozele de vaccin la care s-a angajat, în condițiile în care Serum Institute din India ar trebui să producă mai mult de 1 miliard de doze de vaccin Novavax în acest an.

Vaccinul nu a intrat până acum în planurile de vaccinare din SUA, pentru că studiile clinice au început cu luni bune mai târziu după ceilalți producători de vaccin.

CITEȘTE ȘI: Kremlinul cere ca avioanele de la baza Mihail Kogălniceanu să nu mai intercepteze avioane rusești

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.