Noul șef al Oficiului pentru Prevenirea Spălării Banilor: bac la 32 de ani, diplome de la particular

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 06.09.2020 - 22:39
Laurențiu Baranga

Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor urmează să fie condus de Laurențiu Baranga, până prezent director adjunct în cadrul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

SHARE

Laurenţiu Baranga a fost numit preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu rang de secretar de stat, pe o perioadă de 4 ani, potrivit unei hotărâri a Guvernului României, arată surse guvernamentale citate de revista Financial Inteligence.

Laurențiu Baranga îl înlocuiește pe Daniel-Marius Staicu, care ar fi fost susținut pentru această funcție de fostul ministru de Interne Carmen Dan.
 
Daniel-Marius Staicu a fost implicat în 2018 într-un scandal. Atunci când Corpul de Control al Guvernului a sesizat procurorii privind nereguli depistate la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, ca urmare a unei reclamaţii făcute de 6 dintre cei 7 membri.

Aceştia au reclamat că preşedintele instituţiei i-a exclus din procedura de avizare. 

Neregulile ar fi vizat forma în care a fost realizat regulamentul de funcţionare al Oficiului la Secretariatul General al Guvernului, prin care Daniel-Marius Staicu devenea singurul cu acces la informații despre tranzacțiile de spălare de bani sau finanțarea terorismului identificate în România.
 
„S-a constatat faptul că prin ordinul preşedintelui ONPCSB nr. 332/27.12.2017 au fost abrogate Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea şedinţelor plenului ONPCSB precum şi Metodologia de analiză şi prelucrare a informaţiilor.
 
Prin adoptarea acestor măsuri, membrii plenului ONPCSB, reprezentanţi ai instituţiilor care fac parte din organul colegial, cu excepţia preşedintelui acestuia, au fost excluşi din procedura de avizare de specialitate a documentelor Oficiului, din orice alte mecanisme care le permiteau emiterea de îndrumări cu privire la rezolvarea soolicitărilor adresate de instituţiile implicate în combaterea unui astfel de fenomen eminamente periculor (PÎCCJ, DNA , DIICOT) precum şi din activităţile de prelucrare a datelor şi informaţiilor conţinute în rapoartele de tranzacţii suspecte", se menţionează în raportul Corpului de Control al Guvernului.

 

Cine este noul președinte Laurențiu Baranga

Noul preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, după cum singur a menționat în CV.

Din 1999, Laurențiu Baranga a obținut numeroase alte diplome, majoritatea de la universități private recunoscute pentru rezultatele slabe pe care le-au avut și catalogate drept „fabrici de diplome”.

Printre acestea se numără Universitatea Ecologică, unde a absolvit Facultatea de Management la 12 ani de la obținerea diplomei de bacaulaureat. 

Universitatea Ecologică a fost clasată în ultima categorie a instituțiilor de învățământ superior, iar mai multe programe universitare au fost încadrate în „categoria E”, ultima.

În 2011, a devenit doctor în Management la Universitatea Valahia din Târgoviște. În plus, a adunat numeroase diplome de la Colegiul Național de Apărare (noiembrie 2010), Academia de Poliție (2009) sau Universitatea din Pitești (iulie 2010).

Predă la Universitatea Titu Maiorescu, în București, dar s-a mai calificst și în mediere, în evaluare de competențe profesionale, în management, în formare profesională, în management de proiect, în promovarea și facilitarea strategiei UE și ca înalt funcționar public.

Din 2009 până în prezent a fost director adjunct în cadrul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te