Noul episcop al Devei şi Hunedoarei, Nestor, a fost întronizat la catedrala din Deva

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.12.2021 - 14:57
Noul episcop al Devei şi Hunedoarei, Nestor, a fost întronizat la catedrala din Deva

Preasfinţitul părinte Nestor a fost întronizat, duminică, episcop al Devei şi Hunedoarei, la ceremonie participând Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, alături de un sobor de preoţi.

SHARE

La slujba religioasă, care a avut loc la Catedrala episcopală din Deva, au fost prezenţi şi parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.

Citește și: Unde „lovește” cel mai tare pandemia. Două localităţi cu incidenţa peste 6 la mia de locuitori

În ciuda vremii ploioase, din motive care au ţinut de respectarea normelor sanitare impuse de pandemia de COVID-19, zeci de credincioşi au urmărind ceremonia de întronizare în afara bisericii, într-o transmisiune realizată pe ecranele montate în curtea lăcaşului de cult.

Noul episcop al Devei şi Hunedoarei, Nestor, a fost ales în această funcţie pe 16 decembrie de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ce postul a rămas vacant prin decesul PS Gurie Georgiu, răpus de COVID-19, pe 21 octombrie.

"Picăturile de ploaie au fost lacrimi care s-au vărsat pentru cel care a plecat dincolo, în Împărăţia Cerurilor, încheindu-şi activitatea, spunem noi, prea devreme, la 53 de ani, dar chemarea lui Dumnezeu este cea care a biruit peste rânduielile noastre. Dar, în acelaşi timp, ştim că apa este cea care stă la temelia roadelor de viitor. Din cer s-a trimis semn şi binecuvântare pentru cel care a fost ales de Sfântul Sinod şi întronizat astăzi de noi, în această demnitate deosebită pe care o are de împlinit de acum înainte, în aşa fel încât temelia pe care a pus-o vrednicul de pomenire, mentorul său, părintele său spiritual, episcopul Gurie, să fie dusă mai departe", a afirmat Mitropolitul Ardealului.

La rândul său, noul episcop al Devei şi Hunedoarei a arătat importanţa muncii pe care a depus-o timp de mai bine de 12 ani episcopul Gurie. Între obiectivele realizate de predecesorul său, părintele episcop Nestor a menţionat noul sediu administrativ al centrului eparhial, un număr însemnat de centre educaţionale şi structuri social-filantropice, centre de zi pentru copii, centre de tineret, case de copii, centre social-medicale. De asemenea, anul viitor episcopia va deschide o grădiniţă pentru copii.

Citește și: https://newsweek.ro/actualitate/cer-noros-si-precipitatii-slabe-ce-vor-duce-la-polei-in-capitala-pana-marti-dimineata

Totodată, anul acesta, Episcopia Devei a început lucrările la Aşezământul "Părintele Arsenie Boca", ce va fi situat în vecinătatea municipiului Deva, aici urmând să funcţioneze o mănăstire, o şcoală liceală, un azil de bătrâni şi un centru de îngrijiri paleative, anunță Agerpres.

"Consider că momentul acesta (al întronizării - n.r.) nu este un nou început, ci este doar un scurt popas într-o călătorie pe o cărare care a fost bine fundamentată, dar care trebuie parcursă, în continuare, cu aceeaşi râvnă şi dragoste care i-au fost imprimate de iniţiatorul ei, pentru ca duhul înaintaşului să trăiască, în continuare, prin lucrarea urmaşului, iar bucuria comuniunii de dragoste între aceştia să depăşească timpul şi spaţiul", a punctat episcopul Nestor.

Episcopul Nestor, pe numele de mirean Dumitru-Cristian Dinculeană, s-a născut în 11 iunie 1983, în Craiova, judeţul Dolj.

Între anii 2003 şi 2007 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, Secţia Teologie Pastorală. În 2009 a absolvit un master la aceeaşi instituţie de învăţământ.

A urmat cursuri de doctorat, între 2011 şi 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

A obţinut o bursă de studiu în Italia, la Padova, în vederea redactării tezei de doctorat (2012-2013). A obţinut titlul de doctor în 2015.

În 2009 a fost tuns în monahism şi a primit numele de Nestor. A fost hirotonit ieromonah în 2011 şi hirotesit arhimandrit în 2014.

În 2013, pentru o perioadă de jumătate de an, a îndeplinit funcţia de consilier pastoral-liturgic al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Între 2013 şi 2018 a fost vicar administrativ-bisericesc, din 2018 vicar administrativ-eparhial, iar din data de 25 februarie 2021 a fost arhiereu vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te