Nouă amenzi (valoare totală: 180.000 lei) și o mașină confiscată de la poluatorii din Sintești

DE Alexandru Pop | 14.11.2020 - 11:06
Gunoaie la Sintești/FOTO: Garda de Mediu

Garda de Mediu a dat 9 amenzi, în valoare totală de 108.000 de lei, după descinderea de joi din comuna ilfoveană Sintești unde funcționează incineratoare ilegale de deșeuri ce poluează zilnic Bucureștiul, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

SHARE

La descinderea autorităților, în frunte cu ministrul Mediului, Mircea Fechet și șefa Gărzii de Mediu, Marioara Gătej, au participat 11 echipe de comisari de mediu, 50 de jandarmi și 20 de polițiști.

Acțiunea a vizat amplasamentele monitorizate anterior pentru arderile ilegale de deșeuri, precum și pentru desfășurarea unor activități neautorizate de colectare și valorificare a deșeurilor.

Scopul aceste acțiuni a fost, în principal, localizarea zonelor în care se incinerează ilegal deșeuri în vederea valorificării materialelor reciclabile, potrivit comunicatului citat. Ieri, în timpul controlului, au fost prinși localnici care ardeau cabluri pentru a face rost de cupru.

"Sintești e unul dintre focarele de arderi ilegale din jurul Bucureștiului, am declarat deschis război arderilor ilegale de deșeuri. E incredibil și intolerabil ca un astfel de loc să existe lângă o capitală europeană în 2020 și puteți vedea despre ce vorbesc în fotografiile de mai jos – cantități enorme de deșeuri fără acte de proveniență, suprafețe mari incendiate. Primim de aici sute de sesizări de la cetățeni și nu este prima oară când vin pe străzile acestea. Vom face oricâte intervenții va fi nevoie pentru a opri aceste activități ilegale care dăunează atât de mult aerului pe care îl respirăm. Ce vedem aici nu sunt cazuri izolate, sunt adevărate grupuri infracționale. Situații precum cele de la Sinești pot fi rezolvate doar prin colaborarea între autoritățile statului – Garda de Mediu, Poliție, Jandarmerie, Parchet. Astfel de acțiuni le vom replica peste tot în țară, acolo unde avem situații similare", a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet.

Sancțiunile au fost aplicate pentru lipsa deținerii autorizației de mediu, respectiv a documentelor care să ateste trasabilitatea deșeurilor, precum și pentru eliminarea deșeurilor în afara perimetrelor autorizate în acest sens. De asemenea, în timpul acțiunii, a fost confiscat un mijloc de transport utilizat la săvârșirea faptelor contravenționale și a fost ridicată o cantitate de aproximativ 13 tone deșeuri amestecate, în scopul eliminării finale.

Ca urmare celor constatate în timpul verificărilor au fost impuse măsuri de evacuare a deșeurilor identificate și predarea acestora către operatori economici autorizați, precum și măsuri de interzicere a desfășurării activităților de colectare, reciclare și valorificare a deșeurilor în lipsa existenței sau respectării autorizațiilor de mediu. Totodată, Garda de Mediu a dispus interzicerea incinerării de deșeuri și materiale de orice natură în instalații și pe amplasamente neautorizate în acest sens.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.