Nicolicea: PSD analizează posibilitatea sesizării CCR pe un conflict juridic

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.11.2018 - 16:13
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a declarat marți că PSD analizează posibilitatea sesizării Curții Constituționale a României (CCR) pe un conflict juridic de natură constituțională.

SHARE

„Primul lucru pe care îl va face PSD este să analizeze situaţia, a doua să analizeze mai multe posibilităţi, printre care una ar fi sesizarea Curţii Constituţionale pe un conflict juridic de natură constituţională. După cum ştiţi, posibilitatea refuzului la numire o singură dată a fost tranşată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR şi nici nu există vreun precedent”, a precizat Eugen Nicolicea, în legătură cu decizia preşedintelui Klaus Iohannis privind remanierea Guvernului.
Citește și: Iohannis a refuzat numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Transporturilor 
Întrebat dacă conflictul ar fi pe faptul că Iohannis a refuzat să-l revoce pe Paul Stănescu, Nicolicea a răspuns: „Sunt mai multe situaţii, diferenţa între unii propuşi şi cei care au fost revocaţi sau şi-au dat demisia este aceea că doamna ministru Olguţa Vasilescu era posesoarea a două propuneri, de revocare şi de numire, fiind legate între ele. Evident că nimeni nu-şi imagina încurcătura bine făcută şi anume să fie revocat, dar nu accepţi să fie numit”.
Eugen Nicolicea a adăugat că, în general, acţiunile PSD se bazează pe prezumţia de bună credinţă şi pe cooperare loială între instituţii.
Citește și: Prima reacție PSD după ce Iohannis a refuzat două propuneri de miniștri  
Întrebat care ar fi conflictul constituţional, Eugen Nicolicea a susținut că: „E simplu, deci doamna premier a făcut nişte propuneri de care nu s-a ţinut cont”. Potrivit acestuia, se discută de două situaţii, aşa cum este refuzul de revocare şi refuzul de numire, iar PSD analizează.
Citește și: Remaniere. Aruncați din guvernele Grindeanu și Tudose, buni pentru executivul Dăncilă  
„Analizăm. Pentru că există şi situaţia să accepţi situaţia şi să faci altă propunere. Dar încurcătura cea mare la revocare este că nu poţi să invoci simetria, pentru că nu poţi să spui că dacă a refuzat o revocare trebuie să revoci altă persoană. Deci aşa ceva nu există. La numire se poate face acest lucru, dar la revocare n-ai cum să schimbi persoana”, a explicat deputatul PSD.
Citește și Secretarul general PSD propune o rocadă în guvern între Vasilescu și Laufer 
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a aprobat remanierea guvernamentală, el prezentând lista miniştrilor pentru care a semnat decretul de numire în funcţie, din care lipsesc propunerile pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Transporturilor, în speţă Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu, despre care şeful statului a spus că sunt nepotrivite şi vor fi refuzate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te