Regizorul care ne-a dat „Liceenii” vine la 5 ani în România. Așteaptă 2 decenii să facă primul film

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.08.2023 - 20:08
Nicolae Corjos a filmat „Liccenii” cu Bănică și Oana Sârbu. 22 de ani a așteptat să devină regizor - Foto: Arhiva / imagine cu caracter ilustrativ
Liceenii - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Liceenii - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

A lucrat 22 de ani ca regizor secund, a învăţat de la marii regizori români ai momentului, iar mai apoi a regizat cele mai iubite filme ale românilor. Unul dintre ele este chiar „Liceenii” care s-a bucurat de un real succes. Nicolae Corjos a murit anul trecut, la 86 de ani.

SHARE

Nicolae Corjos este cel care a adus liceeni, studenţi sau proaspăt absolvenţi în lumina reflectoarelor la mijlocul anilor 80. A așteptat 22 de ani pentru a fi regizor, iar apoi a creat cele mai îndrăgite filme din cinematografia românească. 

A iubit lumea filmului pentru că se simțea bine printre tineri 

Nicolae Corjos s-a născut pe data de 22 mai 1935, în Hotin, județul Hotin, Regatul României, astăzi în Ucraina. A lucrat 22 de ani ca regizor secund, a învăţat de la marii regizori români ai momentului, iar dragostea de teatru şi film l-a determinat să aleagă regia.

Sursa Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Se simte în largul lui printre tineri, încearcă să-i înţeleagă, să-i respecte, să le redea pe ecran simţirile, trăirile. 

Citește și: Actorul care și-a pierdut mama, soția și fratele în câțiva ani. Inima i s-a oprit de trei ori

„Atunci când am debutat eram stăpân pe profesie, pentru că har, zic eu, am... Ceea ce mă caracterizează cel mai bine este o sentimentalitate sinceră.

Motto-ul vieţii mele a fost şi mai rămâne încă: «Niciodată nu se poate spune că este prea multă poezie în viaţă». Întotdeauna mai este loc de poezie, ca stare sentimentală, ca stare umană.

Sunt experienţe, sunt nuanţe regizorale, sunt stiluri regizorale care te cuceresc într-o învăţare a profesionalităţii în primul rând.

Este important să-şi găsească fiecare stilul, să se cunoască pe sine, să cunoască ce s-a făcut în ceea ce priveşte orientarea stilistică, direcţională, filozofică, umană şi direcţia în care se îndreaptă chiar în acest tumult al cinematografiei şi audiovizualului în care nu întotdeauna poţi să faci ceea ce vrei, dar poţi să duci sufletul tău.

Găsirea emoţiei sincere pe care poţi să o exprimi este unul din lucrurile pe care încerc să le transmit studenţilor mei.” a declarat regizorul într-un interviu. 

Toată viața și-a petrecut-o în lumea filmului 

Timp de peste un deceniu, începând din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia", perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcăreşti (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internaţional „George Enescu" (1992) etc. şi a fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului între 1995 şi 2001. Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică în 2000 cu teza „Arta muzicii - componentă şi aureolă a audiovizualului" şi a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion" din 1990 până în 2009.

Nicolae Corjos a fost membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Activitatea în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor "Dacii" (1967), "Ciprian Porumbescu" (1973), "Nemuritorii" (1974), "Toate pînzele sus" (serial TV, 1977), "Contele Ory" (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele "Ora zero" (1979), "Alo, aterizează străbunica!..." (1981), "Pădurea nebună" (1982), "Declaraţie de dragoste" (1985), "Liceenii" (1986), "Extemporal la dirigenţie" (1988), "Un studio în căutarea unei vedete" (1988), "Liceenii Rock'n'Roll" (1991).

Filmele "Declaraţie de dragoste" şi "Liceenii" au devenit un fenomen cinematografic al anilor '80 şi s-au bucurat de o popularitate extraordinară în deceniile ce au urmat.

Televiziunile din România au difuzat aceste filme de zeci de ori, generaţii de cinefili revăzându-le cu plăcere în perioade succesive, ca pe un document artistic al emoţiilor şi relaţiilor sociale specifice vârstei adolescenţei, aşa cum arătau ele în anii '80, în România, şi aşa cum au rămas şi vor rămâne ele în profunzime în continuare, indiferent de probele la care sunt ele supuse de istoria recentă.

Nicolae Corjos a murit la 86 de ani 

Nicolae Corjos a murit la 86 de ani, anul trecut. 

În momentul în care căuta actorii perfecți care să interpreteze rolurile pentru pelicula „Liceenii”, regizorul l-a cunoscut pe Ștefan Bănică Jr., fiul celebrului actor cu același nume.

Din prima clipă și-a dat seama că băiatul este potrivit pentru rolul lui Mihai, motiv pentru care i-a oferit suma de 9.000 de lei pentru a juca în filmul său.

Pe pagina sa de Facebook, artistul Ștefan Bănică a ținut să îi aducă un ultim omagiu omului care i-a oferit oportunitatea de a se lansa în industria filmului.

„În aceste vremuri tulburi pentru o planetă întreagă, în care vecinii noștri se tem pentru viața lor și a celor dragi, o persoană dragă mie și căreia îi datorez succesul meu în film, a trecut azi în neființă.

Este vorba despre regizorul Nicolae Corjos, omul care a transpus pe ecran poveștile adolescenților din „Liceenii”. A lăsat în urmă filme îndrăgite de mai multe generații: „Alo, aterizează străbunica!” , „Declarație de dragoste”, „Liceenii Rock’n’Roll” și o bogată activitate desfășurată la studioul Sahia, ca regizor de film documentar.

Citește și: Profesoara lui „Pistruiatul” pleacă din țară după premieră. Renunță la actorie și nu revede filmul

Îți mulțumesc pentru tot! Drum lin spre stele, domnul Corjos!”, a scris Ștefan Bănică pe contul său de Facebook.

Și Tudor Petruț a scris un mesaj emoționant.

”Nicolae Corjos a avut curajul să filmeze cu un grup de tineri necunoscuti la vremea aceea ”LICEENII”, o poveste de dragoste si de adolescență, care a colorat cenușiul anilor comuniști si a rămas în amintirile unei întregi generații.

Pentru noi, nenea Nic a fost un mentor si un prieten de la care am învățat din tainele meseriei. A fost suportul moral si creativ prin care ne-am lansat carierele artistice. A fost un om minunat si darnic, pe care l-am îndrăgit mereu. Din păcate, a fost…”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te