Nelu Tătaru, sfaturi pentru pelerinii de la Sfânta Parascheva. Numărul infectărilor, tot ridicat

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 04.10.2020 - 16:18
Nelu Tătaru. Foto Inquam Photos/George Călin

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, întrebat dacă se așteaptă să crească infectările cu noul coronavirus în școli, a răspuns că se așteaptă ca lumea să respecte regulile.

SHARE

„Mă aștept ca lumea să respecte regulile, că dacă noi așteptăm să vedem cum cresc cazurile de la o zi la alta, atunci chiar vor crește.

Suntem într-o creștere progresivă, este normal, asumat după o lună grea: o lună de redeschidere a restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, o lună în care ne-am întors din concedii, în care am aglomerat transportul în comun, în care a început școala, în care a fost campanie electorală, în care am avut alegeri locale și atunci am văzut o creștere”, a răspuns ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, potrivit RFI.

Demnitarul a declarat că a reevaluat capacitatea de paturi, precum și capacitatea spitalului de la Lețcani de a prelua pacienți.

„Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel nivel local, descentralizat”, cu supraveghere de la autoritățile naționale, a afirmat ministrul.

„La începutul acestei pandemii spuneam că că nu vom avea un an normal, nu am avut Sărbători Pascale, nu am avut Rusalii ca în alți ani, nu am avut concedii, nici aceste sărbători nu vor fi ca în ceilalți ani. Trebuie să respectăm reglementările din prespital. Pandemia se tranșează în prespital”, a adăugat Nelu Tătaru.

Întrebat ce sfaturi are pentru pelerini, ministrul a răspuns: portul măștii, distanțare și dezinfectant.

„În același timp, să ne dăm seama că mergem în locuri aglomerate. Să evităm acele locuri aglomerate, în măsura în care putem păstrăm niște precauții”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a răspuns că are încredere în autoritățile locale: „Vrem, nu vrem, suntem în timp de pandemie. Vrem, nu vrem, sunt sărbătorile Iașului, dar va trebui să le adaptăm contextului”.

Sărbătorile Iașului și manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva trebuie gestionate „cu anumite rețineri” și atunci vom vedea că această creștere (a numărului de infectări - n.r.) va fi ușoară și va putea fi gestionată „de noi, ca și corp medical. Gestionare înseamnă nu suprapopularea unităților de primire urgențe, nu suprapopularea terapiilor intensive, ține doar de noi dacă acest număr de cazuri va crește”, a mai declarat ministrul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.