Negociator SUA: Acordul nuclear iranian este puțin probabil fără eliberarea prizonierilor americani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.01.2022 - 10:52
Negociator SUA: Acordul nuclear iranian este puțin probabil fără eliberarea prizonierilor americani/FOTO: timesofisrael.com

Este puțin probabil ca Statele Unite să ajungă la un acord cu Iranul pentru a salva acordul nuclear iranian din 2015 dacă Teheranul nu eliberează patru cetățeni americani despre care Washingtonul spune că îi ține ostatici, a declarat duminică principalul negociator nuclear SUA.

SHARE

Oficialul, trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, a repetat poziția americană susținută de mult timp, potrivit căreia problema celor patru persoane reținute în Iran este separată de negocierile nucleare. Totuși, el a făcut un pas mai aproape de a spune că eliberarea lor este o condiție prealabilă pentru un acord nuclear.

„Sunt separate și le urmărim pe amândouă. Dar voi spune că este foarte greu pentru noi să ne imaginăm că vom reveni la acordul nuclear în timp ce patru americani nevinovați sunt ținuți ostatici de Iran", a declarat Malley într-un interviu acordat Reuters.

„Așa că, chiar dacă purtăm discuții cu Iranul în mod indirect în dosarul nuclear, purtăm, din nou indirect, discuții cu ei pentru a asigura eliberarea ostaticilor noștri", a spus el la Viena, unde au loc discuții pentru ca Washingtonul și Teheranul să revină la respectarea deplină a acordului.

Citește și: Șeful Marinei germane a demisionat după ce a spus că „Putin merită respect”

În ultimii ani, Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului au arestat zeci de cetățeni cu dublă cetățenie și străini, majoritatea pentru spionaj și acuzații legate de securitate.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat Iranul că ia prizonieri pentru a obține o influență diplomatică, în timp ce puterile occidentale au cerut de mult timp ca Teheranul să își elibereze cetățenii, despre care spun că sunt prizonieri politici.

Teheranul neagă că deține persoane din motive politice.

Malley vorbea într-un interviu comun cu Barry Rosen, un fost diplomat american în vârstă de 77 de ani, care a intrat în greva foamei la Viena pentru a cere eliberarea prizonierilor americani, britanici, francezi, germani, austrieci și suedezi din Iran și ca niciun acord nuclear să nu fie încheiat fără eliberarea lor.

Citește și: SUA ordonă evacuarea familiilor personalului Ambasadei din Ucraina începând de luni | Newsweek Romania

Rosen a fost unul dintre cei peste 50 de diplomați americani reținuți în timpul crizei ostaticilor din Iran din 1979-1981.

„Am vorbit cu un număr de familii ale ostaticilor care sunt extraordinar de recunoscătoare pentru ceea ce face domnul Rosen, dar îl imploră, de asemenea, să înceteze greva foamei, la fel ca și mine, deoarece mesajul a fost transmis", a declarat Malley.

Rosen a spus că după cinci zile în care nu a mâncat se simte slăbit și că va da curs acestor apeluri.

„La cererea trimisului special Malley și a medicilor mei și a altora, am convenit (că) după această întâlnire voi înceta greva foamei, dar acest lucru nu înseamnă că alții nu vor prelua ștafeta", a spus Rosen.

Discuțiile indirecte dintre Iran și Statele Unite privind readucerea ambelor țări la respectarea deplină a acordului nuclear istoric din 2015 se află la a opta rundă. Iranul refuză să organizeze întâlniri cu oficialii americani, ceea ce înseamnă că alții fac naveta între cele două părți.

Acordul dintre Iran și marile puteri a ridicat sancțiunile împotriva Teheranului în schimbul unor restricții asupra activităților sale nucleare care au prelungit timpul de care ar avea nevoie pentru a obține suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară, dacă ar alege acest lucru. Iranul neagă că urmărește să obțină arme nucleare.

Președintele de atunci, Donald Trump, a retras Statele Unite din acord în 2018, reintroducând sancțiuni economice punitive împotriva Teheranului. Iranul a răspuns încălcând multe dintre restricțiile nucleare ale acordului, până la punctul în care puterile occidentale spun că acordul va fi în curând golit complet.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te