Nea Marin și drumul spre succes. Cum a ajuns să fie vătaf șef, iar apoi să aibă propriul ansamblu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.01.2024 - 21:07
Nea Marin și drumul spre succes. Cum a ajuns să fie vătaf șef, iar apoi să aibă propriul ansamblu - Foto: Antena 1 / imagine cu caracter ilustrativ

Nea Marin și drumul spre succes. Cum a ajuns să fie vătaf șef, iar apoi să aibă propriul ansamblu. Iată cum a început cariera îndrăgitului dansator și poveștile neștiute de public pe care le-a trăit.

SHARE

Nea Marin și drumul spre succes. Cum a ajuns să fie vătaf șef, iar apoi să aibă propriul ansamblu. Iată cum a început cariera îndrăgitului dansator și poveștile neștiute de public pe care le-a trăit.

Nea Marin și drumul spre succes

Nea Mărin, pe numele real, Marian Barbu, s-a născut pe 30 noiembrie 1958 în Conțești, județul Teleorman și este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune din România, fiind cunoscut pentru celebrele show-uri în care vedetele sunt puse la muncă.

Nea Mărin a avut o viață de poveste încă de când era mic! Dansatorul cunoscut pentru emisiunea „Poftiți pe la noi” nu a avut parte de momente roz tot timpul.

Citește și: Adevărata poveste despre filmul “La Dolce Vita”, de Federico Fellini

Coregraful a făcut câteva dezvăluiri despre viața sa, vorbind atât despre proiectul de la Antenă, difuzat inițial de PRO TV, dar și despre greutățile de după Revoluție, când s-a trezit cu doi copii și fără loc de muncă, printre altele.

Marin Barbu susține că își dorește să se dedice promovării tradiției până când va închide ochii, asta dacă va fi sănătos. De una dintre probleme medicale a scăpat, de curând.

„A trebuit să fac operația asta… Faptul că nu am făcut apendicită când am fost tânăr, am zis că gata, nu o să fac niciodată. În ultimul an și jumătate am avut niște dureri de abdomen. Am avut vreo 7-8 seturi de analize.

Toți mi-au zis că poate fi piatră la rinichi, poate am răcit la mușchii de la burtă că merg dimineața și înot. Nimeni nu m-a întrebat dacă am fost operat vreodată. A trebuit să ajung în Negrești-Oaș ca un medic de acolo să-mi zic că s-ar putea să mă operez”, a declarat nea Mărin pe YouTube.

Dansatorul și-a reluat activitatea după ce fusese operat, iar acum este mai apt ca niciodată, dorind să îi învețe pe tineri secretele dansurilor populare.

Și-a descoperit pasiunea pentru dans la 15 ani

Nea Mărin și-a descoperit pasiunea pentru dans pe când era doar un copil și la numai 15 ani, era numit coregraful Ansamblului Faur din București.

A făcut parte din grupul de dans „Călușarii din Costești” și iată că astăzi, Nea Mărin montează spectacole și oferă consultanță ansamblurilor din România, în calitate de coregraf.

„În calitate de coregraf al Centrului Național de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale acord consultanța de specialita te tuturor ansamblurilor din România și montez diferite spectacole pentru mai multe ansambluri profesioniste din țara.

Ca președinte ma ocup de promovarea ansamblurilor profesioniste, de amatori și de copii, care ne reprezinta atât în țara, cât și în strainatate la festivaluri naționale și internaționale”, spune Nea Marin în cadrul unui interviu.

El nu a avut norocul de profesori pe vremea când a realizat că este atras de dans. Nea Mărin i-a spus lui Brenciu că în copilărie a învățat meserie imitându-i pe bătrânii satului care dansau la hore. Pentru că era deosebit de talentat, i s-a oferit rolul de șef pentru cei de vârsta lui.

„În sate, noi învățam unul de la altul. Noi am învățat de la ăi mai bătrâni. Eu am fost vătaf la cei din generația mea. Vătaful de bătrâni a zis că e bine ca și la generația de copii să fie un șef.

La Călușari există așa: vătaf, stegar și mut sau bufon. Călușul a fost un ritual, un obicei ca toți oamenii, în cele trei zile de Rusalii, să îi primească. Porțile erau deschise și toată lumea primea călușul în curtea lui, ca să alinge spiritele rele”, a completat dansatorul.

S-a făcut taximetrist ca să-și crească fetele

„Am avut momente foarte grele. Înainte de Revoluție, eram prim-solist, dansam la toate cârciumele. Aveam spectacol de la 18:30 până la 20:30 și la 21:30 eram la Pescărușul. A doua zi aveam spectacol la bulevard. Am dus-o așa vreo 10 ani. La Revoluție, când eram obișnuit să am atâta activitate, să vină și 23 august…

M-am trezit cu doi copii, unul de 2 ani, Larisa, și cealaltă de 8 ani, fără serviciu. S-a terminat totul. Știi ce am făcut? Taximetrie. Un an am fost taximetrist.

I-am dus pe lăutari la nunți și, după un an și jumătate, cam pe la începutul lui 1992 am început iarăși turneele. Am început să predau în străinătate. Unde n-am fost? Din Ungaria până în Belgia, Franța, Olanda. Am lucrat cu mulți la cursuri: am avut elevi din Taiwan, Hong Kong, americani, japonezi”, a spus Nea Mărin.

Este căsătorit de peste 40 de ani

Nea Mărin are o familie numeroasă și este căsătorit, de mai bine de 40 de ani cu Mărioara, femeia care i-a fost alături necondiționat. Cei doi s-au cununat civil însoțiți de 4 invitați, însă nunta a fost un eveniment cu adevărat special, la care au participat peste 400 de invitați.

„Ea este cea care ma împinge de la spate atât în domeniul artei coregrafi ce, cât și în ceea ce înseamna televiziunea. Ma bucur foarte mult ca vara asta a venit și ea în vizita la o pensiune, pentru ca a avut ocazia sa vada cât de mult muncesc.”

Citește și: Dolly Rocks! Povestea vieții uneia dintre cele mai mari vedete ale muzicii country

Nea Mărin are două fete, de care este extrem de mândru. Dana și Larisa, pe numele lor, sunt comorile lui Nea Mărin. Cea mică i-a călcat pe urme tatălui, fiind profesoară de dansuri populare, dar și absolventă a Academiei de Studii Economice din București.

„Mesele la noi în familie sunt foarte importante. În general, duminica luăm masa împreună. Fetele ştiu când trebuie să fie masa gata pentru că tati face foarte frumos când îi este foame. Nimeni nu trebuie să stea în faţa lui, decât atunci când este gata”, a declarat Larisa în cadrul show-ului culinar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te