Mugur Isărescu, confruntat de un senator ALDE: „Dați-mi voie să vă spun ce e ROBOR”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.02.2019 - 16:53
Mugur Isărescu. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, l-a criticat marți, în mod repetat, pe senatorul ALDE Daniel Zamfir în timpul audierii în Comisia de economie a Senatului. Acesta s-a oferit, ironic, să-i explice senatorului ce este ROBORul, după ce a observat că are „nelămuriri”.

SHARE

Întrebat de senator despre o presupusă manipulare a nivelului ROBOR, Isărescu i-a spus „am observat că aveți nelămuriri, dați-mi voie să vă spun ce e ROBOR”, după care a explicat mecanismul de formare a acestui indicator al pieței interbancare.

După ce Daniel Zamfir a continuat să acuze BNR că ar fi manipulat nivelul ROBOR sau că ar fi tolerat o înțelegere de tip cartel între băncile comerciale pentru stabilirea acestei dobânzi, Mugur Isărescu a revenit cu explicații: „E un indice al pieței interbancare, piață formată din bănci. Sunt vreo 40 de bănci. Alimentarea cu lichiditate a economiei se face prin această piață interbancară și aceste bănci. BNR nu are nici un cont pe persoană fizică. Ce se numește alimentarea cu lichiditate – sau cu bani pe înțelesul dvs. – se face prin această piață. Băncile ranzacționează între ele. Este numai între bănci, deci acest ROBOR, dobânda la care fac ele tranzacții, e o înțelegere între ele”.

Guvernatorl BNR a mai explicat că ROBOR e o dobândă stabilită între bănci „Există riscul ca ROBOR să fie de tip cartelar? Noi spunem nu. La întrebarea dacă a fost manipulat, noi spunem nu, nu a fost manipulat”.

„Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (...) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a declarat Mugur Isărescu, care a subliniat că „dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în contextul în care inflaţia a crescut semnificativ în ultimul an.

În debutul audierii Consiliului de Administrație al BNR, senatorul Daniel Zamfir îl atacase, la rândul său pe Mugur Isărescu, spunând că ”azi nu vom discuta nici despre bonusul de pensionare pe care l-ați încasat, deși nu v-ați pensionat, nici despre posibilul conflict de interese legat de vinul produs de familia dvs, discutăm doar despre ROBOR și inflație”.

Citește și Isărescu îi răspunde lui Vâlcov: „Ia uite cine ne dă nouă sfaturi”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.