Motivul pentru care polițiștii au pierdut primul proces deschis trupei "Paraziții"

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.08.2019 - 12:12
Membrii trupei Paraziții/Foto: Digi24

Tribunalul București a respins ca inadmisibilă cererea SNAP ca trupa "Paraziții" să șteargă melodia "Antimilitie" de pe canalul YouTube, pe motiv că Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) nu poate face cereri în numele întregului corp profesional.

SHARE

SNAP îi reprezintă doar pe membrii săi, care sunt aproximativ 8.000, iar în această situație nu poate face cereri în numele întregului corp profesional al celor peste 65.000 de agenți de poliție aflați în subordinea MAI.

În primă fază a procesului, artițtii Catalin Stefan Ion, cunoscut ca Cheloo, Ionuț Bogdan Pastaca, pe numele de artist Ombladon, și Petre Udrea, aka Freakadadisk, precum și casa de discuri 20cm Records, au primit câștig de cauză din partea instanței, iar polițiștii trebuie să le plătească cheltuieli de judecată în valoare de 2.500 de lei (onorariul avocatului).

SNAP a contestat decizia, potrivit portalului instanțelor. Din punct de vedere juridic, procesul deschis de SNAP era o ordonanță presedințială, dosar care se judecă cu celeritate. Solicitarea de ștergere a melodiei ar fi fost facută provizoriu, până la soluționarea unui alt caz. Cel în care SNAP cere daune de 100.000 de euro de la trupa Paraziții, precum și obligarea la scuze publice și ștergerea definitivă a piesei.

SNAP susține că, prin versurile și rimele folosite, se generează și se urmărește discreditarea polițiștilor și implicit a întregii structuri a MAI, cât și a familiilor acestora, dar și mai grav, incitarea clară a publicului la discriminare, ura și violența împotriva acestei categorii socio-profesionale.

"În urma publicării acestei melodii, în mediul online, atât pe Facebook, Instagram, YouTube s-a început o întreagă campanie de susținere a acestui tip de mesaj și de denigrare împotriva polițiștilor, limbajul utilizat fiind unul trivial, jignitor și calomnios," s-au plâns polițiștii.

SNAP arata ca cererea a fost facuta in numele celor 8.000 de membri pe care-i reprezinta si pentru apararea onoarei a peste 65.000 de politisti activi din Romania.

"Textul melodiei cuprinde în totalitate expresiile, argoul și jargonul specific mediilor infracționale și nu au (sic!) nimic în comun cu cultura și arta, ofensator atât pentru instituția MAI, în ansamblul ei, cât și pentru fiecare angajat polițist, indiferent de grad, funcție sau pregătire," spun polițiștii.

Ei arata că numărul persoanelor abonate la canalul de YouTube al Paraziților este în continuă creștere, la data solicitării fiind peste 477.000 de abonați, crescând în medie cu 2.000 de persoane/zi.

Cântecul are mai multe versuri ironice: "A venit militica umflat de pufuleți,/ Era unu singur da' zici că era tripleți", sau "Băi, lingău convins, dacă n-ai nici-un vis, fă-te polițist,/ Dacă nu ți se mai scoală, fă-te polițist".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te