Miron Cozma după audierile în dosarul Mineriadei din 1990: ”Eu l-am salvat pe Marian Munteanu”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.05.2024 - 17:40
Miron Cozma a fost audiat în dosarul mineriadei din 1990 - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Miron Cozma a fost foarte irascibil la ieșirea de la audieri. El a discutat în contradictoriu cu președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene. De asemenea, a susținut că el l-a salvat pe fostul lider al studenților.

SHARE

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a fost audiat la Parchetul General, în dosarul mineriaderi din iunie 1990. El a susținut că nu este vinovat pentru victimele acelor evenimente. Mai mult, susține că minerii nu au rănit pe nimeni. 

La ieșirea de la audieri, a avut câteva schimburi de replici cu președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, după audierea de luni de la Parchetul General.

Miron Cozma după audierile în dosarul Mineriadei din 1990:  ”Eu l-am salvat pe Marian Munteanu”

Miron Cozma susține că pe 14 iunie 1990, când au venit minerii în București, Piața Universității fusese eliberată de manifestanții împotriva regimului Iliescu.

„Începând cu dimineața zilei de 14 iunie (1990), fenomenul Piața Universității a încetat. Nu e nicio victimă făcută de mineri. E făcută de IMGB, pentru cultura lui generală”, a declarat Miron Cozma după audierea de la Parchet, arătând spre președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene.

A urmat un schimb dur de cuvinte între cei doi și câteva îmbrânceli, Miron Cozma amenințând „vezi că te bat”.

Fostul lider al minerilor a susținut că minerii „nu au făcut nimic în Piața Universității. Eu, Cozma, l-am salvat pe Marian Munteanu (fostul lider al studenților bucureșteni n. r.), că l-am băgat în salvare, aduceți-vă aminte”, scrie Digi 24.

"Ciolănarule, nu ți-e rușine? Nici nu erau minerii în București, boule. Mincinos ordinar. Minți, băi, ești un mincinos ordinar! Slugile lui Iliescu. Numai să luați bani...", a strigat Miron Cozma la președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, conform Antena 3 CNN.

Miron Cozma s-a prezentat luni dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

Citește și: Miron Cozma, audiat la Parchetul General pentru Mineriada din 1990. ”Voi i-ați omorât pe ăștia!”

El le-a declarat jurnaliștilor că „nu a existat mineriadă” și că el nu a fost în București pe 13 iunie 1990, când s-au declanșat violențele împotriva manifestanților din Piața Universității.

„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie.

Citește și: Dosarul Mineriada - Inculpaţii se văd „cu mâinile curate“

Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, i-a certat Miron Cozma pe jurnaliştii prezenţi la Parchet, care l-au întrebat pe fostul lider al minerilor despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti.

Miron Cozma era lider de sindicat în 1990 și este acuzat că a adus la București minerii care au atacat manifestanții din Piața Universităţii.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te