Mircea Geoană: „Văd România ca o ţară de imensă relevanţă strategică pentru Occident”

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.06.2023 - 20:20
Mircea Geoană - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Mircea Geoană a declarat că vede România ca o ţară de o imensă relevanţă strategică pentru Occident, pentru NATO şi Uniunea Europeană.

SHARE

Mircea Geoană a subliniat că poziţia sa în cadrul NATO este foarte importantă şi se concentrează asupra ei pentru a-şi duce mandatul la final făcându-şi datoria cât mai bine cu putinţă, refuzând să răspundă presei dacă este interesat de o posibilă candidatură la prezidenţialele de anul viitor.

Mircea Geoană: „Văd România ca o ţară de imensă relevanţă strategică pentru Occident”

"Am o poziţie foarte importantă la NATO şi este absolut normal şi moral să mă concentrez asupra acestei poziţii foarte importante şi să-mi fac datoria cât mai bine cu putinţă, până la finalul mandatului. Viitorul îl vom discuta la momentul potrivit. (...) Văd o cotă de piaţă strategică pentru România absolut excepţională şi acest lucru mă bucură. Văd la noi, la NATO, tineri şi tinere din România care sunt excepţional de bine apreciaţi şi care îşi fac treaba în mod exemplar. Văd România cu optimism. Fără să ignorăm faptul că avem şi multe lucruri care nu funcţionează, şi în zona politică, şi în cea a politicilor şi în multe zone socio-economice, România are un potenţial imens, iar eu, din poziţia actuală, văd pentru România un viitor frumos, dacă vom reuşi să ne punem în valoare acest potenţial", a afirmat Mircea Geoană într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, România ar trebui să se reîntoarcă la făuritorii ideii naţionale, recuplată cu Occidentul, dând exemplul paşoptiştilor şi al Şcolii Ardelene, într-o perioadă mult mai dezavantajoasă pentru ţară decât este acum.

Citește și: Ucraina insistă să primească la summitul NATO o ''formulă'' de aderare: „Să dea un semnal clar”

"Uneori mi se pare puţin ciudat ca în cel mai bun moment al istoriei naţionale, în NATO şi în UE, oameni liberi, în democraţie, să fim uneori pătrunşi de atât de multă dezamăgire şi sentiment de abandon. Şi poate că este nevoie de retrezirea entuziasmului în jurul unui proiect, aducând oamenii cei mai buni în locurile cele mai potrivite şi încercând să punem în valoare potenţialul acestei ţări. Fără schimbări în profunzime, nu va fi posibil. De aceea, sper şi cred şi ştiu că şi în această generaţie de lideri, ca şi în generaţiile anterioare, vom şti să profităm de acest moment foarte important", a explicat secretarul general adjunct al NATO.

Un astfel de proiect comun, care să poată uni România, este, în opinia lui Mircea Geoană, ambiţia tuturor ca România să nu mai fie la periferia, ci în centrul Europei.

Mircea Geoană a participat, vineri, la festivitatea de absolvire a facultăţilor din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii "Regele Mihai I" din Timişoara, la invitaţia conducerii instituţiei academice bănăţene. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te