Mircea Geoană: Războiul din Ucraina se va intensifica, dar nu pot să-mi imaginez o victorie a Rusiei

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.02.2023 - 20:55
Mircea Geoană - Foto: Profimedia

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, prevede o intensificare a războului în Ucraina, dar nu crede într-o victorie decisivă a Rusiei.

SHARE

Războiul purtat de Rusia în Ucraina se va intensifica, probabil, însă o situație în care Putin va obține victoria este de neimaginat.

Afirmațiile au fost făcute de Secretarul General adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană. Aflat la Conferința pentru Securitate de la Munchen, Geoană a intrat în legătură video cu realizatorul Radu Tudor.

Citește și: Povestea gemenilor născuți după 30 de ani de la concepere. Mama lor e cu doar 3 ani mai în vârstă

Mircea Geoană:  "Izbânda Ucrainei este și izbânda noastră"
Continuăm să sprijinim Ucraina, pentru că lupta lor este o luptă dreaptă și care și pe noi ne ajută. Nu vreau să îmi imaginez o situație în care Rusia ar prevala, eventual, în acest război. Ar fi o invitație la agresiune în serie din partea Federației Ruse. Deci izbânda Ucrainei este și izbânda noastră. Și, nu în ultimul rând, vrem să ne pregătim pentru provocările viitorului. Războiul este păcătos, este dificil, dar avem în față provocări numeroase: ascensiunea Chinei, evoluția tehnologică, reziliența societăților noastre, lupta împotriva dezinformării, împotriva războiului hibrid. Deci, o conferință foarte densă și, ca întotdeauna, (aici) este locul în care se întâlnesc liderii lumii occidentale democratice."

Radu Tudor: "Domnule Secretar General adjunct, Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a acordat un interviu agenției France Presse în care a declarat că Alianța trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Rusia. Noi, aici, pe flancul estic, când auzim de confruntare cu Rusia, avem, evident, frisoane. Ce înseamnă această confruntare cu Rusia și cum poate fi ea decriptată pentru a le spune românilor care fac parte din NATO și care ar putea să fie îngrijorați?"

Mircea Geoană: "Secretarul General a afirmat în repetate rânduri, inclusiv în acest interviu, că trebuie să fim pregătiți pentru un război de lungă durată între Rusia și Ucraina. Deci, vreau să spun încă o dată că misiunea noastră, ca NATO, este să apărăm teritoriul aliat, să ajutăm Ucraina și să evităm riscul de escaladare al acestui război suficient de murdar și de păcătos din Ucraina într-un conflict între NATO și Rusia. Deci, suntem foarte atenți, sprijinim Ucraina, apărăm aliații și evităm escaladarea acestei situații.

Citește și: Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, a dezvăluit ce salariu are: „Dau 3.000 lei pe mâncare”

Mircea Geoană:  "Anticipăm o lungă perioadă de tensiuni cu Rusia"
Ceea ce spune Secretarul General, pe lângă faptul că ne putem aștepta la un război de lungă durată între Rusia și Ucraina, este că relația Rusiei cu Occidentul democratic va rămâne deteriorată pentru o perioadă relativ lungă de timp. Nu ne dorim acest lucru. Noi nu căutăm relații tensionate cu Rusia. Rusia - în Georgia, în Crimeea, acum în război împotriva Ucrainei - este cea care a rupt punțile de legătură cu noi.

Deci, spunem două lucruri: 1) războiul din Ucraina probabil că va mai continua. Este un lucru pentru care trebuie să fim cu toții pregătiți. 2) În același timp, relația noastră cu Rusia va fi destul de greu de remediat, pentru că încrederea, predictibilitatea au fost atât de brutal întrerupte de către Rusia, încât anticipăm o perioadă lungă, nu de război, ci de relații tensionate între Occidentul democratic și Federația Rusă. Asta a vrut să spună Secretarul General și asta este ceea ce vreau să reconfirm și eu”, a mai declarat Geoană la o emisiune TV. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te