Mircea Cărtărescu, la Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment din UE al industriilor creative

DE Newsweek România | Actualizat: 17.10.2024 - 15:17
Mircea Cărtărescu, la Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment din UE al industriilor creative - Foto: Romanian Creative Week
Mircea Cărtărescu, la Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment din UE al industriilor creative - Foto: Romanian Creative Week
Foto: Romanian Creative Week
Foto: Romanian Creative Week

Mircea Cărtărescu, la Romanian Creative Week. Cel mai mare eveniment din UE al industriilor creative dezvăluie primele surprize pentru 2025.

SHARE

Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment al industriilor creative la nivelul Uniunii Europene, conform European Union Intellectual Property Office, anunță primele surprize pentru ediția din 2025. Aceasta va avea loc la Iași, în perioada 14-25 mai, și va sărbători cea de-a cincea ediție sub tema „Iubire”.

Între invitații excepționali ai Conferințelor Creativității de anul viitor se numără scriitorii Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie, precum și psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. 

După prima ediție a Festivalul de Teatru ACT din 2024, care l-a avut ca invitat central pe scenograful Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, ediția din 2025 îl va aduce la Iași pe scenograful Adrian Damian. Reputat pentru spațiile scenice și instalațiile multimedia inovatoare, Adrian Damian este laureat cu numeroase premii la categoria „Cea mai bună scenografie”, oferite de instituții și organizații culturale de elită, între care: UNITER (2016, pentru spectacolul „Cântăreaţa cheală”), Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria (2016), Uniunea Artiştilor Plastici (2015). 

Foto: Romanian Creative Week

Premieră națională în industria modei

Una dintre premierele naționale majore ale RCW 2025 va fi revoluția digitală din cadrul Romanian Fashion Week, primul și cel mai important eveniment internațional de modă din România, fondat de Irina Schrotter în 1999. Pe lângă prezentările de colecții ale designerilor consacrați și emergenți, pe impresionatul catwalk din Grădinile Palas, ediția de anul viitor va introduce un univers virtual complet, unde publicul va putea explora colecții și show-uri de fashion inedite. 

„Este un proiect unic pentru România, o mare provocare și pentru noi, cei care lucrăm la el, încercând permanent să ne depășim limitele creativității și ale imaginației. Sperăm ca publicul cald și numeros al Romanian Fashion Week să descopere cu bucurie și curiozitate atât defilările de pe podium, cât și pe cele din universul digital pe care îl pregătim”, a declarat Irina Schrotter, organizatoarea Romanian Creative Week. 

Educația, un nou pilon al RCW

O altă premieră a RCW25 este pilonul Educație, care se va alătura celorlați șapte piloni existenți: Arts&Crafts, Content Creation, Creative Entrepreneurship, Design, Innovation & Digital, New Media, Sustenabilitate și Comunități Creative. 

„Educația a fost o prioritate pentru noi încă de la prima ediție a RCW, cea din 2021, fiind cea mai eficientă modalitate de a investi în noile generații. Doar prin educație ne putem imagina un viitor cu societăți sănătoase și durabile în care să trăim. Am crescut, de la an la an, calitatea, numărul și diversitatea evenimentelor educative, astfel că acum facem pasul firesc spre un pilon dedicat exclusiv acestui domeniu”, a subliniat Irina Schrotter. 

Un milion de spectatori la RCW 2024

Ediția din 2024 a Romanian Creative Week a adunat la Iași un milion de spectatori, în cele 12 zile care au însemnat 1.000 de artiști și peste 200 de evenimente: zeci de expoziții de pictură, sculptură, fotografie, festivaluri de teatru, de film și de dans, zeci de show-uri de fashion,  spectacole de arte vizuale, concerte, tabere de creație muzicală, conferințe și workshop-uri. 

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul industriilor creative din România. În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul UE, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). 

Detalii despre Romanian Creative Week pot fi obținute pe www.romaniancreativeweek.ro, precum și pe Instagram,  Facebook,  YouTube și TikTok.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te